En av studentene ved universitetet i Semera i bønn i steinkirken utenfor byen. (Foto: Ingvar A. Isene)

En av studentene ved universitetet i Semera i bønn i steinkirken utenfor byen. (Foto: Ingvar A. Isene)  

The Ethiopian Evangelical Church Mekane Yesus (EECMY) er verdens største lutherske kirke. Den ble etablert i 1959 og teller i dag mer enn 8 millioner medlemmer. Det finnes også en rekke andre protestantiske kirkesamfunn i landet.

Afar-folket er en minoritetsbefolkning på Afrikas Horn. Denne kusjittiske folkegruppen har mer enn 4,2 millioner mennesker. Mekane Yesus-kirken har over tid drevet nødhjelpsarbeid i Afar-folkets område og fått et godt rykte. Afar-folket er blitt beskrevet som en unådd folkegruppe. Det er få lokale kristne, og de kristne som finnes møter sterk motstand fra en muslimsk majoritetsbefolkning på mer enn 95 %.

Vårt arbeid er lokalisert til Semera som er regionens administrative sentrum. Dette er en nyopprettet regionhovedstad under oppbygging. I 2008 innviet man det lokale universitetet. Siden den gang har universitetet hatt en rivende utvikling og består nå av 7 ulike college med 34 avdelinger. Til sammen har universitetet kapasitet til nesten 5 000 studenter. I dag er det et sted mellom 1 000 og 1 500 kristne studenter her. Disse studentene er fra andre regioner i Etiopia og er blitt tildelt plass på dette universitetet.

I Semera får de ikke utøve sin tro fritt. De har ikke et eget forsamlingslokale verken på campus eller utenfor. Det betyr at de tilber i det fri ute i ørkenen. Stedet de har valgt kaller de for «Klippekirken». Klippekirken ligger 20 minutters gange fra universitetet ute i ørkenen. Hit går de klokken 0500 om morgenen før solen står opp for ikke å pådra seg oppmerksomhet. Ute i ørkenen sitter de på steiner. De synger og tilber og får undervisning. Så går veien tilbake til campus før solen har begynt å varme.

Dette er både strabasiøst og farlig. De passer på å gå i grupper for å kunne stå sammen. Nå bygger vi et gjestehus i Semera med et forsamlingslokale i andre etasje. Her kan studentene møtes og tilbe i trygghet.

PROSJEKT