En buss på vei til et kloster sør i Egypt ble rammet av terror Kristi Himmelfartsdag. 30 ble drept. Foto: Middle East Concern

En buss på vei til et kloster sør i Egypt ble rammet av terror Kristi Himmelfartsdag. 30 ble drept. Foto: Middle East Concern  


World Watch List er en årlig liste over 50 landene der det skjer mest forfølgelse av kristne. Nord-Korea topper listen for 17. året på rad. Bak følger Afghanistan, Somalia, Sudan og Pakistan. Men utviklingen i en rekke andre land bekymrer, skriver World Watch Monitor.

I fjor ble 23 793 kristne i India utsatt for fysiske eller psykiske overgrep. Dette er mer enn det samlede tallet på overgrepsrammede kristne i alle de andre 49 landene på listen til sammen, ifølge organisasjonen Open Doors som står bak listen.

Dette er en liste over de 50 landene der det er mest forfølgelse av kristne opp. Nepal er nytt land på listen, på plass nummer 25. Det har vært en skarp vekst i forfølgelse etter innflytelse av voksende hinduekstremistiske krefter som også preger nabolandet India.

Terror i Egypt

2017 var året da IS for alvor flyttet terroren sin til Egypt. Den kraftige veksten i IS-terror mot kristne i Egypt er ett av trekkene som fremheves i Open Doors World Watch List for 2018.

IS er blitt drevet ut av Syria og Irak. I Egypt står IS bak en sterk opptrapping av terror.

I følge World Watch List ble 128 kristne i Egypt i fjor drept fordi de var kristne. Det skjedde selvmordsangrep mot flere kirker, ikke minst mot to kirker i Tanta og Alexandria palmesøndag. I Nord-Sinai gikk IS-ekstremister i februar og mars rundt med dødslister og drev etnisk rensing. En buss med pilegrimer på vei til et kloster i Øvre Egypt ble angrepet Kristi Himmelfartsdag med 30 drept.

Bare kristne

Listen handler bare om forfølgelse av kristne. Massakren mot sufi-moskeen nord på Sinai-halvøya i Egypt i november med over 300 drept, er derfor ikke med i grunnlaget for listen, heller ikke i den medfølgende analysen av Egypt. Dette er den største terroraksjonen noen gang i Egypt, og den var altså rettet mot andre muslimer.

Listen og landanalysen for Egypt nevner reelle problemer ved konvertering. Den nevner også årelange problemer med å reise nye kirkebygg. 

Men rapporten om Egypt nevner ikke at Egypt siden i fjor høst har åpnet for en rekke nye kirkebygg etter en lovendring og et offentlig komitearbeid. Vilkårene for kristne i Egypt er altså preget også av andre og  mer positive faktorer enn den fryktelige, økende IS-forfølgelsen.

Kirken bygges

I rapporten heter det: «Mer enn 1600 koptiske kristne lever i landsbyen Kom El-Loufy i Minya. I fem år har det vært umulig å gjenåpne kirken eller bygge en ny. Grunnen er den svært fiendtlige innstillingen fra lokale muslimer og myndighetenes uvillighet til å innvilge de nødvendige bevilgningene. Flere hus eid av kristne er blitt brent ned på grunn av mistanke om å være brukt som kirkebygg.»

Tilfeldigvis: 9. januar, dagen før World Watch List ble offentliggjort, kunne World Watch Monitor melde at en ny kirke er under bygging i denne landsbyen. Det er blitt enighet med lokale muslimer om å bygge en kirke, etter at menigheten har frafalt anmeldelsen av den påsatte brannen.

 

Støtt trosfriheten

Vil du bidra til Stefanusalliansens arbeid for å hjelpe diskriminerte og forfulgte?

GI EN GAVE  Bli fast giver   Gi en enkeltgave 

AKTUELT

PROSJEKT

Egypt: Stefanusbarna

På «søppelfjellet» i Kairo bor det tusenvis av kristne familier som er overlatt til å leve i, og av, storbyens søppel. Inspirert av Jesu kjærlighet har Mama Maggie gjennom tre tiår bygget opp et arbeid som kalles Stefanusbarna. Stefanusalliansen støtter dette arbeidet.