Ørum og Garness-duoen

‘Hold folket mitt oppe, blant disse er jeg.
Og bærer du korset, så bærer det deg.’

 

GÅTEN OM KORSET

– en påskekonsert

Musikk: Garness / Tekster: Jostein Ørum

ALBUM UTE NÅ! KLIKK OG LYTT:

APPLE MUSIC       SPOTIFY       TIDAL

«Gåten om korset» hadde premiereturné i fjor vår, til overveldende mottakelse. Planen var å legge ut på ny turné med «Gåten om korset» i mars i år – men det har dessverre korona-viruset satt en effektiv stopper for. Det var trist å måtte utsette turneen – men helt nødvendig, med tanke på den alvorlige situasjonen hele landet nå er i. Og det jobbes med å finne nye datoer for turneen til høsten. Men, husk:

Hele albumet med «Gåten om korset» er nå utgitt i sin helhet – lytt når og hvor du vil!

APPLE MUSIC       SPOTIFY       TIDAL

INTERVJU MED JOSTEIN ØRUM OG GARNESS

«Gåten om korset» er et samarbeidsprosjekt mellom duoen Garness, forfatter Jostein Ørum og Stefanusalliansen. Det er blitt et sterkt og gripende verk som utvilsomt vil berøre mange og leve lenge.

Tekstforfatter Ørum forteller at «Gåten om korset» har tre perspektiver: For det første er de fortellinger om personer som møtte Jesus i hans siste uke. For det andre har de i seg et ekko fra den lidende kirke og de som betaler en pris for å tro på Gud. For det tredje rommer de vår tro og vårt liv i dag. Sangene er skrevet fra perspektivet til øyenvitnene, de som så Jesus fra Nasaret i hans siste dager.

– Fra Jesu lidelser i sin siste uke går det en linje til troende som i dag lider på grunn av den kristne troen. Sangene vil gi stemme til disse. Vi håper og tror at du også vil gjenkjenne din egen stemme og tro, sier Jostein Ørum.

– Men vi håper også at folk skal få ta del i lovsangen og håpet som sprudler fram fra påskedag: at Jesus lever og at ingenting kan skille oss fra Kristi kjærlighet! sier Garness.
 

«Noe av det fineste jeg har vært med på»

For noen år siden skrev Ørum boken «De som så ham», om 40 mennesker som opplevde Jesu siste uke sammen med ham.

– Men jeg ble ikke helt ferdig med historiene. Etter hvert som jeg har fått møte mange mennesker fra den lidende kirke, hørte jeg også mer og mer deres stemmer i Jesu lidelseshistorie. Og så ble dette til et knippe påskesanger om både Jesu siste uke og om oss som tror i dag. Stefanusalliansen tente på ideen, og da Garness også ville være med, var vi i gang, sier Ørum.

– Å sitte på første rad da «Gåten om korset» ble sjøsatt i fjor, var noe av det fineste jeg har vært med på. Plutselig hadde tekstene jeg hadde skrevet, fått vinger. «Har jeg skrevet dette?» tenkte jeg etter å ha hørt hvordan Garness og det musikalske stjernelaget forvandlet små tekster til store sanger. Selv om jeg hele tiden visste hva som kom, ble det litt nytt for hver gang, fordi jeg opplevde det sammen med nye mennesker fra kveld til kveld, og jeg merket at det gjorde noe med folk. Og jeg fikk en mistanke om at disse sangene kanskje var viktigere enn jeg hadde vært klar over. Jeg gleder meg til å lade opp til påske med disse fortellingene i år igjen, sier Ørum.

– Hva håper du folk sitter igjen med?

– At Jesus Kristus er en Gud for både langfredag og påskedag og alt imellom, og at akkurat det er en tro som tåler alt. Og at kirken i verden er større enn vi trodde: Det finnes mange som har en høy omkostning ved å kalle seg kristen.


Inspirert

Duoen Garness består av søstrene Ingelin Reigstad Norheim og Hildegunn Garnes Reigstad. Sammen har de satt musikk til Ørums tekster, og Ingelin forteller at det var inspirerende å lage melodier til tekstene hans.

– Jostein formulerer seg veldig konsist og bruker samtidig ord som åpner opp og ikke er så typiske. Vi liker at språket er litt sanselig, samtidig som han også mestrer antydningens kunst.

– Vi har kjent en sjelden flyt i dette prosjektet. Mange av melodiene ramlet liksom ned i det vi åpnet Josteins dokument og leste tekstene første gang, sier Hildegunn.

– Hva var det som gjorde at dere ble med på dette prosjektet?

– Påskeevangeliet er fortettet av dramatikk og hendelser som kan inspirere til et vell av materiale, og formidler et fantastisk budskap som utgjør kjernen i den kristne troen. At vi får være med å lage et verk som også vil belyse forfulgte kristne i dag, føles ekstra meningsfullt, sier Ingelin.

– Jesus sa at alle som vil følge ham, må ta opp korset og dø fra seg selv. Vi tenker at det betyr å legge alle deler av livet i Hans hender, også når det kræsjer med våre egne prioriteringer. Det er utfordrende for alle. Men for svært mange innebærer det også en høy pris, sier Hildegunn Garnes Reigstad.


Sjel og hjerte

– Hva håper dere folk sitter igjen med etter å ha lyttet seg gjennom albumet?

– Vi håper at de kan kjenne seg igjen og at sangene skal røre ved hjertene. Fortvilelse, sorg og tvil er universelt, uansett hvor man lever. Og vi ønsker å knytte bånd med våre hardt prøvede trossøsken, sier Hildegunn.

LYTT HER!       APPLE MUSIC       SPOTIFY       TIDAL