Kina: Zhang Zhan dro til Wuhan for å rapportere om korona-pandemien. Da kom politiet.

Kina: Zhang Zhan dro til Wuhan for å rapportere om korona-pandemien. Da kom politiet.  


Trosfrihetsorganisasjonen CSW krever på nytt at Zhang Zhan løslates. Hennes støttespillere er fortsatt bekymret for hennes helse. 14. november var det seks måneder siden Zhang, en kristen og tidligere advokat, ble arrestert av kinesiske myndigheter.

Zhang hadde reist til Wuhan, episenteret for COVID-19-utbruddet, i begynnelsen av februar. Hun la ut videoer og artikler om COVID-19-utbruddet på Twitter og YouTube, som begge er blokkert i Kina, og andre sosiale medieplattformer.

Hun ble ført bort fra hotellrommet sitt i Wuhan av Shanghai-politiet 14. mai og har sittet fengslet i  Pudong District interneringssenter i Shanghai siden.

I sultestreik
I oktober rapporterte CSW at Zhang siden sommeren hadde vært i sultestreik i protest mot forvaringen, og at ansatte ved interneringssenteret tvangsmater henne.

Ferske rapporter indikerer at Zhang fortsatt er i sultestreik, og det er alvorlig frykt for helsen hennes.

I tillegg rapporterer CSW-kilder at Zhangs advokat Wen Yu, som bare har fått ett møte med henne – i september, ikke lenger er ansvarlig for saken. Årsakene er uklare.

Krever løslatelse
CSWs grunnleggerpresident Mervyn Thomas sier: «Nok en gang ber CSW om umiddelbar og ubetinget løslatelse av Zhang Zhan, som nå har sittet arrestert i seks måneder utelukkende for å rapportere informasjon av offentlig interesse. Vi er dypt bekymret for Zhangs helse. Vi er også urolige over rapporter om at advokaten hennes har forlatt saken. Vi ber de kinesiske myndighetene om å sikre et trygt miljø for aktivister, advokater og journalister til å utøve sine grunnleggende rettigheter som ytringsfrihet og fredelig forsvar for menneskerettighetene.

Krever internasjonalt press
CSW som er basert i London, er også bekymret etter at den britiske regjeringen har kommet med en innrømmelse av at den ikke har tatt opp Zhangs sak med Kina.

– CSW oppfordrer Storbritannia og alle medlemmer av det internasjonale samfunnet til å demonstrere en robust forpliktelse til menneskerettigheter ved å stå opp og uttale seg på Zhangs vegne, sier Mervyn Thomas.

 

 

 

AKTUELT

PROSJEKT