Rapporten fra EFI dokumenterer voldelige og hatefulle angrep på kristne.

Rapporten fra EFI dokumenterer voldelige og hatefulle angrep på kristne.  


Den indiske delstaten Madhya Pradesh ble i 2020 den åttende delstaten til å innføre en lov mot konvertering. 'Freedom of Religion Ordinance 2020' utvider omfanget av kriminalisering av konvertering. Det har kristne i delstaten allerede fått merke.

27. januar i år ble et bønnemøte i landsbyen Bagholi i Balaghat-distriktet avbrutt av en mobb på omtrent 40 personer. Politiet eskorterte fem til politistasjonen for avhør. De gjenværende kristne ble inntil videre låst inne i bønnemøtesalen, melder trosfrihetsorganisasjonen CSW.

Fengsles
Ifølge en lokal kilde for CSW samlet en pøbel på rundt 200 seg på politistasjonen og ba om tiltak mot de kristne. Tre pastorer ble fengslet og har fått First Information Reports (FIRs) registrert mot seg etter den nye forordningen. CSW hare fått flere dokumenterte varsler om lignende angrep.

Regjeringspartiet Bharatiya Janata-partiet (BJP) har flertall i delstaten.  En lov fra 1968 om religiøs konvertering er byttet ut med den nye loven – med strenge straffer. Loven utvider også omfanget av å kriminalisere 'konvertering'. Nå retter de seg også mot ekteskap mellom muslimske menn og hindukvinner.

Det uttalte målet med forordningen er «å gi religionsfrihet ved å forby konvertering fra en religion til en annen ved feil fremstilling, tildeling, bruk av trussel eller makt, unødig innflytelse, tvang, ekteskap eller andre falske midler». Men erfaringen med lignende lover i syv andre indiske delstater, er at slike lover brukes målrettet mot religiøse minoriteter – med falske beskyldninger om tvungen konvertering.

Hindunasjonalismen bygger på at for å være en god inder, må du være hindu. Regjeringen har vedtatt flere tiltak som diskriminerer muslimer, og åtte delstater har lover som rammer kristne ved å straffeforfølge konverteringer. BJPs maktposisjon siden 2014 har oppildnet mer ekstreme grupper av hindunasjonalister til vold mot muslimer og kristne.

Minst fem kristne drept
En rapport fra Evangelical Fellowship of India (EFI) dokumenterer 327 saker med angrep på kristne i 2020. Minst fem ble drept. Minst seks kirker ble brent ned eller revet. Det poengteres at dette ikke er en fullstendig liste.

– Mange av sakene blir aldri rapportert selv i et normalt år. Ofrene frykter nye overgrep dersom de står opp mot sine overgripere. Særlig er ofre i fjerntliggende landsbyer redde for å rapportere religiøs forfølgelse, heter det i rapporten som også sier:

– Mange som rammes, er selv uten kunnskap om juss og rettigheter, og politiet nekter som regel å registrere saker. Selv om saker blir registrert av politiet, vil angripere sjelden bli stilt for retten.
 

Slår til mot muslimer også
Den mest alarmerende utviklingen i India er, heter det i rapporten fra 2020, nettopp at de beryktede Freedom of Religion Acts (Lover om religionsfrihet) er blitt utvidet. Lovene er kjent som anti-konverteringslovene. Slike lover er nå altså innført i åtte indiske delstater.

Tidligere var disse lovene bare rettet mot kristne. Men nå er de også rettet mot muslimer, de skal ramme det som kalles 'Love Jihad'.

– Dette er et islamofobisk begrep som ble laget for å demonisere ekteskap mellom muslimske menn og ikke-muslimske kvinner, spesielt de som tilhører de hinduistiske kastene. Lovene straffer tilsynelatende tvungne eller falske omvendelser. Men i praksis blir de brukt til å kriminalisere alle konverteringer, spesielt i områder utenfor de større byene.

