Fader Aho er terrordømt for å ha gitt mat til sultne i Mor Yakub-klosteret.

Fader Aho er terrordømt for å ha gitt mat til sultne i Mor Yakub-klosteret.  


Den assyriske kristne presten fader Sefer Bileçen, kjent som fader Aho, er dømt til fengsel i to år og en måned av en tyrkisk domstol. Det melder den kristne trosfrihetsorganisasjonen CSW.

Fader Aho ble arrestert sammen med to andre 9. januar 2020 i den assyriske byen Üçköy (Arkash på assyrisk) i Mardin-provinsen, sørøst i Tyrkia.

Han ble beskyldt for å ha gitt mat og vann til medlemmer av den militære fløyen til Kurdistan Arbeiderpartiet (PKK), som Tyrkia har utpekt som ‘terrororganisasjon'.

Fader Aho har erkjent at han gav mat til de to. Etter at han ble arrestert, meddelte han seg til medlemmene i menneskerettskommisjonen til advokatforeningen. Gjennom sin advokat sa han:

«To medlemmer av organisasjonen kom til klosteret i 2018. De ba meg om mat. Og jeg ga den. Det ble oppdaget i etterkant. Som svar på dette møtte Gendarmerie Commander meg gjennom storbiskopen. Jeg benektet ikke det. Jeg ønsket at sikkerhetstiltak ble tatt for at denne hendelsen ikke skulle skje igjen. Men det ble ikke tatt noen sikkerhetstiltak.»

«Jeg ville gi uansett hvem som kom til døren min. Jeg trenger å gjøre det religiøst og filosofisk. Jeg kan ikke lyve som jeg er prest. Jeg gjorde det ikke for for å hjelpe en organisasjon, men på grunn av min tro. Filosofisk kan jeg heller ikke tipse. Det er også religiøst. Jeg forlater ikke klosteret uansett.»

Tok seg av kloster
Fader Aho hadde gjenåpnet og i flere år tatt seg av det 1500 år gamle Mor Yakub-klosteret i Mardin-provinsen etter at det ble stengt på grunn av kamper mellom PKK og den tyrkiske hæren i området på 1990-tallet.

I februar 2020 ble fader Aho siktet for å ha blitt med i en terrororganisasjon.

En menneskerettighetsaktivist i det assyriske samfunnet i Tyrkia sier til trosfrihetsorganisasjonen CSW:

– De tyrkiske myndighetene har gjort alt for å slette den kristne arven i Tyrkia; de har skapt et fiendtlig miljø, noe som gjør det ekstremt vanskelig for det svært lille kristne samfunnet i Tyrkia å overleve. De kveler oss, sier vedkommende.

Mange er presset ut
Det er slett ikke nytt at Tyrkia beskylder assyriske ledere for PKK-støtte, arresterer dem med beskyldninger om terror-støtte, fjerner dem fra stillinger og presser dem ut av landet. Assyriske menneskerettighetsaktivister blir rutinemessig varetektsfengslet etter siktelser for terrorisme og koblinger til PKK uten bevis, melder Assyrian Policy Institute.

Dypt skuffet
Stefanusalliansen har  tidligere møtt fader Aho i forbindelse med det arbeidet organisasjonen støtter i samme område – Tur Abdin, sørøst i Tyrkia. Redaktør Johannes Morken i Stefanusalliansen sier at de er dypt skuffet over dommen.

– Vi oppfordrer også det internasjonale samfunnet til å presse den tyrkiske regjeringen til å avslutte alle former for diskriminering av religiøse minoriteter, og å opprettholde sine konstitusjonelle forpliktelser til å beskytte og respektere rettighetene til alle borgere uavhengig av deres religiøse tilhørighet eller etniske bakgrunn, sier Morken.

CSWs grunnleggerpresident Mervyn Thomas sier:– VI er dypt skuffet over denne rettsavgjørelsen, som sender enda en negativ melding til Tyrkias religiøse minoriteter. Vi ber om hastegjennomgang av anklagene mot fader Aho, og at advokaten hans uhindret får tilgang til alle dokumenter og vitnemål for å lette rettssaken.

Tvunget ut
På 1990-tallet ble tusenvis av kristne og kurdere tvunget ut av landsbyene og byene da konflikten mellom den tyrkiske hæren og PKK eskalerte. Det var i den perioden Mor Yakub-klosteret ble stengt.

I dag står assyrere i Tyrkia overfor utfordringer knyttet til sin religiøse og kulturelle identitet. Det styrende partiet til president Erdogan har spredt synspunktet om at å være tyrkisk er å være sunnimuslim.

Området Tur Abdin sørøst i Tyrkia var for hundre år siden et kristent kjerneområde. I dag klorer 2-3000 kristne seg fast her, klamrer seg fast til håpet. Det er et arbeid Stefanusalliansen støtter.

(Saken er oppdatert 14.4. med uttalelser fra fader Aho)
 

Støtt kampen for kristent nærvær

Stefanusalliansens partner arbeider for å bevare kristne røtter i Tur Abdin. Merk gaven: Tur Abdin

Gi en gave

AKTUELT

PROSJEKT