Hindunasjonalister i RSS-bevegelsen kjemper for India for hinduer og truer kristne og muslimer.

Hindunasjonalister i RSS-bevegelsen kjemper for India for hinduer og truer kristne og muslimer.  


Voldshandlingen skjedde søndag 29. august i landsbyen Polmi i delstaten Chhattisgarh.  Mobben på mellom 150 og 200 bevæpnede hindu-fundamentalister sang hindu-sanger og banket opp mange i menigheten.

Kilder som den kristne trosfrihetsorganisasjonen CSW har, sier at noen av kvinnene fikk sariene revet av og at de ble dratt i håret. Mennene ble banket med stokker. Alteret og musikkinstrumenter ble skadet. Mobben rev også til seg en bibel og trampet den under føttene sine. De plasserte hindu-bilder inne i kirken og tilbad disse.

«Dere må tilbe hinduistiske guder»
Da noen av kvinnene spurte angriperne om grunnen til vandalismen, fikk de som svar at «siden de var født i India, måtte de forbli hinduer og tilbe hinduistiske guddommer».

Menigheten meldte saken til politiet. Uten at de visste det, gikk noen av angriperne til politiet og fremstilte seg som offer. Anmeldelsen ble lagt til side.

Huset i Polmi har vært brukt til gudstjenester i om lag 20 år. Avisen India Today skriver at angriperne også ropte slagord mot konvertering.

 

Slik så det ut etter vandaliseringen av kirken i landsbyen Polmi. Foto: CSW

Dette er bare ett i en lang serie av angrep på kristne kirker i indiske landsbyer, ikke minst i delstater styrt av det hindunasjonalistiske partiet BJP som også leder den føderale regjeringen. I første halvår i år ble 22 kirker ødelagt eller vandalisert, og tre kristne drept.

Vil «befri India» for kristne og muslimer
I starten av juli startet den paramilitære hindunasjonalistiske bevegelsen RSS (Rashtriya Sewak Sangh) en ny kampanje mot kristne og muslimer. Det er åpenbart en mobilisering før neste valg i India (2024) der BJP kjemper for fortsatt makt. I mai tapte statsminister Modis hindunasjonalistiske partiBJP  et viktig valg i Vest-Bengal. En årsak var åpenbart at regjeringen skapp pandemien løs  i vinter, med hundretusen av dødsoffer. India betaler prisen for Modis maktambisjoner.

RSS er en sentral ideologisk støttespiller for den hindunasjonalistiske regjeringen i India, ledet av statsminister Narendra Modi. Partiet har styrt siden 2014, gjenvalgt i 2019. Mange har sett med bekymring på at angrepene mot muslimer og kristne har økt i årene med BJP-styre.

Skjerper tonen mot kristne og muslimer i India

RSS-toppene samlet seg i fjellbyen Chitrakoot på grensen mellom delstatene Madhya Pradesh og Uttar Pradesh. Byen er hellig, ifølge heltediktet Rayamana, en av hinduismens mest populære hellige tekster. En rekke observatører kaller RSS en paramilitær gruppering som river India i stykker.

Et viktig formål med møtet i RSS var, ifølge den autoritative hinduavisen og TV-gruppen Dainik Bhaskar, å lansere en kampanje med slagordet «Chadar Aur Father i Mukt Bharat».

– Bokstavelig talt betyr det nye slagordet et India som er befridd fra burkaen, som symboliserer det muslimske samfunnet, og prestene som symboliserer det kristne samfunnet. Dessverre er kampanjen etterfulgt av hyppige angrep på både muslimer og kristne i forskjellige deler av landet, sier en talsperson for Stefanusalliansens partner i India. Organisasjonen består av fagfolk på trosfrihet og minoriteters rettigheter. Av sikkerhetsgrunner oppgir vi ikke navn.

«Bokstavelig talt betyr det nye slagordet et India som er befridd fra burkaen ... og prestene»

Stefanusalliansens partner for trosfrihet i India


«Satte til og med drap på kristne i skyggen»

Også generalsekretær Vijayesh Lal i Det evangeliske kirkefellesskapet i India (EFI) er bekymret for kampanjen og det presset som den mektige og aggressive RSS-bevegelsen retter mot den nasjonale regjeringen. Også han leser det nye RSS-slagordet som et ønske om å fjerne kristent og muslimsk tilstedeværelse i India.

– Dette satte de alvorlige overgrepene som ble rettet mot kristne samfunn i månedene før, i skyggen. Og i ukene etterpå er angrepene trappet opp i flere deler av landet, sier Vihayesh Lal. Han forteller om angrep ikke minst i delstatene Uttar Pradesh, Chhattisgarh og Madhya Pradesh.
 

