Oppdatering 23.3.: Nå er hun sluppet fri, melder CSW

 

Sekretariatet for den anglikanske kirken i Nigeria bekrefter at Saratu Zubairu og en bispedømmesekretær, Deborah, ble kidnappet om morgenen 10. mars.

De ble tatt av væpnede menn som angivelig beleiret Gidan Mato i Bari, der den anglikanske katedralen og biskopens kontor ligger, de plyndret byen og kirkelokalene.

Ifølge en uttalelse fra kirken har kidnapperne tatt kontakt for å kreve løsepenger.

Angrepet skal ha skjedd mens biskopen av Bari, Idris Ado Zubairu, var på reise i delstaten Plateau.

Stadig flere kidnappinger
Kidnappinger med krav om løsepenger, gjennomført av væpnede grupper, forekommer for tiden over hele Nigeria. Intet religiøst eller etnisk samfunn er immunt. Men i 2018 og 2019 var det en markant økning i bortføring av kirkeledere, deres familiemedlemmer og leke kristne. De ble i økende grad utsatt for målrettede bortføringer med krav om løsepenger – eller de ble drept av kidnapperne.

Både kristne og muslimske overlevende rapporterer at de som var ansvarlige for bortføringene, var av fulani-etnisitet, at de snakket fulfulde (fulani-språket), og at skaffet seg oppmerksomhet hos dem som ble bortført, ved å bruke den samme klukkende lyden som gjetere bruker til storfe.

I minst ett tilfelle bekreftet av CSW Nigeria, beskrev 25 overlevende i Niger-staten etter en bortføring 1. januar 2020, at kidnapperne var utlendinger, de ble beskrevet som «høye, lyse [i hudfarge] og ikledd turbaner».

«Dypt bekymret»
CSWs administrerende direktør Mervyn Thomas sier: «CSW er dypt bekymret over bortføringen av fru Zubairu og hennes kollega. Den økende trenden med bortføringer for løsepenger er en svært bekymringsfull utvikling som den nigerianske regjeringen må ta umiddelbare skritt for å adressere, beskytte utsatte samfunn og bringe de ansvarlige for retten. Vi ber regjeringen om å gjøre alt som står i dens makt for å sikre øyeblikkelig og ubetinget løslatelse av fru Zubairu, hennes kollega, og alle som for tiden holdes kidnappet av væpnede grupper i Nigeria.»

Angrep baptistkirke
Søndag 1. mars invaderte en væpnet gruppe gudstjenesten i Kauna baptistkirke i Unguwan Dan’azumi i delstaten Niger. Ifølge lokale medieoppslag ankom de godt bevæpnede mennene på motorsykler og omringet bygningen.

I panikken som fulgte ble kirkens leder, pastor Genesis Y Zakka, og tre kvinnelige medlemmer ved navn Tabitha Luka, Liatu Nuhu og Rahila Luka, bortført. Kidnapperne kontaktet angivelig kirkesekretæren dagen etter for å kreve løsepenger som tilsvarer 800 000 kroner. De avviste et lavere tilbud, men lovet å komme tilbake til kirken. Det er uklart om dette har skjedd.

Leter etter skolejenter
Niger State Police Command leter også etter fem skolejenter, læreren deres og en sikkerhetsvakt som ble bortført fra Tulare Academy School, Maruba, en internatskole, 1. mars av 36 væpnede overfallsmenn.

Utilstrekkelig
Thomas fortsetter: «Det er klart fra disse angrepene at dagens anstrengelser for å bekjempe trusselen fra væpnede ikke-statlige aktører i Nigeria, er utilstrekkelige. Vi ber Nigeria om å sørge for at de væpnede styrkene har tilstrekkelige ressurser til å bekjempe trusselen fra enhver væpnet gruppe, og oppfordrer det internasjonale samfunnet til å hjelpe der det er mulig.»

 

 

AKTUELT