Drapsbølgen i Nigeria fortsetter

Volden er ute av kontroll i Nigerias sentrale stater.

Illustrasjonsfoto: World Watch Monitor

Illustrasjonsfoto: World Watch Monitor

Det er bare to uker siden vi ba om forbønn for situasjonen i Nigerias sentrale stater, der drap og kidnappinger har eskalert siden nyttår. Denne drapsbølgen ser ut til bare å fortsette. Sist helg ble 32 mennesker drept i nye angrep i Plateau-staten. Antallet drepte den siste måneden er dermed oppe i rundt 100, og over 60 er kidnappet. Hus, kirker og avlinger er også blitt ødelagt, og flere tusen er drevet på flukt.

Nigerianske kristne har nå startet en tre dagers bønne- og fasteaksjon, som begynner i dag 31. januar og avsluttes søndag 2. februar. De oppfordrer kirker over hele verden til å ta del i bønneaksjonen, hvor de ber om at de grufulle drapene på uskyldige nigerianere skal ta slutt og at myndighetene skal få kontroll over situasjonen.

De fleste drapene og kidnappingene er blitt begått av muslimske fulani-gjetere. De har foretatt motorsykkelraid mot hovedsakelig kristne landsbyer og skutt vilt rundt seg. Tradisjonelt har det vært en konflikt mellom fulaniene, som er nomader og kveggjetere, og fastboende bønder, for det meste kristne, om beiteland for fulanienes kvegflokker. De siste årene har fulaniene imidlertid blitt mye mer militante enn før og har fått tilgang til avanserte våpen.

Islamist-organisasjonen Boko Haram og «IS i Vest-Afrika», en utbrytergruppe fra Boko Haram, har også drept kristne. Blant dem er flere kristne ledere. En video publisert av ISWAP på sosiale medier (lenken er ikke til selve videoen) viser noe av brutaliteten i volden; i videoen blir den 22 år gamle kristne studenten Ropvil Daciya Dalep skutt og drept av en maskert gutt bakfra. Gutten sier at dette er en hevn mot de kristne i Plateau-staten, uten at dette er spesifisert nærmere.

Myndighetene har utplassert sikkerhetsstyrker og militæravdelinger for å hindre slike angrep, men disse unnlater ofte å gripe inn. Kristne ledere fortviler over at drapene bare fortsetter, tilsynelatende uhindret, uten at myndighetene makter å gjøre noe for å stanse dem.

- Be om en snarlig stans i drapene og kidnappingene
- Be for de pårørende til de drepte

- Be for de skadede og internflyktningene

- Be om at de kidnappede skal komme 
trygt tilbake til sine familier
- Be om at nigerianske myndigheter 
skal sette inn effektive tiltak for å stanse volden
- Be om at Gud skal åpenbare seg for voldsmennene
 

Med vennlig hilsen
Øystein Rauan
Leder av forbønnstjenesten

JA, jeg vil bli forbønnsvenn!

Undertrykte og rettsforfulgte kristne sier ofte: «Vi trenger å vite at dere ber for oss – at vi ikke er glemt av verden omkring oss.»

Bli forbønnsvenn – be for mennesker, myndigheter, land og prosjekter!

• E-post. Kortfattet ukentlig e-post med aktuelle forbønnsemner. (Også på våre nettsider.) 

• Magasinet Stefanus – syv ganger i året. Et forbønnsbrev med bønneemner for hver uke. Kan enkelt nappes ut. Bruk påmeldingsskjemaet ovenfor.

Les vår personvernerklæring