 

Lovene straffer tilsynelatende tvungne eller falske omvendelser. Men i praksis blir de brukt til å kriminalisere alle konverteringer

 

Angriper kvinner
Lovene er også et angrep på kvinner, heter det i rapporten: – Lovene fjerner all handlefrihet for hinduistiske kvinner, de tar kontroll over kvinnens vilje og overlater dem til patriarkatets nåde. Høyesteretts kjennelser om at voksne menn og kvinner har frihet til å velge sine partnere, har ikke hatt noen innvirkning.

Ved utgangen av 2020 har fire delstater styrt av regjeringspartiet BJP, vedtatt lover for å forhindre «tvangsmessige omvendelser» gjennom ekteskap. Straffen kan være opp til ti års fengsel.

Tegner bilde av vestlig konspirasjon
Kristne aktivister frykter at konverteringslovene fører India enda et skritt nærmere regjeringspartiet BJPs sitt program: Partiet har programfestet en landsdekkende lov for å kontrollere evangelisering utført av «misjonærer». Dette begrepet er innført for å tegne et bilde av en vestlig konspirasjon for å kristne dalitene (de kasteløse), medlemmer av stammefolk og andre på landsbygda og folk i småbyer og urbane slumområder.

– Dette, sammen med beskyldninger om en islamsk befolkningseksplosjon på grunn av den høye fødselsraten, gir næring til retorikken om at den hinduistiske befolkningen vil bli et mindretall.

Hvem som helst kan bli angrepet
– Som et resultat av anti-konverteringslovene kan religiøse minoriteter nå bli angrepet av omtrent hvem som helst, særlig det som kan kalles «borgervern». Mange av deltakerne er skyldige i tidligere års lynsjing i kampanjer mot slakting av kyr, heter det i rapporten.

Den påpeker også at bevisbyrden er lagt på den som er anklaget for omvendelse.

 

Som et resultat av anti-konverteringslovene kan religiøse minoriteter nå bli angrepet av omtrent hvem som helst

 

Angriper fundamentale rettigheter
Tidligere høyesterettsdommer AP Shah i Delhi har sagt at loven rammer «hele grunnlaget for rett til liv og frihet garantert under grunnloven».

– Her antas enhver religiøs konvertering å være ulovlig. Bevisbyrden ligger på personen som er anklaget for ulovlig konvertering for å bevise at den ikke var ulovlig. Her legges en formodning om skyld til grunn. Retten til kausjon gjelder ikke, og politiet kan arrestere hvem som helst, sier Shah som også har vært styreleder for National Law Commission.

Året 2020 starte med massive protester mot borgerskapsloven som ble utformet for illegale innvandrere fra særlig Bangladesh. Loven ga på visse vilkår statsborgerskap til illegale innvandrere som hadde vært lenge i India, men ikke til muslimer. Alle bengalspråklige muslimer ble delegitimert.

Virusfrykt ble brukt mot minoriteter
I India ble virusfrykten brukt til å ramme ytringsfriheten. Hatefull retorikk fra sentrale politikere i regjeringspartiet utløste vold mot minoriteter, både muslimer og kristne. Det fastslår rapport om trosfriheten i India i 2020.

– Muslimer var hovedmålet. Men også kristne ble rammet av hat og vold. Pastorer i utkantstrøk ble angrepet. Gudstjenester ble forstyrret, og gudshus ble angrepet, heter det i årsrapport om trosfrihet fra Det evangeliske fellesskapet i India (EFI).

– Midt under pandemien ble kristne samfunn utsatt for politiets maktbruk. Angripere fra majoritetens «borgervern» slapp straff.

Rapporten henviser til indiske forskere og aktivister som har advart mot den generelle utviklingen.
– Tilliten er utryddet. Ytringsfriheten er blitt drastisk innskrenket. Uenighet er blitt omdøpt til antinasjonalisme og oppvigleri, og dusinvis av akademikere, sosialarbeidere, studenter, aktivister og journalister er fengslet for å være kritiske til regjeringen. Loven mot hatprat blir brukt selektivt, og sender et tydelig signal om at bemerkninger mot et bestemt samfunn ikke vil tiltrekke seg noen straff.»

 

AKTUELT

PROSJEKT