Facebook-innlegg utløste vold mot kristne i Egypt

Be for kristne i Minya etter massivt angrep.

The Minya Governor, Essam el-Bedawi, visited Ezbat El-Sheikh Nageim on 15 September, accompanied by Minya’s head of security and a number of parliamentarians, and met with local Christian and Muslim leaders in an attempt to broker peace. (Foto: World Watch Monitor)

The Minya Governor, Essam el-Bedawi, visited Ezbat El-Sheikh Nageim on 15 September, accompanied by Minya’s head of security and a number of parliamentarians, and met with local Christian and Muslim leaders in an attempt to broker peace. (Foto: World Watch Monitor)

Foranledningen til angrepet var at noen oppdaget et Facebook-innlegg på profilen til koptiske Mina Younan Samuel (25) den 6. september. Innlegget var skrevet i mai av vennen hans, Bassem Abdel-Malak Fahim (25). Fahim hadde kritisert muslimske ledere for å oppildne folk til å angripe kristne. Han hadde selv slettet innlegget, men det lå fremdeles på Samuels Facebook-profil. Innlegget ble nå spredt til muslimene i landsbyen der deres, Ezbat El-Sheikh Nageim i Minya-guvernementet. På grunn av dette begynte de å true og sjikanere de kristne, og to kristne ble skadet.

De neste dagene var situasjonen svært spent. Sikkerhetspoliti ble tilkalt og utplassert for å holde orden, noe de klarte noen dager, men de trakk seg tilbake 14. september. Samme kveld startet et stort angrep på de kristne i landsbyen. Muslimer gikk til angrep på hus som tilhørte kristne og plyndret dem. Butikker og biler som tilhørte kristne ble ødelagt, og tre mennesker ble skadet. Dette var sent på kvelden, da mange lå og sov, og de ble vekket av innbruddene i sine egne hus.

Sikkerhetspolitiet kom tilbake samme kveld og foretok arrestasjoner. De utstedte også arrestordre på de to unge kopterne, men de hadde allerede reist fra landsbyen. Bassem Abdel-Malak Fahim, som hadde skrevet innlegget, hadde allerede bedt om unnskyldning og sagt at han ikke hadde til hensikt å såre muslimer.

Guvernøren i Minya-guvernementet ankom dagen etter, sammen med sikkerhetssjefen i Minya og flere parlamentarikere. De hadde møter med lokale kristne og muslimske ledere for å søke å skape fred. Etter møtet sa guvernøren at Egypt er et land som ikke kan splittes, og at de som vil skape religiøst fiendskap, aldri vil lykkes. Les mer på World Watch Monitor

- Be om trygghet for de kristne i landsbyen Ezbat El-Sheikh Nageim
- Be for de to unge koptiske mennene som har måttet flykte
- Takk for at myndighetene grep inn i denne konflikten. Be om at de fortsatt skal bidra til å bevare freden
- Be om at de skyldige bak angrepene skal stilles til ansvar
- Be om beskyttelse for kristne i Egypt i en vanskelig tid

 

JA, jeg vil bli forbønnsvenn!

Undertrykte og rettsforfulgte kristne sier ofte: «Vi trenger å vite at dere ber for oss – at vi ikke er glemt av verden omkring oss.»

Bli forbønnsvenn – be for mennesker, myndigheter, land og prosjekter!

• E-post. Kortfattet ukentlig e-post med aktuelle forbønnsemner. (Også på våre nettsider.) 

• Magasinet Stefanus – syv ganger i året. Et forbønnsbrev med bønneemner for hver uke. Kan enkelt nappes ut. Bruk påmeldingsskjemaet ovenfor.

Les vår personvernerklæring