Human Friends Organization og Sajid Christopher (nummer tre fra venstre) har støttet kona til Sawan Masih (som står med takke-plakaten) med en bøffel for at de skal kunne livnære seg med mannen i fengsel.

Human Friends Organization og Sajid Christopher (nummer tre fra venstre) har støttet kona til Sawan Masih (som står med takke-plakaten) med en bøffel for at de skal kunne livnære seg med mannen i fengsel.  


SISTE NYTT JUNI 2021: Sawan Masih og familien har flyttet til en annen by i Pakkstan for å være tyrgge for ekstremistene, melder Sajid Christopher i Human Friends Orgaization.

En domstol i Pakistan frikjente mandag 5. oktober en kristen mann som var dømt til døden for blasfemi.

Sawan Masih, en gatefeier fra storbyen Lahore, ble mandag frikjent etter å ha sittet i fengsel siden mars 2013. Han har siden dommen i 2014 ventet med dødsdommen hengende over seg. Han ble frikjent i Lahore High Court, altså Lahore-avdelingen av høyesterett i Punjabprovinsen.

Anklaget av muslim
Kristne Masih var dømt til døden ved henging etter at en muslimsk venn anklaget ham for å ha fornærmet profeten Mohammed i en samtale dem imellom i 2013. Anklagene mot ham førte den gangen til voldsomme opptøyer i Lahore, hvor langt 100 over kristne hjem ble stukket i brann i det kristne kvarteret Joseph Colony.

– Jeg må si at dette er en «dristig» avgjørelse fra ankedomstolen i Lahore, sier leder Joseph Francis ved et senter som gir juridisk assistanse til kristne i blasfemi-rettssaker.

Minst tolv andre ankesaker mot kristne som er anklaget for blasfemi, venter på at saken deres skal komme opp, opplyser Francis.

Den detaljerte dommen er ennå ikke offentliggjort, melder den pakistanske nettavisen Dawn.

100 hus ble brent ned til grunnen under opptøyer mot kristne i bydelen Johannabad i Lahore i 2013, etter blasfemianklagen mot Sawan Masih. Nå er han frikjent fra sin dødsdom.

Mottar trusler
Landets lover krever ikke at det fremlegges bevis når blasfemianklager behandles i retten, og ifølge religiøse minoriteter blir de ofte truet med slike beskyldninger.

Pakistanske domstoler vegrer seg for å føre bevis i de sakene som havner i retten, i frykt for at prosedyrene i seg selv vil bli stemplet som blasfemiske. Lavere domstoler frikjenner aldri de anklagede.

Gått i dekning
For Masih som snart settes fri, venter likevel en ny tilværelse. Familien har gått i dekning på grunn av de mange truslene de har fått som følge av blasfemi-saken.

Sajid Christopher, leder i Human Friends Organisation (HFO), gleder seg over frifinnelsen.

– Vi har støttet hans kone og familie ved å gi dem et trygt oppholdssted og støttet dem ved å gi dem en bøffel som kan gi dem inntekter til livets opphold, seier Sajid Chrisopher til Stefanusalliansen.

De er trygge
– Er de trygge nå?

– Ja, de er trygge. De bor på hemmelig, trygt sted, sier Sajid Christopher.

Han skal møte den frikjente, Sawan Masih, neste uke.

Dødsdømt firebarnsfar
Frikjennelsen skjedde altså i Lahore High Court. Lavere domstoler frikjenner aldri blasfemitiltalte. Frikjennelser skjer alltid i høyesterett i provinsene – eller, som i saken mot Asia Bibi, i Supreme Court, Pakistans øverste domstol.

8. september ble Asif Pervaiz dødsdømt i en lavere rett i Lahore. Han har sittet fengslet omtrent like lenge som Sawan Masih. Hans dødsdom er anket til Lahore High Court. Vi vet ikke når den saken kommer oppe.

KrFs stortingsrepresentant Geir Toskedal tok dødsdommen og situasjonen for trosfriheten i Pakistan opp med utenriksminister Ine Eriksen Søreide. Hun svarte at Utenriksdepartementet regelmessig tar opp situasjonen med myndighetene i Pakistan og at Pakistan i en landhøring i FNs menneskerettsråd lovet å straffeforfølge vold mot minoriteter,

AKTUELT

PROSJEKT