Tvillingene holder skiltet  hvor det på koreansk står: «Katakombene - tusen takk!». «Katakombene» er et navn som brukes om Helpings Hands Korea, partneren til Stefanusalliansen.

Tvillingene holder skiltet hvor det på koreansk står: «Katakombene - tusen takk!». «Katakombene» er et navn som brukes om Helpings Hands Korea, partneren til Stefanusalliansen.  

I desember gjennomførte Stefanusalliansen en innsamlingsaksjon på Facebook for å hjelpe 15 nordkoreanske flyktninger i sikkerhet. Nå er 20 flyktninger i sikkerhet, deriblant en mor med tvillinger og en bestemor med et barnebarn.

Tim A. Peters i Helping Hands Korea forteller til Stefanusalliansen at de første seks nordkoreanske flyktningene, fire kvinner og to tvillingjenter, trygt ankom et tredjeland 12. januar om morgenen.

To andre grupper på til sammen 14 flyktninger har også kommet seg i sikkerhet siden nyttår. Den siste av disse gruppene, med åtte flyktninger, ankom tredjelandet 8. februar.

Barn
Til sammen 20 flyktninger, hvorav minst seks barn, har derfor klart å komme i sikkerhet siden Stefanusalliansens innsamlingsaksjon i desember. Over 200 enkeltpersoner bidro med en gave for å hjelpe flyktningene. Aksjonen, som hadde som mål å samle inn 126 000 kr, samlet inn drøyt 147 000 kroner.

– Dette har gjort at vi kan hjelpe flere. Siden det koster mindre å frakte et barn i sikkerhet enn en voksen, har aksjonen også av den grunn kunnet hjelpe flere enn de 15 som vi opprinnelig hadde som mål å hjelpe. Det ser svært gledelig at vi nå kan bekrefte at 20 flyktninger er i sikkerhet, hjulpet av vår partner Helping Hands Korea, sier kommunikasjonskonsulent i Stefanusalliansen, Silje Helene Kristin Jøssang.

Helping Hands Korea opplever et kontinuerlig trykk fra flyktninger som trenger hjelp.

– Vi fortsetter arbeidet for at flere nordkoreanske flyktninger får hjelp, og er glade for å merke at det er mange der ute som ønsker det samme, sier Jøssang og minner om at det er satt i gang en ny innsamling gjennom siste utgave av Magasinet Stefanus.

På vei til frihet

Av sikkerhetshensyn kan vi ikke fortelle hvilket land flyktningene er kommet til. Men Peters opplyser om at det er snakk om et trygt land som samarbeider med Sør-Korea og ikke returnerer nordkoreanske flyktninger verken til Kina eller Nord-Korea. Flyktningene overga seg til lokale myndigheter etter vanlig prosedyre, og disse samarbeider med sørkoreanske diplomater om overflytting til Sør-Korea.

- Flyktningene har nå passert målstreken på sin vei til frihet, forteller Peters i en epost.

Mange flyktninger er kvinner

På et besøk til Norge i november i fjor fortalte Peters at 70 prosent av dem som som flykter fra Nord-Korea til Kina, er kvinner. Mange blir utsatt for menneskehandel og tvangsgiftet til kinesiske menn, eller brukt i tvangsarbeid i Kina.

Den ene av flyktningene som er kommet i sikkerhet etter innsamlingsaksjonen og – som er mor til tvillingjentene – er et typisk eksempel.

I 2016 døde mannen hennes i en flom mens han utførte vedlikeholdsarbeid på jernbanelinjene i en by i Nord-Korea. Fordi det er spesielt vanskelig for enslige mødre å fostre opp barn alene i Nord-Korea, tok moren med seg tvilllingjentene og flyktet over grensen til Kina.

Solgt til tvangsarbeid

I Kina ble hun solgt til menneskehandlere og forsøkt solgt videre til en kinesisk mann. Det viste seg imidlertid å være vanskelig – ingen ville ha henne på grunn av tvillingene. Derfor ble hun først solgt som hushjelp til en bedriftsgård. Men da sesongarbeidet avtok, ble hun solgt nok en gang, til en fabrikk som produserer landbrukskjemikalier.

– Luften på fabrikken var så forurenset at det var vanskelig å puste. Jeg ble syk og hadde konstant hodepine, forteller kvinnen gjennom Helping Hands Korea.

Bekymret for helsa til seg selv og jentene, bestemte tvillingmoren seg for å flykte fra fabrikken i oktober i fjor.

Beskyttet av kristne

Da hun tok kontakt med Helping Hands Korea, ble hun og tvillingene holdt skjult av koreansk-kinesiske kristne.

– Vi er nå under beskyttelse av gode kristne. Men samtidig er vi ekstremt nervøse og med konstant frykt for å bli arrestert av kinesisk politi, og også for hva som vil skje med dem som hjelper oss dersom vi blir oppdaget, skrev kvinnen i brevet til Helping Hands Korea der hun ba om hjelp.

I sikkerhet

Etter dette fikk kvinnen hjelp av Helping Hands Korea, og hun og tvillingene ankom altså trygg grunn 12. januar, sammen med tre andre kvinner.

 

Støtt kampen for trosfriheten

90 prosent av våre gaver kommer fra enkeltpersoner og menigheter.

Gi en gave

AKTUELT

PROSJEKT