Religiøs sensur øker

I Kirgisistan har presidenten godkjent lovendringer som vil øke sensuren av religiøst materiell. Ekspert frykter selektiv og kaotisk gjennomføring.

Publisert 18.12.12

President Almasbek Atambajev undertegnet den 7. desember flere endringer i Kirgisistans religionslov. Endringene dreier seg om sensur av litteratur og annet materiell. Det har offentlige tjenestemenn opplyst til Forum 18 News Service. Men det ser ikke ut til å ha vært noen offentlig kunngjøring om endringene.

Religiøs sensur øker

Kan ikke forklare

De nye endringene i religionsloven øker den statlige kontrollen over religiøs litteratur og annet materiell. Men statlige tjenestemenn har nektet å forklare hvordan disse endringene vil bli gjennomført. På spørsmål fra Forum 18, svarer Kanatbek Mamadalijev ved det statlige «kontor for religiøse saker»:

– Dette er ikke sensur. Det vil bli vedtatt prosedyrer for gjennomføringen av dette, men jeg kan ikke si hvem som vil utføre dem.

Mamadalijev var heller ikke i stand til å forklare hva sensurkategoriene «ekstremisme», «separatisme» og «fundamentalisme» betyr.

«Kaotisk, selektiv, vilkårlig»

Ivan Kamenko er politisk analytiker ved Egalitee, en organisasjon som arbeider med konflikthåndtering, i hovedstaden Bisjkek. Kamenko sa til Forum 18:

– Gjennomføringen blir sannsynligvis kaotisk, selektiv og vilkårlig. Ingen vil sjekke Det muslimske rådet [landets øverste formelle, muslimske autoritet] eller russisk-ortodoks litteratur. Men trosretninger som anses som «ikke-tradisjonelle», kan få problemer.

I tillegg ble en nederlandsk film, «Jeg er homofil og muslim», forbudt i Kirgisistan den 28. september. En anke er under behandling.

LES MER: FORUM 18 NEWS SERVICE

Religiøs sensur øker
Vaktsoldater ved nasjonalmonumentet i Bisjkek. (Foto: Gisle Skeie)