Sjeik al-Mousawi

Sjeik al-Mousawi  


Den udaterte videoen har skapt frykt blant kristne, forteller World Watch Monitor. Videoen viser sjeik Alaa Al-Mousawi. Han leder et statlig organ som har tilsyn med de irakiske stedene som er hellige for shia-muslimer. Han beskriver i videoen kristne som «vantro» og sier at «enten må de konvertere til islam, i motsatt fall vil de ble drept eller de må betale jizya». Jizya er en skatt som i historiske epoker er blitt pålagt ikke-muslimer.

World Watch Monitor skriver at al-Mousawi på spørsmål har svart at videoen er tre år gammel – ifølge World Watch Monitor sier andre lokale rapporter at videoen er laget senere enn 2014.

Ifølge World Watch Monitor har innpå 200 irakiske familier anmeldt den regjeringsoppnevnte religiøse lederen. De anklager ham for å oppildne til sekterisk vold mot kristne.

Al-Mousawi har sendt en delegasjon fra det statsorganet han leder til Babyloninan Christian Movement for å svare på anklagene og megle etter at anmeldelsen kom.

«Videoen blir kjent på et meget kritisk tidspunkt for mange kristne som fortsatt er i Irak.»

Frykt
Videoen blir kjent på et meget kritisk tidspunkt for mange kristne som fortsatt er i Irak. Mange av de kristne som ikke har forlatt Irak, befinner seg i det kurdiske området i og rundt Erbil. Der har de vært siden IS-styrker invaderte Mosul og landsbyene vest for Mosul – på Ninive-sletten – fra juni 2014.

Noen familier har i det siste bestemt seg for å prøve å vende tilbake til landsbyene der IS allerede er fordrevet, mens kampene om IS-fotfestet i Mosul fortsatt pågår. De kristne er forsikret av myndighetene om at de trygt kan vende tilbake. Flere og flere av familiene skal være innstilt på å prøve å vende tilbake til hjemmene de ble presset til å forlate. Men de trenger sikkerhet – og hjelp til å bygge opp igjen alt som er ødelagt.

Videoen er en gedigen skuffelse. For kristne som bor i hovedstaden Bagdad, er videoen en påminnelse om at fortsatt er utrygt, skriver World Watch Monitor.

– Minner om IS-retorikk
Den syrisk-ortodokse erkebiskopen av Mosul, Nicodemus Daoud, har tidligere sagt til Stefanusalliansen at frykten for IS-mentaliteten fortsatt er sterk: Selv om IS er fordrevet, er de som hjalp IS til å overta hus og landsbyer der kristne hadde bodd, fortsatt i området. – Denne frykten må vi ta på alvor, uttalte Olav Fykse Tveit, generalsekretær i Kirkenes Verdensråd nylig til Stefanusalliansen.

– Al-Mousawis krav minner oss om den ekstremistiske retorikken brukt av radikale grupper som IS, sier Henriette Kats. Hun er analytiker for researchgruppen til Open Doors International.

– Det er mange andre ekstremistiske islamske grupper som er aktive i Irak og som angriper lokale religiøse minoriteter, inkludert kristne, sier Henriette Kats.

World Watch Monitor skriver også at etter at irakiske styrker har fordrevet IS fra viktige deler av Mosul, har den kaldeisk-katolske patriarken av Bagdad, Louis Raphael Sako, vært i stand til å besøke flere kirker og klostre i Mosul.

World Watch Monitor har intervjuet en gruppe kirkeledere som vil være anonyme. De sier at de tror fremtiden for kristendommen i Bagdad er å finne blant muslimer som nå ønsker å konvertere til kristendommen.