Tadsjikistan: Pastor fortsatt fengslet

Pastor Bakhrom Kholmatov ble arrestert våren 2017.

Pastor Bakhrom Kholmatov

Pastor Bakhrom Kholmatov

Han ble arrestert i en koordinert aksjon mot flere protestantiske menigheter.

I juli samme år ble han dømt til tre års fengsel for angivelig å “synge ekstremistiske sanger i kirken” og dermed fremme “religiøst hat”. Ifølge internasjonale nyhetskilder er grunnlaget for dommen at kirken har brukt sanger med frasene "Pris Gud, o gudløse land", “Guds hær marsjerer” og “vår kamp er ikke mot kjøtt og blod”.

Fengslingen av pastor Kholmatov er bare ett tilfelle i en rekke aksjoner rettet mot kirker i Tadsjikistan. Tadsjikiske politistyrker aksjonerte mot flere protestantiske menigheter i regionen Sogd fra februar til april 2017. I denne perioden stengte offentlige tjenestemenn menigheter, mishandlet kirkemedlemmer, krevde at de skulle gi opp troen sin og presset arbeidsgivere til å si opp medlemmer av kirken. Under avhørene informerte polititjenestemenn om at “formålet med inspeksjonene er å legge ned kirker i Tadsjikistan og konfiskere eiendommene deres”.

Offisielt hevder myndighetene at fengslingen av pastor Kholmatov ikke har noe med kirken å gjøre, men at pastoren selv har brutt loven. De hevder også at alle religioner kan utøves fritt i Tadsjikistan og at myndighetene ikke involverer seg i aktivitetene til de ulike trossamfunnene. Internasjonale nyhetskilder rapporterer likevel jevnlig om at tadsjikiske myndigheter hindrer trosutøvelsen til ulike religiøse grupper. Tadsjikiske myndigheter nekter å anerkjenne enkelte trossamfunn og bruker ofte anklager om ekstremisme for å straffe personer som utøver sin tro utenfor de trossamfunnene som staten har godkjent.

Send appellbrevet til tadsjikiske myndigheter for å kreve at de stopper forfølgelsen av kristne og sikrer trosfrihet for alle i Tadsjikistan.

Oppdatering på tidligere appellsaker:

#1-2017

Tyrkia: Den amerikanske pastoren Andrew Brunson forklarte seg for retten 16. april. Han erklærte at han er Guds tjener og at hans motivasjon for å komme til Tyrkia var å fortelle om Jesus Kristus og å veilede disipler. Han avviste også anklagene om spionasje mot den tyrkiske staten og om forbindelser til Fetullah Gulen-bevegelsen og den kurdiske separatistbevegelsen PKK.

#9-2017

Vietnam: Advokat og menneskerettighetsforkjemper Nguyen Van Dai ble dømt til 15 års fengsel og ytterligere fem års husarrest. Sammen med fem andre vietnamesiske menneskerettighetsforkjempere ble Nguyen dømt for «aktiviteter med formål om å avsette styresmaktene».

Slik gjør du:

Last ned appellbrevet i PDF
Skriv ut og send appellbrevet til:

Ambassador Erkin Kasymov

The Embassy of the Republic of Tajikistan to the United Kingdom
3 Shortlands, Hammersmith
W6 8DA London
United Kingdom

(Porto kr. 18,-)

For norsk oversettelse av appellbrevet, klikk her: PDF

Bli SMS-appellvenn:
send APPELL START til 2377
Du får ca. 10 appeller i året (hver koster 20 kroner). Når du svarer, lager vi et appellbrev som sendes det aktuelle lands myndigheter.
For å bli appellvenn med BREV eller E-POST, fyll ut skjemaet nedenfor.
Les vår personvernerklæring

JA, jeg vil bli appellvenn!

Protester mot urett!

Som appellvenn kan du gjøre en forskjell for dem som lider for sin tro.

Brudd på trosfrihet og andre menneskerettigheter skjer oftest der ingen følger med. Enkle brev fra hele verden viser at noen vet. Brev utfordrer myndigheter. Brev kan få trosfrihetsfanger løslatt – og  oppmuntrer den som lider.

Bli en av Stefanusalliansens flere tusen appellvenner. Våre appeller foregår i samarbeid med internasjonale partnere.

Sendingene du mottar inneholder:

  • Grundig beskrivelse av aktuell sak.
  • Brev, som regel på engelsk. Som oftest er brevet til en øvrighetsperson, som en ambassadør. Iblant sendes brevet direkte til en forfulgt kristen, som oppmuntring og støtte.
  • Du skriver ut appellen eller oppmuntringsbrevet og sender det til oppgitt adresse. (Er du SMS-venn, svarer du på SMS.)

Avmelding fra appelltjenesten:

SMS: Send APPELL STOPP til 2377

E-post: Send til post@stefanus.no med navn og adresse, skriv "Avmelding appelltjenesten" i emnefeltet

Les vår personvernerklæring