Salman Taseer og Asia Bibi.

Salman Taseer og Asia Bibi.  


I to store byer har det vært demonstrert mot myndighetenes mangelfulle etterforskning.

Faisalabad.   I byen Faisalabad ble det nylig arrangert en demonstrasjon mot bortføringen av Shahbaz Taseer. Shahbaz er sønn av Salman Taseer, tidligere guvernør i Punjab-provinsen, som den 4. januar i år ble myrdet for sin kritikk mot blasfemiloven og støtte til Asia Bibi, den kristne kvinnen som er dømt til døden på falske blasfemianklager. Demonstrasjonen i Faisalabad var arrangert av All Pakistan Minority Alliance (APMA).

Lahore.   Av samme grunner arrangerte den humanitære, pakistanske organisasjonen Life for All en demonstrasjon i byen Lahore, etter søndagens gudstjeneste. Både Faisalabad og Lahore ligger i Punjab-provinsen.

Kraftig kritikk.   Pervaiz Rafique er leder for APMA og medlem av provinsparlamentet i Punjab-provinsen. Han ledet protestdemonstrasjonen i Faisalabad. Rafique kritiserte Punjab-regjeringen for forsinkelser i etterforskningen.

– Regjeringen i Punjab evner ikke å sikre liv og eiendom for mennesker over hele provinsen. Drapet på Salman Taseer, og nå kidnappingen av sønnen hans, er en konspirasjon. Regjeringen er ansvarlig for alle tilfeller av kidnapping, drap, ran, tyveri og utpressing, så vel som de daglige terrorhandlinger i provinsen, sa Pervaiz Rafique til nyhetsbyrået Asia News.

Fredelig protestmarsj.   Demonstrasjonen i Lahore ble ledet av den katolske presten Francis Xavier. Etter messen i den katolske kirken i Youhanabad gikk folk i en fredelig protestmarsj på Ferozepur Road.

Krever sikkerhet.   Demonstrantene i Lahore krevde at Punjab-regjeringen ivaretar sikkerheten til Shahbaz Taseer og sørger for at gjerningsmennene blir arrestert. Francis Xavier sa:

– Vi fordømmer myndighetene i Punjab, fordi de ikke beskytter borgernes liv og eiendom. Religiøse minoriteter føler seg utrygge etter mordene på Salman Taseer og Shahbaz Bhatti. Og denne kidnappingen øker minoritetenes frykt. Punjab-regjeringen må arrestere gjerningsmennene og sørge for at Shahbaz Taseer kommer trygt tilbake fra kidnappingen. Hvis ikke, vil vi løfte protestene mot Punjab-regjeringen opp på nasjonalt nivå.

BILDET: Ofre for islamistiske krefter i Pakistan: Guvernør Salman Taseer (drept 4. januar) og minister Shahbaz Bhatti (drept 2. mars). (Foto: Creative Commons og Christian Solidarity Worldwide)

Kidnappingen.   Den nå kidnappede Shahbaz Taseer var på vei til jobb den 26. august, og var akkurat denne morgenen uten sin vanlige sikkerhetseskorte. Klokken 10:54, få meter fra jobbinngangen, stoppet en motorsykkel foran Shahbaz' bil og tvang ham til å stoppe. Straks etter kom fire menn ut av en svart Toyota Land Cruiser og brukte pistol til å tvinge ham med seg.

Trusler.   Vitner til kidnappingen sa at fluktbilen kjørte av gårde i retning en bygning hvor militære myndigheter holder til. Siden mordet på faren i januar, har Taseer-familien vært utsatt for en rekke trusler fra Taliban og muslimske fundamentalister.

Asia Bibi.   Når det gjelder Asia Bibi, den kristne kvinnen som er dømt til døden etter falske blasfemianklager, er det ikke noe konkret nytt i saken. I en artikkel datert 7. august uttaler en juridisk ekspert at presset fra islamistiske ekstremister er så massivt at «bare et mirakel kan redde henne». Men familien hennes er fortsatt håpefull, skriver Asia News i samme artikkel.