Andrew Brunson og kona Norine Brunson gleder seg over at han er satt fri.

Andrew Brunson og kona Norine Brunson gleder seg over at han er satt fri.  


– Jeg er så takknemlig til alle som har støttet meg i bønn og appeller, sier pastor Andrew Brunson til Stefanusalliansens utsendte Maria som har møtt Andrew Brunson etter at han i dag ble satt fri fra husarrest og fikk oppphevet reiseforbudet.

Andrew og Norine Brunson er fredag kveld på vei til USA.

I dag har det vært en fjerde høring i rettssaken mot den amerikanske pastoren Andrew Brunson. Brunson som risikerte 35 års fengsel for bånd til terrororganisasjoner og for spionasje, opplevde i retten at tiltalen ble sterkt redusert og at vitnemål ble frafalt. Han dømmes for bånd til det som Tyrkia regnes som terroroganisasjoner, men frikjennes for tiltalen om spionasje. Straffeutmålingen ble litt over tre år. Men han ble satt umiddelbart fri grunnet god oppførsel, ifølge dommeren.

Han har allerede sittet nesten to år i fengsel fra 7. oktober 2016 og i husarrest siden 25. juli.  Retten løslater ham, melder Middle East Concern og Stefanusalliansens utsendte i Izmir.

– De var stor forandring med ny aktor. Denne dommen er en stor overraskelse for det tyrkiske folk fordi de bare er blitt fortalt om de forferdelige forbrytelser som Andrew brunson skal ha gjort, sier advokat Ismail Cem Halavurt til Stefanusalliansens utsendte medarbeider Maria i Izmir.

- Dette var det beste utfallet i en vanskelig situasjon, sa Brunsons advokat Ismail Cem Halavurt utenfor retten, melder Washington Post. Han bekrefter at Brunson og hans kone drar til USA. Men han legger til at han håper Brunson en dag kan returnere til Tyrkia, siden «han elsker Tyrkia». 

Elsker Jesus
– Jeg er en uskyldig mann. Jeg elsker Jesus og Tyrkia, sa Brunson selv i retten.

– Det er en gledens dag at Andrew Brunson er løslatt og at han og hans kone kan reise fra Tyrkia. Våre appell- og forbønnsvenner har engasjert seg sterkt for Andrew Brunsons sak. Vi har vært vitne til to års fengsel og husarrest for en uskyldig mann som har vært trofast pastor i Tyrkia i 23 år. Det er godt at frihetsberøvelsen er over, sier Ed Brown i Stefanusalliansen sm hadde håpet på full frifinnelse.

Advokaten vil ifølge Middle East Concern anke dommen med krav om frifinnelse.

Det er glede både hos Tyrkias kristne og hos Andrew Brunsons støttespillere i en rekke land over at Brunson løslates og at reiseforbudet oppheves.
 

23 års tjeneste
Brunson har vært pastor i Resurrection Church i Izmir i 23 år, til han ble arrestert i oktober 2016 i de massive utrenskningene og arrestasjonene som ble gjennomført etter det mislykkede kuppforsøket mot president Erdogan sommeren 2016. Brunson har vært tiltalt for både støtte til kurdernes PKK-gerilja og til Fetullah Gülens FETÖ-bevegelse som Erdogan beskylder for å ha stått bak kuppforsøket. Gülen er i USA, og Erdogan har krevd Gülen utlevert i bytte mot Brunson. Det har USA nektet – og Trump har innført sanksjoner mot Tyrkia. De har kommet på toppen av feilslått økonomisk politikk i Tyrkia og bidratt til økonomisk krise.

Glad for støtten
Til Stefanusalliansen i Izmir sier representanter for Brunsons menighet at det har kommet en rekke nye mennesker til kirken etter arrestasjonen og at bare tre har forlatt kirken. De sier også at de har fått beskyttelse av sikkerhetspolitiet og at de ikke har vært bekymret for at myndighetene skulle innføre restriksjoner mot menigheten.

– Støtten vi har fått fra mange kanter i denne tiden, har vært overveldende. Vi håper at Gud bruker denne saken til å gjøre noe virkelig stort i Tyrkia, sier han som har vikariert som pastor etter arrestasjonen av Brunson.

Ventet løslatelse

En av dem som gleder seg over at Brunson løslates at han kan reise hjem, er pastor Ramazan Arkan i den protestantiske menigheten i Antalya. Pastor Ramazan sier at han håpet på frifinnelse og at han uansett ventet løslatelse, og han mener at husarresten fra 25. juli – i stedet for fengsel – var et første skritt mot et annet utfall enn dom etter den første tiltalen.

– Husarrest var en måte å forberede folk på at Brunson ville bli satt fri og at han ville reise til USA, sier Ramazan Arkan. Han er en frittalende pastor som før valget i sommer til og med tok til orde for at president Erdogan måtte bli byttet ut.

Falske vitnemål
Den engelskspråklige tyrkiske avisen Hürriyet melder at flere vitner trakk sine vitnemål og slik svekket saken mot Brunson. Ett av vitnene sa at vedkommende aldri hadde sett et medlem av FETÖ-bevegelsen hjemme hos Brunson, slik tiltalen baserte seg på. Vitnet fortalte at vedkommende bare hadde hørt rykte om dette, melder Hurriyet fra rettssalen.

Morten Myksvoll i tyrkiskpolitikk.no sier til NRK.no: – De siste dagene har retten fått høre flere vitner knytte Brunson til ulike hendelser. Så viser det seg at flere av disse hendelsene skjedde mens Brunson satt i fengsel.

– Mange av vitnemålene mot ham har vært falske, og det har vært anklager som ikke har gitt mening i utgangspunktet. Han ble blant annet beskyldt for å ha vært med og planlagt kuppet mot president Erdogan i 2016, sier Myksvoll.

 

Observatørene slapp ikke inn i rettslokalet. Foto: Stefanusalliansen

Middle East Concern ber om fortsatt forbønn

  • Be om at Herren vil styrke Andrew Brunson mens han kommer til hektene igjen etter disse to årene

  • Be om at han raskt vil forenes med hele sin familie som bor i USA, med unntak av hans kone som aldri våget å forlate landet da mannen ble arrestert.

  • Be om at kristne i Tyrkia vil fortsette å være et klart vitnemål.

«Lov og rett»

Avisen Hurriyet siterer også en talsmann for president Erdogan, Fahrettin Altun:

– Dommen bekrefter at Tyrkia er et demokratisk land som styres etter lov og rett, og den viser at Tyrkias rettsvesen er uavhengig og selvstendig. På samme måten som Tyrkias domstoler tar heller ikke Republikken Tyrkia instruksjoner fra noen aktører, myndigheter eller personer. Vi bestemmer våre egne regler og tar våre egne beslutninger som viser vår vilje, sa kommunikasjonsdirektør Altun.

Støtt kampen for trosfrihet i Tyrkia

Stefanusalliansens partner Den protestantiske allianse er Andrew Brunsons støttespiller. Vi har også to andre partnere i Tyrkia.

Gi en gave

AKTUELT

PROSJEKT