Året da IS flyttet terroren til Egypt

Året da IS flyttet terroren til Egypt

Voldsangrep mot kristne utført av hindunasjonalister forsterkes i India, ifølge World Watch List.

World Watch List er en årlig liste over 50 landene der det skjer mest forfølgelse av kristne. Nord-Korea topper listen for 17. året på rad. Bak følger Afghanistan, Somalia, Sudan og Pakistan. Men utviklingen i en rekke andre land bekymrer.

I fjor ble 23 793 kristne i India utsatt for fysiske eller psykiske overgrep. Dette er mer enn det samlede tallet på overgrepsrammede kristne i alle de andre 49 landene på listen til sammen, ifølge organisasjonen Open Doors som står bak World Watch List. Det var sterk vekst i voldsangrep første alvor 2017.

Dette er en liste over de 50 landene der det er mest forfølgelse av kristne opp. Nepal er nytt land på listen, på plass nummer 25. Det har vært en skarp vekst i forfølgelse etter innflytelse av voksende hinduekstremistiske krefter som også preger nabolandet India.

Les mer på Woorld Watch Monitor

2017 var året da IS for alvor flyttet terroren sin til Egypt. Den kraftige veksten i IS-terror mot kristne i Egypt er ett av trekkene som fremheves i Open Doors World Watch List for 2018. Året sluttet med angrep på nok en kirke.

IS er blitt drevet ut av Syria og Irak. I Egypt står IS bak en sterk opptrapping av terror.

I følge World Watch List ble 128 kristne i Egypt i fjor drept fordi de var kristne. Det skjedde selvmordsangrep mot flere kirker, ikke minst mot to kirker i Tanta (bildet, foto: World Watch Monitor) og Alexandria palmesøndag. I Nord-Sinai gikk IS-ekstremister i februar og mars rundt med dødslister og drev etnisk rensing. En buss med pilegrimer på vei til et kloster i Øvre Egypt ble angrepet Kristi Himmelfartsdag med 30 drept.

Bare kristne
Listen handler bare om forfølgelse av kristne. Massakren mot sufi-moskeen nord på Sinai-halvøya i Egypt i november med over 300 drept, er derfor ikke med i grunnlaget for listen, heller ikke i den medfølgende analysen av Egypt. Dette er den største terroraksjonen noen gang i Egypt, og den var altså rettet mot andre muslimer.

Rapporten nevner reelle problemer ved konvertering. Den nevner også problem med å reise nye kirkebygg. Det har vært et problem i svært mange år. Men rapporten om Egypt - som følger World Watch List, nevner ikke at Egypt siden i fjor høst har åpnet for en rekke nye kirkebygg etter en lovendring og et offentlig komitearbeid. I november ble det meldt at 21 kirker hadde fått tillatelse fra myndighetene i Minya-provinsen sør i Egypt til å bygge eller utbedre kirker. Noen hadde ventet i over 20 år.

Vilkårene for kristne i Egypt er for tiden altså preget også av andre og mer positive faktorer enn den fryktelige, økende IS-forfølgelsen.

I rapporten heter det: «Mer enn 1600 koptiske kristne lever i landsbyen Kom El-Loufy i Minya. I fem år har det vært umulig å gjenåpne kirken eller bygge en ny. Grunnen er den svært fiendtlige innstillingen fra lokale muslimer og myndighetenes uvillighet til å innvilge de nødvendige bevilgningene. Flere hus eid av kristne er blitt brent ned på grunn av mistanke om å være brukt som kirkebygg.»

Tilfeldigvis: 9. januar, dagen før World Watch List ble offentliggjort, kunne World Watch Monitor melde at en ny kirke er under bygging i denne landsbyen. Det er blitt enighet med lokale muslimer om å bygge en kirke, etter at menigheten har frafalt anmeldelsen av den påsatte brannen.

• Les også intervjuet med biskop Thomas: «Mister vi håpet, mister vi alt»

Varsellampe
Under lanseringen ble det lagt stor vekt på en rekke farefulle trekk og vekst i diskriminering og forfølgelse i en rekke land.

– Trosfriheten fungerer som en varselklokke for et samfunn. Der trosfriheten er svekket, er det er signal på at andre menneskerettigheter som presse- og ytringsfrihet vil komme etter, sa KrF-leder Knut Arild Hareide under Åpne Dørers pressekonferanse i går.  Panelistene mente det var spesielt viktig å unngå polarisering ved å sette enkelte grupper opp mot hverandre, og å fokusere på alle gruppers rett til trosfrihet.