Egypt: Blasfemianklager fører til vold og arrestasjoner

Arrestasjoner på grunn av blasfemianklager øker.

En av de frigitte. Foto: Egyptian Initiative for Personal Rights

En av de frigitte. Foto: Egyptian Initiative for Personal Rights

«… lær å gjøre godt! Søk det som er rett, hjelp den undertrykte …»
Jesaja 1:17b

Før jul var det en kristen mann i Egypt som hadde lagt ut en kommentar på Facebook som ble sett på som en fornærmelse mot islam. Mannen hevdet at siden hans var hacket, men snøballen hadde allerede begynt å rulle og vokste seg større og større. På bakgrunn av denne hendelsen brøt det ut voldshendelser i en landsby i Øvre Egypt. Hundrevis av muslimske landsbyboere angrep hjemmene og eiendommene til lokale kristne. Heldigvis ble ingen skadet, og politiet var raskt til stede for å roe ned situasjonen. Man ser en økning av denne typen hendelser, der sosiale medier fører til at de religiøse spenningene øker.

I 2020 var det en økning i antall personer som ble arrestert etter anklager om blasfemi og forakt for religion. I juni i fjor ble to menn dømt, Mustafa Al-Ramli og Mahmoud Youssef. Begge fikk ett års fengselsstraff for å spre og fremme sjia-retningen. Dette bryter med sunni-islam, majoritetsreligionen i Egypt. De som velger å gjøre det, risikerer å bli arrestert og fengslet.

Midt i mørket finnes det noen lyspunkter. I november ble tre personer fra menneskerettighetsorganisasjonen Egyptian Initiative for Personal Rights løslatt noen uker etter de ble arrestert, etter et sterkt internasjonalt press. Les mer her.

La oss be om at myndighetene i Egypt skal utøve rettferdighet og likeverd:

  • Be om at myndighetene i landet skal fremme tros- og ytringsfrihet, slik at de som bor der fritt skal få utøve sin tro.
  • Be for alle mennesker som blir forfulgt for sin tro.
  • Takk for løslatelsene, og be om at de skal få mot til å fortsette å arbeide med menneskerettigheter.

 

Vennlig hilsen
Daniel Hop-Hansen
Stefanusalliansen

JA, jeg vil bli forbønnsvenn!

Undertrykte og rettsforfulgte kristne sier ofte: «Vi trenger å vite at dere ber for oss – at vi ikke er glemt av verden omkring oss.»

Bli forbønnsvenn – be for mennesker, myndigheter, land og prosjekter!

• E-post. Kortfattet ukentlig e-post med aktuelle forbønnsemner. (Også på våre nettsider.) 

• Magasinet Stefanus – syv ganger i året. Et forbønnsbrev med bønneemner for hver uke. Kan enkelt nappes ut. Bruk påmeldingsskjemaet ovenfor.

Les vår personvernerklæring