IS-gisler: Ghazahla (83) og Victoria (80) ble holdt fanget av IS. De kom seg ikke unna da resten av befolkningen i Karamles i Irak flyktet.

IS-gisler: Ghazahla (83) og Victoria (80) ble holdt fanget av IS. De kom seg ikke unna da resten av befolkningen i Karamles i Irak flyktet.  


At flere tusen yazedikvinner ble kidnappet av IS er velkjent. Men at også kristne kvinner ble bortført, har det vært mindre oppmerksomhet rundt. Jeg har snakket med fem av dem. De forteller om frykt, hardhendt behandling og vedvarende press om å fornekte den kristne troen.

Valentinas frykt handlet ikke bare om hva som ville skje med henne selv, men også hva IS-krigerne ville gjøre med døtrene.

En natt i februar 2015 angrep IS de kristne landsbyene langs Khabur-elven i det nordlige Syria. 253 innbyggere ble kidnappet. Blant disse var Valentina og hennes tre barn. Denne kvelden måtte hun hjelpeløst se IS-krigerne sende sin ni år gamle datter mellom seg, mens de spøkte med at hun var gammel nok til å gifte seg.

Mareritt
Hun fikk beholde datteren, men beskriver året i fangenskap som et mareritt. IS prøvde å presse gislene til å konvertere. Presset toppet seg da en av døtrene ble livstruende syk og trengte blodoverføring.

– Jeg ble fortalt at den som får blodoverføring av en muslim, selv blir muslim, forteller hun.

Slik hun så det, ville hun miste datteren sin uansett hva hun valgte, så hun takket nei til blodoverføringen. I en hel natt satt hun og barna og holdt hverandre i hendene og ba om helbredelse. Og underet skjedde. Datteren ble frisk, forteller hun – men de indre sårene som hun og barna ble påført i fangenskap, tror hun aldri de kan bli helbredet fra.

 

De prøvde å få meg til å konvertere til islam. Jeg sa at jeg heller ville helle bensin over meg og tenne på.

Josefine (81) fra Mosul i Irak


Panikk
Også i Irak flyktet folk i panikk da IS angrep de kristne landsbyene på Ninivesletten i august 2014. I kaoset var det en del eldre og syke som ikke kom seg unna. Slik endte de som IS-gisler. Josefine (81) var fange i Mosul i to og et halvt år. Her prøvde IS å tvinge henne til å gifte seg med en 93 år gammel mann.

– De prøvde også å få meg til å konvertere til islam. Jeg nektet bestemt begge deler. Jeg sa at jeg heller ville helle bensin over meg og tenne på, sier hun.

Til sammenligning var Victoria (80) og Ghazhala (83) fra Karamles heldige. De var bare i IS´vold i et par uker. Men forferdelsen da de våknet om morgenen 7. august 2014 og oppdaget at hus og gater var tomme for folk, lar seg fremdeles kalle frem. For ikke å glemme frykten da IS-krigerne senere sto på døra.

Også de forteller at IS la sterkt press på dem for å få dem til å konvertere.

– Vi nektet, sier Victoria.

En gang lot hun riktig nok som om hun ville konvertere, men sa at hun måtte få si frem den muslimske trosbekjennelsen på sitt eget språk. Det hun i virkeligheten gjorde, rett foran islamistene, var å be høyt på assyrisk om at Jesus og jomfru Maria måtte vise henne veien.

Ble igjen
Anisa (59) valgte selv å bli igjen i Qaraqosh da folket flyktet, for å ta vare på sin funksjonshemmede bror. Hun ble plassert i et hus sammen med andre kvinner som ikke hadde kommet seg vekk og fikk ansvar for å holde orden i huset. Særlig ille syntes hun det var å bli tvunget til å gjennomsøke de andre kvinnenes eiendeler, for å se om de hadde gjemt unna penger og verdisaker. Men hun opplevde at hun ikke hadde noe valg. Hun var livredd. Soldatene bar sverd og var svært tøffe i ordbruken.

Ikke minst var de truende når de kritiserte troen hennes og prøvde å overtale henne til å konvertere til islam.

– Det skjedde fire-fem ganger. Jeg svarte nei hver gang, sier hun.

Motet
Jeg blir slått av det voldsomme motet disse kvinnene viser. Husk at dette skjedde etter angrepet mot yazidiene. Det var allment kjent at IS hadde drept svært mange eldre yazidikvinner og tatt de yngre som sex-slaver. Like fullt trosset disse fem sin egen frykt. De fortalte som det mest selvfølgelige i verden at de holdt fast på troen på Jesus, da IS prøvde å tvinge dem til å fornekte og konvertere. Det fyller meg med ydmykhet og respekt.

FØRST PUBLISERT I MAGASINET STEFANUS 2-2018. BESTILL GRATIS ABONNEMENT

 

 

AKTUELT

Ein flyktningleir for fordrivne jesidiar  i Irak.

Pinleg vaksine-nasjonalisme

Eg er flau over norske politikarar som vil at vaksinedosar som har gått til fattige land, heller skulle blitt brukte i Noreg.

PROSJEKT