Plinio Rafael Salcedo ledet en menighet som kjempet for fred i Colombia. Foto: Pastor Salcedos Facebook.-side.

Plinio Rafael Salcedo ledet en menighet som kjempet for fred i Colombia. Foto: Pastor Salcedos Facebook.-side.  


Det er den fjerde colombianske kirkelederen som er drept siden september i fjor. Liket av pastor Plinio Rafael Salcedo ble funnet hjemme hos ham i landsbyen La Caucana i Antioquia nord i Colombia, melder Christian Solidarity Worldwide (CSW).

Pastor Salcedo etterlater seg kone og to små barn. Kirken han ledet, er del av kirkenettverket Movimiento Misionero Mundial.

Fredsprotest
Motivet for angrepet er foreløpig ikke kjent. Men det antas å være knyttet til en demonstrasjon to dager før pastorens død, da rundt 1000 mennesker fra lokale protestantiske og katolske kirker samlet seg for å be om fred i regionen.

Kirkens ledere fungerer ofte som de facto samfunnsledere, spesielt i små landsbysamfunn.

I løpet av landets 50 år lange konflikt er hundrevis av kirkeledere blitt utsatt for attentat fra alle sider. Væpnede, kriminelle grupper prøver ofte å tvinge kirkeledere til samarbeid i et forsøk på å få kontroll på samfunnet.

Håp svinner?
Det var håp om at fredsavtalen fra 2016 skulle få slutt på volden i Colombia, men ifølge en rapport fra Medicina Legal, hadde Tarazá – et område som tidligere ble kontrollert av FARC-EP – et av de høyeste drapstallene av alle colombianske kommuner i 2018.

Fredsavtalen ble inngått mellom regjeringen og FARC-EP-geriljaen etter fem tiårs krig med flere hundre tusen drepte.

Men implementeringen av fredsavtalen er på viktige punkter blitt utsatt. President Iván Duque Márquez som vant valget i juni 2018, har satt bremsene på. Det har alvorlige følger.

LES RAPPORT OM TROSFRIHET I COLOMBIA

- Still dem for retten
CSWs administrerende direktør Mervyn Thomas sier: «Vi uttrykker vår inderlige medfølelse med familien til pastor Plinio Rafael Salcedo. Vi hilser velkommen den colombianske regjeringens innsats for fredsavtalen. Men lite har endret seg for mange samfunn i regioner der ulovlige væpnede grupper fortsetter å operere straffefritt. Vi ber den colombianske regjeringen om å gjennomføre en full etterforskning av drapet på pastoren og å bringe de ansvarlige for retten. Vi oppfordrer også regjeringen til å samarbeide med sivile samfunnsorganisasjoner og kirker for å sikre varig fred i Colombia.