Rettferdighet for jesidiene

3. august 2019 var det fem år siden folkemordet på jesidiene i Irak. I dag er Den islamske stat fremdeles ikke holdt ansvarlig for alle sine grufulle handlinger.

Bildet er av en jesidisk kvinne som satt i fangenskap hos IS. Foto: Hasso Hurmi

Bildet er av en jesidisk kvinne som satt i fangenskap hos IS. Foto: Hasso Hurmi

Jesidiene er en av verdens eldste religiøse minoriteter, og befinner seg hovedsakelig i Irak og Syria. Sommeren 2014 angrep Den islamske stat (IS) jesidier i Syria og Nord-Irak. FN anslår at 5000 jesidier ble drept, og at minst 6000 jesidiske kvinner og barn ble kidnappet og ofre for psykisk og fysisk misbruk, tvangskonvertering og tvangsekteskap. Mange av kvinnene ble solgt som sexslaver til IS-medlemmer i Syria. En av disse var “Awat”.

Da “Awat” var 15 år gammel kom IS-krigere til landsbyen. Mennene ble drept på stedet, mens “Awat” og de andre kvinnene ble tatt til fange og fraktet til en annen by hvor de ble solgt. I nesten to år levde “Awat” som fange i fire ulike husholdninger hvor hun ble voldtatt jevnlig. Etter tre forsøk klarte hun å rømme sammen med to andre jenter. På flukt tråkket en av dem på en mine og de to andre ble drept. «Awat» fikk ansiktet ødelagt i eksplosjonen.  

IS har vært tydelige på at målet deres er å utslette folkegruppen fordi de feilaktig tror at jesidiene er djeveldyrkere. FN omtaler dette som folkemord. I dag er nesten 3000 kvinner og barn fremdeles savnet.

I dag er IS kun holdt ansvarlig for terrorisme. Tilnærmingen fanger ikke hele spekteret av forbrytelser begått av IS mot jesidiene og andre religiøse grupper og omfatter ikke handlinger som drap og voldtekt. 

Jesider føler seg glemt av irakiske myndigheter. Send appell for å kreve at myndighetene skal stille gjerningsmennene ansvarlige for folkemord, ikke kun terrorisme, og at jesidier og andre religiøse minoriteter i Irak trygt kan utøve sin tro.

Slik gjør du:

Last ned appellbrevet i PDF.
Skriv ut og send appellbrevet til:

Ambassador Shakir Qasim Mahdi
Embassy of the Republic of Iraq
P.O. Box 4048 AMB
0244 Oslo

(Porto kr. 16,-)

Norsk oversettelse av appellbrevet finnes også i PDF.

Bli SMS-appellvenn:
send APPELL START til 2377
Du får ca. 10 appeller i året (hver koster 20 kroner). Når du svarer, lager vi et appellbrev som sendes det aktuelle lands myndigheter.
For å bli appellvenn med BREV eller E-POST, fyll ut skjemaet nedenfor.
Les vår personvernerklæring

JA, jeg vil bli appellvenn!

Protester mot urett!

Som appellvenn kan du gjøre en forskjell for dem som lider for sin tro.

Brudd på trosfrihet og andre menneskerettigheter skjer oftest der ingen følger med. Enkle brev fra hele verden viser at noen vet. Brev utfordrer myndigheter. Brev kan få trosfrihetsfanger løslatt – og  oppmuntrer den som lider.

Bli en av Stefanusalliansens flere tusen appellvenner. Våre appeller foregår i samarbeid med internasjonale partnere.

Sendingene du mottar inneholder:

  • Grundig beskrivelse av aktuell sak.
  • Brev, som regel på engelsk. Som oftest er brevet til en øvrighetsperson, som en ambassadør. Iblant sendes brevet direkte til en forfulgt kristen, som oppmuntring og støtte.
  • Du skriver ut appellen eller oppmuntringsbrevet og sender det til oppgitt adresse. (Er du SMS-venn, svarer du på SMS.)

Avmelding fra appelltjenesten:

SMS: Send APPELL STOPP til 2377

E-post: Send til post@stefanus.no med navn og adresse, skriv "Avmelding appelltjenesten" i emnefeltet

Les vår personvernerklæring