Strenge lover håndheves ennå

Strenge lover håndheves ennå

Da president Bakijev falt fra makten i Kirgisistan i 2010, trodde man at også de strenge religionslovene stod for fall. Men utviklingen den siste tiden har vært urovekkende.

Fagre løfter

Etter Bakijevs avgang, for snart to år siden, satt løftene om tros- og ytringsfrihet løst. Og en stund så det ut til at løftene ble oppfylt i praksis.

Strenge lover

Men nå viser det seg at offentlige tjenestemenn fremdeles håndhever de undertrykkende religionslovene som ble innført under eks-president Bakijev. Det viser Forum 18 News Service sine undersøkelser.

Hundrevis venter

Det har ikke vært noen fremgang i arbeidet med å behandle registreringssøknader fra, blant andre, flere hundre moskeer, uregistrerte protestantiske kirker og Hare Krishna-grupper. Uregistrert religiøs aktivitet er fremdeles forbudt, noe som strider mot de standarder for menneskerettigheter som Kirgisistan har forpliktet seg til å holde.

Urimelige krav

En stor hindring for å oppnå legal juridisk status, er religionslovens krav om at de som vil stifte en religiøs organisasjon må identifisere seg overfor både lokale og nasjonale myndigheter. Mange er redde for å gjøre dette. I tillegg krever religionsloven at minst 200 voksne, fastboende statsborgere står som stiftere.

«Grunnlovsstridig»

Menneskerettighetsforkjemperne Valentina Gritsjenko (fra menneskerettighetsgruppen «Justice» i Jalalabad) og Dmitrij Kabak (fra «Open Viewpoint» i Bisjkek) beskriver begge loven som «grunnlovsstridig og diskriminerende». Gritsjenko sier til Forum 18:

– Hvorfor må trossamfunn samle inn 200 underskrifter for å få lov til å be sammen?

LES HELE SAKEN: FORUM 18 NEWS SERVICE