Unge irakere tenner lys på gaten der minst 32 ble drept i Bagdad.

Unge irakere tenner lys på gaten der minst 32 ble drept i Bagdad.  


Minst 32 mennesker ble drept av to selvmordsbomber i sentrum av Iraks hovedstad Bagdad torsdag. Bombene ble sprengt på et marked på sentrale torget Tayaran Square.

En av Stefanusalliansens partnere i Irak passerte stedet like før det smalt. Hadde hun reist til jobb til vanlig tid, kunne hun selv vært blant de drepte.

Etter at Amina Golden var kommet til kontoret, fikk hun på TV se at en ung mann hun kjøpte te av på veien like før, var blant de drepte.

Amina Golden arbeider i Stefanusalliansens partnerorganisasjon Masarat som utvikler materiell i kampen for at minoriteter skal få fulle borgerrettigheter i Irak. Hun forteller:

«Jeg kom til kontoret tidlig i dag. Veien går forbi eksplosjonsstedet, samme stedet der de store demonstrasjonene brøt ut høsten 2019. Torget var fullt av ungdom og tegn på aktivitet til tross for det kalde været, da jeg passerte.

Jeg rakk ikke å drikke min tekopp hjemme fordi sjåføren denne dagen hadde det travelt for å rekke et annet oppdrag.

Ved Tayaran Square var det trafikkork. Da banket en ung mann på bilvinduet. Han var under tjue år gammel. Jeg kjøpte en kopp te av ham og betalte mer enn prisen på en kopp. Men han nektet å ta mer enn det koppen kostet – omtrent en kvart dollar. Han insisterte på å gi meg vekslepengene, og han gjorde det med et smil. Han ville at kundene skulle være fornøyd.

På kontoret, etter eksplosjonene, viste TV-kanaler et bilde av den unge mannen. Han var død. Han lå drept på gaten med en tekanne ved siden av seg. Hjertet mitt blør for ham og for landet mitt.»

Bombene settes i sammenheng med det forestpande valget i Irak. Masarat som altså har kontor like ved Tayaran Square, har bestemt seg for å flytte kontoret lengre unna, opplyser Amina Golden.

AKTUELT

Ein flyktningleir for fordrivne jesidiar  i Irak.

Pinleg vaksine-nasjonalisme

Eg er flau over norske politikarar som vil at vaksinedosar som har gått til fattige land, heller skulle blitt brukte i Noreg.

PROSJEKT