Erdogans pastor-gissel takker for forbønn

Erdogans pastor-gissel takker for forbønn

Tyrkias president Erdogan vil bytte den fengslede amerikanske pastoren Andrew Brunson mot Fetullah Gülen. Brunson takker for forbønn.

(Saken er oppdatert 12.10.2017)

Andrew Brunson (48) har sittet i fengsel i Tyrkia siden oktober 2016, anklaget for å være en del av en terroristorganisasjon, det vil si tilhøre nettverket til Fetullah Gülen som beskyldes for å stå bak fjorårets mislykkede kuppforsøk. Stefanusalliansen appellerte for Brunson i februar i år.

Brunson selv sier selv: «Jeg lønsker å takke hver enkelt som kjemper min sak og ber for meg. Å vite at jeg ikke er glemt, er viktig for meg.»

DU KAN FORTSATT SENDE APPELL FOR ANDREW BRUNSON

For første gang innrømmet president Erdogan inylig at pastor Andre Brunson holdes som politisk gissel, melder World Watch Monitor.

I en tale i presidentpalassaet 28. september kravde Erdogan åpent at USA utleverer Fetullah Gülen mot å få pastor Brunson hjem. Gülen har bdd i USA sidan 1999. Erdogan har beskyldte Gülen for å stå bak det mislykkede kuppforsøket i Tyrkia i fjor. Erdogan viste til at USA sier: «Gi oss pastoren tilbake». Adressert til USA sa Erdogan: «Dere har en pastor (som hører oss til) også. Pastoren vi har (Brunson) er stilt for retten. Pastoren dere har (Gülen), er ikke stilt for retten – han bor i Pensylvania. Gi ham til oss. Dere kan lett gi ham til oss. Dere kan sende han hjem straks. Så vil vi dømme ham vi har(Brunson) og gi ham til dere.»

Erdogangs gjentatte krav til både president Obama og president Trump om å få utlevert Gülen, har ikke ført frem. Tyrkia har slått brutalt og langvarig ned på fjorårets kupp. Erdogan beskylder Gülens folk for å ha infiltrert hæren ig stå bak kuppet for 15 måneder siden. Mer enn 50 000 «mistente» dommere, soldater, akademikere, journalister, menneskerettsaktivister og politifolk er arrestert, mange i måneder uten dom.

Pastor Brunson er altså en av disse som Erdogan beskylder for å tilhøre nettverket til Fetullah Gülen. Brunson er fengslet uten skriftlig tiltale, derfor er det ikke fremlagt noen bevis mot ham. Hans advokat nektes fortsatt tilgang til anklagene mot ham.

Brunson og hans kone har bodd og arbeidet i Tyrkia de siste 23 årene og vært pastorpar i en liten menighet i Izmir. Myndighetene skal angivelig basere anklagene mot ham på en hemmelig informant.

Andrew har hatt svært begrenset tilgang til advokat, og familien har kun fått besøke ham noen få ganger, selv om de egentlig har rett til ukentlige besøk. I begynnelsen satt han helt isolert.

Han fikk nylig besøk av to representanter for United States Commission on International Religious Freedom (USCIRF). De forteller at han må holde seg på cella 24 timer i døgnet. Han er gått ned cirka 25 kilo i vekt siden han ble fengslet.

– Den tyrkiske regjeringen har fabrikkert bevis mot pastor Brunson, sier Kristina Arriga i USCIRF.

Christian Solidarity Worldwide, et internasjonalt nettverk av organisasjoner som kjemper for trosfriheten, er meget kritisk til Erdogan.

– Pastor Brunson ledet i 23 år en menighet i Izmir. Myndighetene hadde fullt kjennskap til dette. Intet bevis er lagt fram som knytter Brunson til Gulen-bevegelsen, og det er både urovekkende og uakseptebaelt at hans frigivelse er gjort avhengig av utlevering av Gulen. Vi ber den tyrkiske regjeringen løslate pastoren og tillate ham å vende hjem. Vi oppfordrer også regjeringen til å respektere og iverksette Tyrkias egen lovgivning som beskytter religionsfriheten, å legge til rette for tilbakelevering av kirkelige eiendommer og å sikre prosessene i alle saker som gjelder tros- og livssynsfriheten, sier Mervyn Thomas i Christian Solidarity Worldwide.

Selv har brunsom skrevet en sang som dere kan lese her.