Familien til Shhahzad Masih får hjelp av Sajid Christopher Paul, Stefanusalliansens partner (nummer to fra høyre).

Familien til Shhahzad Masih får hjelp av Sajid Christopher Paul, Stefanusalliansens partner (nummer to fra høyre).  


16-åringen Shhahzad Masih arbeidet som renholder på et sykehus i Dinga, i et  av de mer konservative områdene i Punjab-provinsen. Han ble arrestert 13. juli etter at en arbeidskollega beskyldte ham for å snakket nedsettende om islam. I Pakistan er dette en forbrytelse som i verste fall kan straffes med døden.

En måned tidligere ble Ashfaq Masih (28) arrestert i byen Lahore, ikke langt unna, i samme provins, fordi han sa at Jesus var den siste og endelige profeten.

16-åringen Masih arbeidet på Shameem Riaz Polyclinic. Hans kollega Ishiaq Ahmed Jalali arbeidet i sykehusets apotek. Jalali er medlem av Tehreek-e-Tahfuz-e-Islam Pakistan, en organisasjon som har som formål å beskytte profeten Muhammeds navn og ære. Den hører ifølge World Watch Monitor til Barelvi-skolen i islam, en skole som i en del spørsmål er heller «moderat». Men den er kjent for sin sterke respekt for Muhammed og er hovedstøttespillere for Pakistans strenge blasfemi-lovgivning med dødsstraff for blasfemi.

Hvem skal man tilbe
Masihs far sier til World Watch Monitor at diskusjonen handlet om hvem man skal tilbe.

- Min sønn fortalte sin kollega at vi følger Jesus, og da ble diskusjonen hard, en doktor grep inn og roet dem ned.

Masih ble meldt til politiet av en annen mann, Nadeem Ahmed, som sier at han ringte Shazad Masih fra sin butikk like ved sykehuset for å spørre ham hva han hadde sagt. I en rapport til politiet skriver denne mannen at Masih gjentok sine «nedsettende ord om Muhammed».

Nadeem Ahmed er sentral i Tehreek-e-Tahfuz-e-Islam Pakistan. Masih ble bedt om å komme til denne mannens butikk der de reparerer mobiltelefoner, rett foran sykehuset. 16-åringen ringte sin far 13. juli. Det tok tid før faren og hans bror, 16-åringens onkel, Rafaqat nådde fram der krangelen pågikk. De ble nektet å gjøre noe. Men en rekke skriftlærde ble tilkalt. Gruppen tok 16-åringen til en  nærliggende koranskole, en madrass, for å løse saken.

– Lederen for gruppen sa at det Shahzad hadde gjort skulle straffes med døden, sier faren som så politiet komme og plukke opp sønnen. – Etter den tid har de ikke tillatt oss å se ham.

Masih holdes i arrest på et for familien ukjent sted. Hans onkel Rafaqat sier at om lag 25 kristne familier bor i området og at de tidligere ikke har opplevd en slik hendelse.

Får hjelp
Sajid Christopher Paul som leder Human Friends Organization (HFO), sier til Stefanusalliansen at de vil hjelpe både 16-åringen og hans familie. HFO er Stefanusalliansens partner i Pakistan og hjelper blant annet blasfemiofre med rettshjelp og andre former for hjelp, blant annet mat. På bildet er Sajid Christopher Paul nummer 2 fra høyre sammen med familien.

Politiet opplyser til World Watch Monitor at de etterforsker saken mens Masih sitter i varetekt.

Asia Bibi dødsdømt
Ingen i Pakistan er så langt henrettet av myndighetene på grunn av blasfemi. Men det mest kjente offeret for landets blasfemilovgivning, Asia Bibi, sitter fortsatt med en dødsdom over seg. Hun har anket saken, men får den ikke opp i år. Stefanusalliansen har flere ganger sendt appeller til henne, og vi har i sommer en kampanje for å sende oppmuntringshilsener til henne og familien.

 

AKTUELT

PROSJEKT