Det var skrekkelige scener etter selvmordsangrepet mot en kirke i Quetta i Pakistan 3. søndag i advent. Foto: Safraz Rehmat

Det var skrekkelige scener etter selvmordsangrepet mot en kirke i Quetta i Pakistan 3. søndag i advent. Foto: Safraz Rehmat  


11 ble drept da to selvmordsbombere angrep en kirke i Quetta i den pakistanske provinsen Balutsjistan tredje søndag i advent.

Dette er det første bombeangrepet som en IS-gruppe har påtatt seg ansvaret for i Pakistan. Mer enn 50 ble skadet, og flere av dem er kritisk skadet, slik at dødstallet kan bli høyere. Hundrevis av kirkegjengere feiret gudstjeneste siste søndagen før jul da terroristene slo til. Pakistan som har hatt en rekke terrorangrep mot kirker før og i påsken, har til nå ikke opplevd terror mot kirker i julen.

– Vi føler dyp sorg over dte brutale terroristangreet på kirkegjengere. Angrepet er feigt og inhumant. Vi fordømmer angrepet på det sterkeste, sier Sajid Paul Christopher i Human Friends Organization, (HFO), Stefanusalliansens partner i Lahore i Pakistan.

– Vi står sammen med de familiene som er rammet og vil gi dem hjelp til rehabilitering og gi finansiell hjelp til medisinsk behandling til skadede og vil hjelpe hjelpe etterlatte til å skaffe seg et nytt levebrød for seg og sine barn, sier han.

Den ene angriperen utløste en sprengladning utenfor kirken. Det utløste en politiaksjon som drepte angriperen. Den andre angriperen kom seg innenfor den ytre porten, men han ble drept før han nådde hovedbygningen.

– Hadde han kommet seg inn i selve kirken, ville dødstallene blitt mye høyere, sier Sarfarz Bugti til Associated Press, gjengitt blant annet i The Guardian.

Han er innenriksminister i denne sørvestlige provinsen i Pakistan. Byen Quetta ligger ikke langt fra grensen til Afghanistan.

Flere angrep
Det har vært en rekke store terrorangrep mot kirker i Pakistan de siste årene. Det mest dødelige angrepet drepte 80 i Saint Church i Peshawar i september 2013. 100 menneske rble skadet. I mars 2015 rammet terrorangrep to kirker i den kristne bydelen Youhanabad i Lahore i den østlige Punjab-provinsen. 15 ble drept og over 70 skadet.

HFO som vil hjelpe rammede etter terroren mot kirken i Quetta, har hjulpet ofre etter terrorangrene i mars 2015 og et blodig angrep rettet mot kristne i en park påskedag i 2016. Organisasjonen hjelper også ofre for landets blasfemilovgivning og ofre for tvangskonvertering og tvangsekteskap. Pakistan har tidligere ikke hatt terrorangrep som har rammet landets kristne minoritet i julehøytiden. Men det har, opplyser HFO-leder Sajid Paul Christopher, vært en nrekke trusler om terror før tidligere julehøytider.

Se video hvor Sajid Christopher Paul forteller om det risikable, men viktige arbeidet han og HFO driver for ofre for terror og blasfemianklager

Angrepet i Quetta rammet Bethel Memorial Church mens folk var på vei til gudstjenesten. Lederne i den pakistanske nasjonalforsamlingen fordømte terrorangrepene, melder Associated Press Pakistan. Sajid Christopher Paul sier at myndighetene må holde de skyldige ansvarlige.

– Det er viktig at myndighetene gjør alt de kan for å fjerne kildene til terrorisme. Regjeringen må utarbeide en strategi for å få slutt på terroristenes massakrer, sier Sajid Christopher Paul.

Voldsbølge
Quetta har vært sentrum for en voldsbølge de siste ukene. Byen har vært under angrep både av en gruppe knyttet til Tehreek-e-Taliban og fra rene separatistgrupper, melder Al Jazeera. I november angrep en selvmordsbomber paramilitære soldater og drepte minst 4 og skadet 15. Tidlig i november ble en politioffiser drept i et lignende angrep. I oktober ble minst 7 politimenn drept av en veibombe.

Balutsjistan er den største provinsen i Pakistan og utgjør 42 prosent av landarealet. I denne provinsen angrep en selvmordsbomber i oktober en sufi-helligdom og drepte minst 18 mennesker og skadet minst 25 andre. Sufi er en «trosbevegelse» innenfor islam. De angripes av islamske ekstremister som «vantroende» - IS-terrorister drepte over 300 i en sufi-moske i Egypt for få uker siden, det var det mest blodige terrorangrepet i Egypt noensinne.

Støtt kampen for trosfriheten

Vil du hjelpe Stefanusalliansens arbeid som blant annet støtter Human Friends Organization i Pakistan?

Gi en gave      Bli fastgiver for trosfriheten

AKTUELT

PROSJEKT