Eg er flau over norske politikarar som vil at vaksinedosar som har gått til fattige land, heller skulle blitt brukte i Noreg.
Fem år etter at IS igangsatte et folkemord mot jesidiene, lider fortsatt av store traumer og stresslidelser. Vi vil gi hjelp til tidligere barnesoldater og deres foreldre.
Tusenvis av jesidibarn sitter fortsatt i flyktningleire i den kurdiske delen av Nord-Irak, her i en leir ved Duhok. Foto: Pål Brenne/Stefanusalliansen.
Sårbare gutter
De mest sårbare er barna som ble tatt til fange av IS, og spesielt guttene som ble tvunget til å være barnesoldater.
I dag er det omtrent 200 gutter med bakgrunn som barnesoldater som oppholder seg i flyktningleirer nær byen Dohuk i den kurdiske regionen i Nord-Irak. Blant disse barna har en høy andel angst og depresjoner, som ofte gir seg utslag i konsentrasjonsvansker og mareritt. De lider fortsatt av Post-traumatisk stressyndrom.
Ofre og gjerningsmenn
De tidligere barnesoldatene har også store problemer med å kontrollere atferden og regulere følelsene. Guttene var ofre for grusomme handlinger som IS stod for. Men de ble også tvunget til å være gjerningsmenn for grusomheter. De blir nå stigmatisert og har problemer med å bli anerkjent og sosialisert i samfunnet. Etter å ha blitt utsatt for måneder med indoktrinering under IS for å få dem til å fornekte sin identitet, tro og språk, mangler mange av dem nå både en grunnleggende selvfølelse, og de sliter med å kjenne tilhørighet.
Hjelp til foreldrene
Hovedmålgruppen for prosjektet vil være foreldrene til de mest utsatte barna i jesidisamfunnet, de tidligere barnesoldatene.
Prosjektets mål er å utruste disse foreldrene med ferdigheter som kan hjelpe dem å ta vare på barna sine på en bedre måte. Mange foreldre er selv traumatiserte og behøver å lære seg hvordan de kan takle sitt eget stress, slik at de kan være til støtte for barna.
En annen viktig del av prosjektet er å gi foreldre økt innsikt i hvordan barnas traumatiske opplevelser påvirker deres utvikling og atferd, slik at barnas behov kan bli bedre ivaretatt.
Prosjektet gjennomføres i regi av Helen Nordheim, med sterk faglig bakgrunn i flyktningers traumer med erfaring fra en rekke flyktningkriser.
Eg er flau over norske politikarar som vil at vaksinedosar som har gått til fattige land, heller skulle blitt brukte i Noreg.
Kan pave Frans si historiske reise hindra at Irak blir eit museum over 2000 års kristendom?
Amina Golden kjøpte te på vei til jobb. Like etterpå ble te-selgeren drept av selvmordsbombe.
Kvinner som var i IS-fangenskap, har ofte sterke traumer. På Hope Center får de drive tegning og forming for å bearbeide.
IS fordrev kristne og jesidier fra Ninive-sletten i 2014. Nå trenger innbyggerne også i landsbyer IS aldri klarte å ta, nytt grunnlag for å leve i Irak.
Minoriteter i Irak føler seg sterkt utsatt, fordi de aldri har vært regnet som fullverdige borgere og fordi IS forsøkte å fordrive dem for alltid.
Fem år etter at IS igangsatte et folkemord mot jesidiene, lider fortsatt av store traumer og stresslidelser. Vi vil gi hjelp til tidligere barnesoldater og deres foreldre.
Stefanusalliansen samarbeider med lokale kirker, organisasjoner og personer.