«Jeg bryr meg ikke om loven»

«Jeg bryr meg ikke om loven»

Politimenn slo og truet en protestantisk kristen i Usbekistan. På direkte spørsmål fra Forum 18, benekter de imidlertid all voldsbruk.

Shokir Rahmatullayev, medlem av en protestantisk menighet i Usbekistan, ble slått og truet av politimenn i forbindelse med et raid mot hjemmet hans i Jakurgan (i regionen Surkhandaryar).

En av politimennene har benektet enhver form for voldsbruk, men nektet like fullt å diskutere saken med Forum 18 News Service. Politikaptein Ruzi Nazarov insisterte overfor Forum 18 på at politiet «ikke slo eller truet» Rahmatullayev.

Men politisjefen, Bahrom Tursunov, ikke bare slo og truet Rahmatullayev med en falsk drapsanklage, men truet også med at hans mor «kan bli Tursunovs konkubine». Det fortalte andre kilder til Forum 18. Tursunov sa til Rahmatullayev at han, med sin kristne aktivitet, «hjelper russerne med å ta over Usbekistan».

En annen politimann som var med på å slå Rahmatullayev, sa: «Jeg bryr meg ikke om loven eller dine rettigheter.»

Det er reist anklager både mot Rahmatullayev og to andre medlemmer av den protestantiske menigheten hans. Andre steder i Usbekistan fortsetter protestanter å bli bøtelagt.

Men ved ett tilfelle, i hovedstaden Tasjkent, ble boten redusert etter en anke - men dommeren opprettholdt likevel beslutningen om å ødelegge konfiskert kristen litteratur.

LES MER: FORUM 18 NEWS SERVICE