100 år siden «sverdets år»

Folkemordet i 1915 på armenere, arameere og andre grupper markeres nå over hele verden. Se vår nye film om temaet.

Publisert 23.04.15

You need Adobe Flash and Javascript to view this file

SE FILMEN: Følg Birgit Solbakken fra Stefanusalliansen på hennes reise til Tur Abdin, hvor hun treffer representanter for de få kristne arameerne som ennå lever i dette området, 100 år etter at de ble forsøkt utryddet.

Seyfo

Ordet er arameisk og betyr sverd. Shato D'Seyfo betyr «sverdets år» og viser til året 1915. Arameerne (kalles også assyrere, syrianere og syriakere) er en av de store folkegrupper som i flere tusen år har befolket den østlige delen av dagens Tyrkia og Mesopotamia, det vil si landskapet mellom elvene Eufrat og Tigris. Folkegruppen og landet Aram er også nevnt i Det gamle testamentet.

Arameerne var gjenstand for flere bølger av folkemord i Det ottomanske riket. Året 1915, Seyfo, overgår dem alle, med mellom 350 000 og 500 000 drepte på ett år. Den politiske fraksjonen Ungtyrkerne, ved hjelp av kurdiske stammeledere og lokale militsgrupper, gikk brutalt frem i området fra Dyiarbakir og sørover til byene Mardin og Midyat.

Nærmere 65 prosent av befolkningen ble massakrert i løpet av noen få måneder. Hundrevis av kirker ble ødelagt, og presteskapet ble nærmest utryddet. Store deler av den materielle, kristne kulturarven ble destruert. «Tigris ble farget rød av blod», heter det i øyenvitneskildringer fra denne tiden.

Det finnes i dag kun fem klostre i Øst-Tyrkia som overlevde Seyfo. Det eldste av disse er det verdenskjente Mar Gabriel, som har eksistert siden år 397. I det østlige Tyrkia bodde det ca. 200 000 kristne arameere i 1914. Året etter var 150 000 av disse massakrert. I dag finnes det kun ca. 2 000 arameere tilbake i kjernelandskapet Tur Abdin.

I dag markeres folkemordet på armenske, arameiske og greske befolkningsgrupper i land over hele verden. Stefanusalliansen har fått inngående kjennskap særlig til arameernes historie knyttet til dette, ikke minst gjennom musikk-, kirke- og kulturprosjektet «Sangen fra Katakombene»: Les mer her

LES MER OM TUR ABDIN
LES MER OM 1915

100 år siden «sverdets år»
Fra en tidligere markering i Belgia, til minne om Seyfo, 1915. (Foto: Creative Commons)