Første gudstjeneste i Mosul etter IS-terror

Første gudstjeneste i Mosul etter IS-terror

Julegudstjeneste blei feiret som seier over IS etter tre års grotesk voldsregime

For første gang siden IS på blodig vis okkuperte Mosul i Irak i 2014, ble det i julen feiret gudstjeneste igjen i en kirke i byen. Den kaldeisk-katolske patriarken Louis Sako reiste fra hovedstaden Bagdad for å lede messen i St Paul-kirken i Mosuls forstad Al-Mundshen, melder World Watch Monitor. Dette er den eneste kirken som kan brukes i Mosul i dag.

Se video fra gudstjenesten Al Jazeera pluss på Facebook

Det var tydelig kristen enhet over gudstjenesten. Den syriske-katolske erkebiskopen Butros Moshe av Mosul deltok. Det samme gjorde den syrisk-ortodokse erkebiskopen Nicodemus Daoud, som Stefanusalliansen har kontakt med, deltok. Erkebiskop Daoud har ledet sin kirke fra Erbil etter at IS fordrev de kristne i 2014.

Noen av dem som feiret gudstjeneste i Mosul julaften, reiste fra flyktningleire i Erbil-området: Erbil er hgovedstaden i de kurdiske selvstyreområdene dit mange kristne søkte tilflukt da IS herjet fra sommeren 2014. Også mange muslimske representanter deltok. Julegudstjenesten blei feiret som en seier over IS. Sunnimuslimske ungdommer satte opp et gigantisk juletre i Mosul sentrum. Ifølge den katolske hjelpeorganisasjonen Aid to the Church in Need ble messen muliggjort fordi en gruppe muslimer hjelp til for å reparere og rengjøre kirken etter IS-herjingene.

IS fordrev de kristne. De fikk valget mellom å konvertere til islam, betale beskyttelsesskatt eller å dø. Mosul ble tømt for kristne sommeren 2014.

IS forlot Mosul tre år etter. Etter at IS ble nedkjempet har kirkeledere understreket overfor muslimske naboer at de de ønsker å leve fredelig sammen igjen. Blant en rekke kirkeledere har det vært frykt for at «IS-ånden» fortsatt sitter i selv om IS er nedkjempet.

BBC skriver at det var store sikkerhetstiltak før og under gudstjenesten. Før IS okkuperte Mosul med sitt voldsregime, var det cirka 35 000 kristne i byen.

Den britiske avisen The Independent skriver at et bilde av en kristne drept under IS-regimet ble vist utenfor St Paul-kirken før og under gudstjenesten som en påminnelse om lidelsen de siste årene.

Patriark Louis Sako ba om «fred og stabilitet i Mosul, Irak og resten av verden». Noen kristne er kare på at det må etableres nytt kristent nærvær i Mosul. Hvor mange som våger å etablere seg i byen igjen, gjenstår å se. Svært mange av Iraks kristne har uansett forlatt landet.

– Vårt tro og vårt håp er å være her for å evangelisere jorda og byen vår. Dette fikk oss til å komme hit og feire messe og fortelle verden at vi er her som kristne, sa fader Thabet Habib ifølge den engelske avisen Telegraph.