Krever forbud mot alle konverteringer

Den indiske avisen The Daily Guardian skriver at den nye RSS-kampanjen handler om å forby og stoppe alle konverteringer av hinduer til kristen tro eller islam.

– Konverteringer vil ikke bli tolerert under noen omstendigheter, het det fra møtet. RSS-toppene varslet press på den nasjonale regjeringen for å innføre en streng nasjonal lov for å forby alle konverteringer av hinduer til islam eller kristen tro. I dag er det slike lover i åtte delstater.

Lovene er så strenge at de i praksis kriminaliserer alle konverteringer. Lovene brukes så av aktivister for å rette udokumenterte beskyldninger mot blant andre pastorer: Prester og pastorer beskyldes for å bryte loven, ved angivelig å lure, presse eller betale folk til konvertering, selv om det ikke er sant. Slik utløses i neste omgang trakassering, vold og politiaksjoner.

Vijayesh Lal er evangelikal kirkeleder. Han ble anmeldt og beskyldt for landssvik på grunn av rapporter om angrep på kristne i India.

Tre kristne i India drept, kirker ødelagt

Halvårsrapporten fra Det evangeliske kirkefellesskapet dokumenterer 145 rapporterte tilfeller av forfølgelse av kristne. Det dreier seg blant annet tre drap på kristne, angrep på og ødeleggelse av 22 kirker eller bønnesteder og 20 tilfeller av utstøting eller sosial boikott. Disse aksjonene har rammet kristne som hadde nektet å oppgi sin kristne tro og hadde stått opp mot mobber og politiske ledere i lokalsamfunnet.

Trakasseringen av og volden mot kristne skjer oftest i landsbyer i utkantområder i India.

– Vi er dypt bekymret. Selv under den forferdelige andre bølgen av covid-19-pandemien, ble det kristne samfunnet utsatt for angrep fra forskjellige høyreorienterte grupper, sier generalsekretær Lal i EFI.

Kristen leder beskyldt for landssvik
Kirkefellesskapet stoppet sist vinter den jevnlige publiseringen av rapporter om vold mot kristne, blant annet fordi generalsekretæren ble beskyldt for landssvik og truet av en BJP-politiker. Nå har EFi gjenopptatt rapporteringen.

– Volden mot kristne, utført av ikke-statlige aktører, skjer i et miljø preget av målrettet hat. At hat så blir til vold, skyldes ikke minst at det administrative apparatet i India har skapt en følelse av at det er straffefrihet for slik vold, legger han til.

– Delstaten Uttar Pradesh er vanskelig for kristne ettersom den nye loven mot konvertering brukes for å registrere pastorer og kristne arbeidere over hele staten. Om noen måneder er det valg i denne delstaten. Angrepene kan være en polariserende taktikk for å styrke dagens flertall av BJP.


Volden mot kristne, utført av ikke-statlige aktører, skjer i et miljø preget av målrettet hat.

Vijayesh Lal i Det evangeliske kirkefellesskapet i India
 

Kampanje også mot muslimer

Det evangeliske kirkefellesskapet bekymres også fordi lovene mot konvertering ikke lenger bare retts mot kristne. De rettes de også mot muslimer som beskyldes for å undergrave hinduismen ved ekteskap med hinduer, såkalt «kjærlighets-jihad».

– Vi har appellert til den nasjonale regjeringen og de ulike delstatsregjeringene for å sikre minoriteters sikkerhet og trygghet, sier generalsekretær Lal.

Dokumenterer religion i India


Det anerkjente amerikanske Pew Research Centre har nylig offentliggjort en stor studie av hvordan kristne, muslimer og hinduer i India tenker om tro og India som en stat for folk fra flere religioner, skriver Christianity Today, et stort og anerkjent amerikansk magasin.

• LES HELE PEW-RAPPORTEN

Pew-rapporten viste blant annet at ni av ti voksne indiske kristne svarer at de er fri til å praktisere sin tro. Av 30 000 deltakere var 1000 kristnne.

Et panel av evangeliske kirkeledere har diskutert Pew-rapporten og andre rapporter som handler om om overgrep mot trosfriheten. Det skriver Christianity Today. De kritiserer at utvalget av kristne i Pew-rapporten er lite, og fløere mener at rapporten ikke godt nok fanger opp den volden og den intoleransen som kristne opplever i en rekke delstater og utkantområder av India.


.

Bli med i kampen

I en rekke land går religiøse nasjonalister løs på trosminoriteter. Du kan hjelpe oss til å støtte kampen for trosfriheten.

Gi en gave

AKTUELT

PROSJEKT