Frykt blant nordkoreanere

Livet for nordkoreanske flyktninger i Kina er farligere enn noen gang. Dersom de sendes tilbake til Nord-Korea risikerer de tortur og henrettelse.

Føttene til “Andi” fikk frostskader under flukten fra Nord-Korea. Foto: Stefaunsalliansen

Føttene til “Andi” fikk frostskader under flukten fra Nord-Korea. Foto: Stefaunsalliansen

«Andi» flyktet fra Nord-Korea til Kina med sin mor, men kunne ikke bli der i frykt for å bli sendt tilbake. Derfor flyktet de videre gjennom skogen hvor de måtte passe seg for slanger og grensepatruljen. «Andi» forteller at han og moren var svært nær døden. Med ødelagte føtter fulle av sår og frostskader kom de seg til Laos. Ikke alle nordkoreanske flyktninger er like heldige.

Nord-Korea er et av verdens mest isolerte og undertrykkende land, og det er sterke begrensninger på trosfriheten. Myndighetene påtvinger statsideologien Juche, som kun eksisterer i Nord-Korea. All annen form for tro blir sett som en trussel, og alle som blir tatt i å utøve en annen religion eller mistenkes for å praktisere dette, møter strenge straffer.  

I frykt for straff flykter mange troende nordkoreanere til Kina i forsøk på å komme til Sør-Korea. De som flykter anses å ha sveket det nordkoreanske regimet og møter derfor streng straff dersom de returnerer.

Kina anerkjenner ikke flyktninger fra Nord-Korea, men kaller dem illegale økonomiske migranter. De to landene har en grenseavtale der Kina sender flyktningene tilbake med tvang. Mange av dem møter fengsel, tortur, seksuell vold, arbeidsslaveri eller henrettelse tilbake i Nord-Korea. Nordkoreanske myndigheter spør ofte om returnerte flyktninger har samarbeidet med kristne misjonærer. Dersom de bekrefter dette, er det enda mer sannsynlig at de møter tortur og lange fengselsstraffer.

Ved å nekte nordkoreanere flyktningstatus og tvangsdeportere dem bryter Kina sine forpliktelser under FNs flyktningkonvensjon. Send appell til den kinesiske ambassaden for å kreve at myndighetene skal slutte med tvangsdeportering av nordkoreanske flyktninger, slik at de trygt kan flykte til andre land hvor de kan utøve sin tro uten frykt for fengsel, tortur eller henrettelse.

Takk for at du er med!
Vennlig hilsen Stefanusalliansen

Slik gjør du:

Last ned appellbrevet i PDF.
Skriv ut og send appellbrevet til:

Ambassador Yi Xianliang
Embassy of the People’s Republic of China
PO Box 4058 AMB
0244 Oslo

(Porto kr. 16,-)

Norsk oversettelse av appellbrevet finnes også i PDF.

Bli SMS-appellvenn:
send APPELL START til 2377
Du får ca. 10 appeller i året (hver koster 20 kroner). Når du svarer, lager vi et appellbrev som sendes det aktuelle lands myndigheter.
For å bli appellvenn med BREV eller E-POST, fyll ut skjemaet nedenfor.
Les vår personvernerklæring

JA, jeg vil bli appellvenn!

Protester mot urett!

Som appellvenn kan du gjøre en forskjell for dem som lider for sin tro.

Brudd på trosfrihet og andre menneskerettigheter skjer oftest der ingen følger med. Enkle brev fra hele verden viser at noen vet. Brev utfordrer myndigheter. Brev kan få trosfrihetsfanger løslatt – og  oppmuntrer den som lider.

Bli en av Stefanusalliansens flere tusen appellvenner. Våre appeller foregår i samarbeid med internasjonale partnere.

Sendingene du mottar inneholder:

  • Grundig beskrivelse av aktuell sak.
  • Brev, som regel på engelsk. Som oftest er brevet til en øvrighetsperson, som en ambassadør. Iblant sendes brevet direkte til en forfulgt kristen, som oppmuntring og støtte.
  • Du skriver ut appellen eller oppmuntringsbrevet og sender det til oppgitt adresse. (Er du SMS-venn, svarer du på SMS.)

Avmelding fra appelltjenesten:

SMS: Send APPELL STOPP til 2377

E-post: Send til post@stefanus.no med navn og adresse, skriv "Avmelding appelltjenesten" i emnefeltet

Les vår personvernerklæring