Libanon: Klubb for syriske og irakiske barn på flukt

Vi lanserer nytt prosjekt for din menighet: Støtt barneklubb for traumatiserte flyktninger fra Syria og Irak, drevet av baptistmenighet i Beirut.

Libanon: Klubb for syriske og irakiske barn på flukt

Muhamad (7) (bildet) fikk hånden ødelagt da en vegg raste over ham under et bombeangrep hjemme i Homs i Syria. Men på barneklubben i Beirut er han kanskje den mest energiske av alle.

Inne danser han, ute tar Muhamad gjerne en klatretur i treet ved fortauskanten. Hørselen ble nesten helt ødelagt da bomben eksploderte, og hans evne til å snakke ble sterkt svekket. Men gradvis blir taleevnen bedre, og Muhamad klarer å vise mor og far hva han har lært i barneklubben.

Klubben, kalt Social club, startet i april og er drevet av baptistmenigheten Resurrection Church Beirut. Kirken er Stefanusalliansens samarbeidspartner for arbeid blant syriske og irakiske flyktninger som er kommet over grensa til Libanon.

Les mer om hva et menighetsprosjekt er

Glad

– Mor og far er veldig glad for at vi kan være på klubben. Ja, vi er glad også, forteller Muhamads storesøster Amal (11). Ved siden av står også Obeid (10).

I Libanons hovedstad Beirut har svært mange syriske og irakiske flyktninger tatt tilflukt. Hele familier bor gjerne på ett rom. Foreldre og barn er slitne, og mange er traumatiserte etter krigen. Resurrection Church driver utstrakt arbeid for å hjelpe flyktninger. Denne barneklubben er siste tilvekst.

To ansatte samordner og leder arbeidet. Trening av frivillige er i full gang, og målet er å utvide til langt flere barn enn de cirka 30 som det er plass til de to timene klubben varer hver dag. Da trengs flere lokaler.

Se flere bilder fra barneklubben og Resurrection Church Beirut 

Libanon: Klubb for syriske og irakiske barn på flukt

Tegner og danser

Barna får spille spill som gjør at de kjenner seg viktige. De lærer å tegne og danse. Lederne trener dem i disiplin – og de blir synlig rolige når de blir bedt om det. Litt engelsk lærer de også. Og Amal tar det engelske alfabetet høyt når Magasinet Stefanus snakker med henne og søsknene. Tegningen er likevel det aller morsomste, ifølge Amal.

Kirken ønsker også å følge barna opp hjemme, for å se om klubbaktivitetene hjelper. De vet også at men god del flyktningbarn utsettes for ulike grader av vold i hjemmet. Noe vold er akseptert i kulturen. Slitne og traumatiserte foreldra kan også ha fått andre grenser enn de ville hatt elles. Resurrection Church lærer for sin del nulltoleranse og vil hjelpe foreldrene. Det er enda en grunn til at menigheten vil bygge opp kontakten også med hjemmene.

– Vi ønsker å bygge opp en helheltlig omsorg, og samarbeider derfor også med en NGO som er spesialister på å oppfange mulige overgrep, sier Lily Malky i Resurrection Church.

 Stefanusalliansen lanserer nå Resurrection Church som et prosjekt norske menigheter kan være med på.

Libanon: Klubb for syriske og irakiske barn på flukt

Vil du ha mer informasjon og starte menighetsprosjekt? Ta kontakt med kommunikasjonsrådgiver Marianne Haugerud. Send epost: mh(at)stefanus.no, telefon: 23 40 88 00

(Begge foto: Johannes Morken/Stefanusalliansen