Egypt: Spurte om tro - så et skudd i hodet

Egypt: Spurte om tro - så et skudd i hodet

– Jeg vil aldri dra tilbake til El-Arish sier George (62) til Aftenposten i dag. Han flyktet med familien fra IS-drapene.

LES reportasjen i Aftenposten. Der forteller overlevende hvordan IS-krigerne for fram. De spurte om de var kristne, så skjøt de. for å drepe.

At IS har tatt sin krig fra Irak og Syria til Sinai, bekymrer den koptiske kirke i Egypt.

– Dette er en stor trussel ikke bare mot kristne, men mot hele det sivile samfunn, sier den koptiske biskop Thomas (bildet) til Magasinet Stefanus.

Biskop Thomas er en av Stefanusalliansens partnere i Egypt.

HER KAN DU SE HVA DU KAN GJØRE FOR KRISTNE I EGYPT

Syv kristne ble drept i Nord-Sinai på få uker, fra 31. januar. Minst 1 000 kristne har flyktet fra El-Arish der de bodde, til Ismailia og Suez ved Suezkanalen. Der har de fått beskyttelse i kirker og andre bygninger.

LES OGSÅ. Kristne flykter for livet - IS har dødsliste

– Jeg tror ikke de vil kunne vende tilbake til sine hjem, sier biskopen. Han tror de heller vil finne andre steder å bo i Egypt, sier biskopen.

– De som er drept, er i himmelen, de er martyrer.

Han sier regjeringen svarer tydelig og sterkt på IS-angrepene i Sinai, men innrømmer at det ikke er lett å bekjempe en gerilja.

– Kristne i Egypt er sterke. Vi ber. Vi er vant til dette. Disse drapene er ikke de første, og de vil ikke være de siste. Vi vil dessverre se mer av dette. Dette er fundamentalismen, sier biskopen og legger til:

– Jeg håper verden våkner og ser den virkelige faren og tar denne faren mye mer alvorlig.

– Er mange kristne redde?

– Dette er ulikt fra område til område i Egypt. Men jeg tror egyptiske kristne er sterke og ikke redde. De har lagt sine liv i Guds hender. Troen gir stabilitet. Men jeg er spent på om en del unge kristne velger å emigrere til Vesten. Det vil vi se de nærmeste ukene.

– Er du fornøyd med president Sisis svar?

– Svaret er helt annerledes enn fra tidligere regjeringer. Regjeringen erkjenner at dette er terrorisme mot kopterne. Presidentens svar har gitt en annen atmosfære, sier biskop Thomas.