Ørum og Garness-duoen

GÅTEN OM KORSET

Garness & Jostein Ørum

*

 

KORONA-OPPDATERING: «GÅTEN OM KORSET» ER UTSATT

  1. mars 2020

Alle konsertene med «Gåten om korset» i mars er utsatt. Det jobbes nå med å finne nye datoer for konsertene i høst, men det vil ta noe tid før dette er på plass.

NB: Alle som har kjøpt billett vil bli kontaktet med ytterligere informasjon i løpet av kort tid.

Vi er veldig lei oss for at det ikke blir noen turné med «Gåten om korset» i mars. Men vi ser ingen bedre løsning nå, på bakgrunn av utviklingen når det gjelder smittefare og de offisielle råd fra Folkehelseinstituttet og andre nasjonale og lokale helsemyndigheter. Med tanke på de siste dagenes raske økning av smittetilfeller, må vi også ta høyde for at offisielle råd og pålegg med stor sannsynlighet kan bli strammet ytterligere inn på kort varsel. Vi ser det derfor ikke som forsvarlig å gå videre med planlegging og gjennomføring av en så stor konsertserie, med svært mange mennesker involvert (publikum, utøvere, teknikere, kor, frivillige etc.), slik situasjonen nå utvikler seg. Vi ber om forståelse for at konsertene utsettes, og vil komme tilbake med nye datoer når dette er klart.

Med vennlig hilsen Stefanusalliansen og alle aktører i “Gåten om korset”

NB: Husk at du likevel kan lytte til “Gåten om korset” på Apple Music, Spotify, Tidal

*

‘Hold folket mitt oppe, blant disse er jeg.
Og bærer du korset, så bærer det deg.’

– Disse sangene tegner en linje mellom Jesu lidelser i påskeuka til de som lider på grunn av sin kristne tro i dag. Konsertene denne påsken vil gi stemme til disse, sier trioen Ingelin Reigstad Norheim, Jostein Ørum og Hildegunn Garnes Reigstad.

Responsen på premiereturneen i fjor vår var overveldende. Nå gleder Garness og Jostein seg stort til å legge ut på ny turné før påsken 2020 med «Gåten om korset – en påskekonsert». BILLETTSALG HER

Konsertserien er et samarbeidsprosjekt mellom duoen Garness, forfatter Jostein Ørum og Stefanusalliansen. Resultatet har blitt en konsert som søker å tvinne sammen to tråder: Jesu siste uke og mennesker som lider for sin tro i dag. Sangene er skrevet fra perspektivet til øyenvitnene. De personene som så Jesus fra Nasaret i hans siste dager.

ALBUM UTE NÅ! Hør hele «Gåten om korset» på Spotify, Apple Music etc.! CD selges på turneen.

 

– Fra Jesu lidelser i sin siste uke går det en linje til troende som i dag lider på grunn av den kristne troen. Konserten vil gi stemme til disse. Under konserten håper og tror vi at du også vil gjenkjenne din egen stemme og tro, sier Jostein.

– Men vi håper også at folk skal få ta del i lovsangen og håpet som sprudler fram fra påskedag: at Jesus lever og at ingenting kan skille oss fra Kristi kjærlighet! sier Ingelin.

– Kom på konserten, og ta gjerne med en venn eller tre! Vi legger sjel og hjerte ned i dette, og har med oss et knippe dyktige musikere, gode lokale kor – og Jostein Ørum. Musikken blir nydelig rammet inn med lys- og videoelementer. I all ydmykhet tror vi at det blir en flott opplevelse! sier Hildegunn.

Les resten av intervjuet HER

Kom og hør 14 nye sanger som drar oss nærmere påskens grensesprengende budskap – og gåten om korset!

Finn ditt konsertsted under og klikk for billett.

INTERVJU MED JOSTEIN ØRUM OG GARNESS

«Noe av det fineste jeg har vært med på»

For noen år siden skrev Ørum boken «De som så ham», om 40 mennesker som opplevde Jesu siste uke sammen med ham.

– Men jeg ble ikke helt ferdig med historiene. Etter hvert som jeg har fått møte mange mennesker fra den lidende kirke, hørte jeg også mer og mer deres stemmer i Jesu lidelseshistorie. Og så ble dette til et knippe påskesanger om både Jesu siste uke og om oss som tror i dag. Stefanusalliansen tente på ideen, og da Garness også ville være med, var vi i gang, sier Ørum.

– Å sitte på første rad da «Gåten om korset» ble sjøsatt i fjor, var noe av det fineste jeg har vært med på. Plutselig hadde tekstene jeg hadde skrevet, fått vinger. «Har jeg skrevet dette?» tenkte jeg etter å ha hørt hvordan Garness og det musikalske stjernelaget forvandlet små tekster til store sanger. Selv om jeg hele tiden visste hva som kom, ble det litt nytt for hver gang, fordi jeg opplevde det sammen med nye mennesker fra kveld til kveld, og jeg merket at det gjorde noe med folk. Og jeg fikk en mistanke om at disse sangene kanskje var viktigere enn jeg hadde vært klar over. Jeg gleder meg til å lade opp til påske med disse fortellingene i år igjen, sier Ørum.

– Hva håper du folk sitter igjen med?

– At Jesus Kristus er en Gud for både langfredag og påskedag og alt imellom, og at akkurat det er en tro som tåler alt. Og at kirken i verden er større enn vi trodde: Det finnes mange som har en høy omkostning ved å kalle seg kristen.


Inspirert

Duoen Garness består av søstrene Ingelin Reigstad Norheim og Hildegunn Garnes Reigstad. Sammen har de satt musikk til Ørums tekster, og nå gleder de seg til å presentere «Gåten om korset» på turné med band, lokale kor og Ørum selv. Ingelin forteller at det var inspirerende å lage melodier til tekstene hans.

– Jostein formulerer seg veldig konsist og bruker samtidig ord som åpner opp og ikke er så typiske. Vi liker at språket er litt sanselig, samtidig som han også mestrer antydningens kunst.

– Vi har kjent en sjelden flyt i dette prosjektet. Mange av melodiene ramlet liksom ned i det vi åpnet Josteins dokument og leste tekstene første gang, sier Hildegunn.

– Hva var det som gjorde at dere ble med på dette prosjektet?

– Påskeevangeliet er fortettet av dramatikk og hendelser som kan inspirere til et vell av materiale, og formidler et fantastisk budskap som utgjør kjernen i den kristne troen. At vi får være med å lage et verk som også vil belyse forfulgte kristne i dag, føles ekstra meningsfullt, sier Ingelin.

– Jesus sa at alle som vil følge ham, må ta opp korset og dø fra seg selv. Vi tenker at det betyr å legge alle deler av livet i Hans hender, også når det kræsjer med våre egne prioriteringer. Det er utfordrende for alle. Men for svært mange innebærer det også en høy pris, sier Hildegunn Garnes Reigstad.


Sjel og hjerte

– Hva håper dere folk sitter igjen med etter konserten?

– Vi håper at de kan kjenne seg igjen og at sangene skal røre ved hjertene. Fortvilelse, sorg og tvil er universelt, uansett hvor man lever. Og vi ønsker å knytte bånd med våre hardt prøvede trossøsken, sier Hildegunn.