Kristne i Irak er svikta, seier kyrkjeleiar og hjelpearbeidar Emanuel Youkhana.
Amina Golden kjøpte te på vei til jobb. Like etterpå ble te-selgeren drept av selvmordsbombe.
Unge irakere tenner lys på gaten der minst 32 ble drept i Bagdad.
Minst 32 mennesker ble drept av to selvmordsbomber i sentrum av Iraks hovedstad Bagdad torsdag. Bombene ble sprengt på et marked på sentrale torget Tayaran Square.
En av Stefanusalliansens partnere i Irak passerte stedet like før det smalt. Hadde hun reist til jobb til vanlig tid, kunne hun selv vært blant de drepte.
Etter at Amina Golden var kommet til kontoret, fikk hun på TV se at en ung mann hun kjøpte te av på veien like før, var blant de drepte.
Amina Golden arbeider i Stefanusalliansens partnerorganisasjon Masarat som utvikler materiell i kampen for at minoriteter skal få fulle borgerrettigheter i Irak. Hun forteller:
«Jeg kom til kontoret tidlig i dag. Veien går forbi eksplosjonsstedet, samme stedet der de store demonstrasjonene brøt ut høsten 2019. Torget var fullt av ungdom og tegn på aktivitet til tross for det kalde været, da jeg passerte.
Jeg rakk ikke å drikke min tekopp hjemme fordi sjåføren denne dagen hadde det travelt for å rekke et annet oppdrag.
Ved Tayaran Square var det trafikkork. Da banket en ung mann på bilvinduet. Han var under tjue år gammel. Jeg kjøpte en kopp te av ham og betalte mer enn prisen på en kopp. Men han nektet å ta mer enn det koppen kostet – omtrent en kvart dollar. Han insisterte på å gi meg vekslepengene, og han gjorde det med et smil. Han ville at kundene skulle være fornøyd.
På kontoret, etter eksplosjonene, viste TV-kanaler et bilde av den unge mannen. Han var død. Han lå drept på gaten med en tekanne ved siden av seg. Hjertet mitt blør for ham og for landet mitt.»
Bombene settes i sammenheng med det forestpande valget i Irak. Masarat som altså har kontor like ved Tayaran Square, har bestemt seg for å flytte kontoret lengre unna, opplyser Amina Golden.
Kristne i Irak er svikta, seier kyrkjeleiar og hjelpearbeidar Emanuel Youkhana.
Koronakrisa har gjort framtida for kristne og jesidiar i Irak endå meir usikker. – Ikkje gløym oss, ber Emanuel Youkhana i Irak.
Naghan Hasan har høyrt historiene til 1200 kvinner som overlevde IS-slaveri.
Kvinner som var i IS-fangenskap, har ofte sterke traumer. På Hope Center får de drive tegning og forming for å bearbeide.
IS fordrev kristne og jesidier fra Ninive-sletten i 2014. Nå trenger innbyggerne også i landsbyer IS aldri klarte å ta, nytt grunnlag for å leve i Irak.
Minoriteter i Irak føler seg sterkt utsatt, fordi de aldri har vært regnet som fullverdige borgere og fordi IS forsøkte å fordrive dem for alltid.
Fem år etter at IS igangsatte et folkemord mot jesidiene, lider fortsatt av store traumer og stresslidelser. Vi vil gi hjelp til tidligere barnesoldater og deres foreldre.