Muslimer og kristne under press

Muslimer og kristne under press

I Usbekistan er syv muslimer idømt lange fengselsstraffer for å ha møttes til bønn. Og protestantiske kirker presses av myndighetene.

Publisert 08.01.13

Muslimer i fengsel

En domstol i Usbekistan avviste rett før jul ankene fra to muslimske samvittighetsfanger; Gayrat Khusanov og Shuhrat Yunusov. De to er idømt syv års fengselstraff, etter å ha møtt syv andre muslimer for å lese Koranen og be sammen. Det forteller Forum 18 News Service.

De syv øvrige muslimenes anker, mot tre års betinget fengselsstraff, ble også avvist av domstolen den 20. desember.

Protestanter under press

Noen offisielt godkjente protestantiske kirker i Tasjkent-regionen har fått beskjed om å fjerne statuttbestemmelser som sier at ett av menighetens mål er å dele troen med andre. En byråkrat ved Justisdepartementet benektet dette overfor Forum 18, til tross for at slik aktivitet er forbudt i straffeloven. Men en annen byråkrat mente derimot at dette kan ha vært «instruksjoner ovenfra».

En lokal protestant, som ikke vil navngis av frykt for statlige represalier, fortalte til Forum 18 at «dette kanskje gjøres for å stoppe kristne sørkoreanere fra å besøke eller hjelpe disse kirkene». Han viser til at Sør-Korea har store investeringer i Usbekistan, og at mange sørkoreanere derfor er i landet i en periode. Blant sørkoreanerne er det som kjent svært mange kristne.

I Karakalpakstan-regionen av Usbekistan er alle andre trossamfunn enn den russisk-ortodokse kirke og statskontrollerte muslimske trossamfunn forbudt. En protestant fra Karakalpakstan fortalte til Forum 18 at etniske koreanere er blitt fortalt at de ikke må ha kontakter fra andre land. Myndighetene her har også uttalt at «usbekere eller andre etniske grupper med muslimsk bakgrunn skal ikke oppsøke kirker».

LES MER: FORUM 18 NEWS SERVICE