Narkokartell krever «skatt» av kirker

Terrorgrupper finansieres av narkotika. Prestedrap oppklares nesten aldri.

Narkokartell krever «skatt» av kirker

(Katedralen i mexico beskyttes av hæren. Foto: Pixabay)

En meksikansk kirkeleder forteller hvordan kristne i Latin Amerika kommer under press i områder kontrollert av narkokarteller.

Pastoren som av sikkerhetsgrunner vil være anonym, forteller til World Watch Monitor at kirker må betale «skatt» for at de kan forbli åpne. «Innkreving av denne ´skatten´ fra kirker og pastorer, er nå blitt en vanlig foreteelse. Kartellene er meget godt organisert, og de kan følge hvert skritt du tar. En kan ikke gå noe sted, beskyttelse er nødvendig over alt», sier pastoren som snakker om sitt eget land.

«Vi snakker om steder svært nær hovedstaden, det betyr at problemet som brukte å være typisk for de nordlige byene på grensen mot USA, nå er blitt et problem også i resten av Mexico.»

Dennis Petri, Latin Amerika-analytiker for Open Doors, sier at selv om praksisen er blitt vanlig, blir de fleste tilfeller ikke rapportert.

«Dette er et tema i de fleste intervjuer jeg har gjort de siste årene, og klart det største problemet for kirkelivet i Mexico», sier han og legger til: «Ifølge regjeringskilder blir bare ti prosent av sakene formelt brakt inn for retten. De fleste jeg har intervjuet, har indikert at dette er et massivt fenomen som påvirker nær sagt alle kirker, men mange andre er for redde til å snakke om det.»

31 kirkeledere er blitt drept i Mexico siden slutten av 2006, ifølge Centro Católico Multimedial. Et nylig offer var den katolske presten Joaquin Hernández Sifuentes. Han forsvant 3. januar i Saltillo i staten Coahuila. Ni dager senere ble liket hans funnet, sammen med to andre, i Parras, 150 km vest for Saltillo.

«Å snakke ut mot urettferdighet – anten det er vold, narkotika, narkotrafikk eller organisert kriminalitet, og fremfor alt protestere offentlig – er ekstremt farlig, forklarer Petri.

Ifølge El Diario de Coahuila har, på verdensbasis, 20 terroristgrupper forbindelser til colombianske og meksikanske narkokarteller.

Med hjelp av informasjon fra en rapport fra 2014 fra US Drug Enforcement Administration, viser artikkelen hvordan militante islamske grupper som Al-Qaida i islamske Maghreb og Hezbollah i Libanon blir «sponset» av Sinaloa Cartel.

Mexico er på plass 40 på 2017-listen til Open Doors World Watch List av 50 land der det er vanskelig å være kristen. Vold knyttet til organisert kriminalitet er en vesentlig trussel mot kristne.

De fleste drap, også av prester, oppklares aldri. Noen kilder mener prester angripes ikke fordi de er kristne, men fordi de er et problem på grunn av sin lokale maktposisjon – en posisjon kartellene ikke tolererer.

 Den katolske kirken er frustrert over regjeringens manglende evne til å beskytte kirken og prestene, melder Associated Press.