Beløp

Hope Center i Irak gir traumehjelp til forfulgte yezidier og kristne som har overlevd IS’ ondskap. Nå trenger de vår støtte.

 

Yezidi-kvinner ønsker å ta tilbake livene sine og kjempe for sitt folks framtid. Vi er mer enn kun ofre. Tiden for å hjelpe er nå

– Nadia Murad, årets fredsprisvinner og yezidi (NYT, feb. 2018)

 

LEYLA LURTE IS-KRIGERNE
«Si at du har fått eksem. Da lar de deg være i fred!» Den 14 år gamle yezidi-jenta Leyla* har vært flere måneder som fange hos Den islamske stat (IS). Hun velger å følge rådet fra de andre jentene i fangenskap. Hun går til sine overgripere og klager på eksemutslettene, at de klør og at hun ser forferdelig ut. Siden hun er ung og verdifull å selge, får hun lov til å kontakte en lege. Legen foreskriver en medisin, men advarer om at pillene er sterkt søvndyssende. IS-krigerne skaffer henne medisinen. Da får Leyla en dristig idé. Sammen med de andre jentene legger hun en plan: De skal prøve å få lurt pillene i maten til kidnapperne sine. Som IS-fanger har de fast kjøkkentjeneste. Så ved neste anledning, mens de tilbereder kveldsmat, knuser de i all hemmelighet Leylas piller og blander i gryten som IS-krigerne skal spise. Kvelden kommer og det viser seg at planen fungerer. Kidnapperne sovner tungt. Leyla og hennes medfanger tar sjansen og flykter ut i mørket utenfor. «Vi gikk hele natten gjennom ørkenen, livredde for hvem vi kunne møte.» I lysningen traff de på noen mennesker. Til alt hell var dette noen vennligsinnede muslimer. De tok hånd om dem og fikk dem i sikkerhet.

Når Leyla forteller dette, sitter hun trygt hos Stefanusalliansens partner Hope Center i Nord-Irak. Hun har en lang vei å gå før hun kan gjenoppta en normal tilværelse, men forteller sin historie med klar og modig stemme. Leyla har en drøm om å bli lærer, men er frustrert. Hun har store problemer med å konsentrere seg mer enn et par minutter av gangen – et av de vanligste symptomene på posttraumatisk stress.

Vil du hjelpe ei jente som Leyla tilbake til livet?

PRISEKSEMPEL: Traumehjelp for én kvinne på Hope Center koster cirka kr 100,- per dag. 

Beløp

HOPE CENTER GIR TRAUMEHJELP

FN definerte i 2016 overgrepene mot yezidi-folket som et folkemord. I denne skitne krigen ble yezidi-kvinnene brukt som slagmark. Uten traumehjelp og oppfølging vil dette bli et folkemord som får fortsette å herje i hjerter og sinn – selv når alle IS-krigere er tatt. På Hope Center får disse tapre kvinnene en real sjanse til å finne tilbake, få håp, og bygge opp kropp og sjel igjen. Hope Center gir traumehjelp til kristne og yezidier som har overlevd IS’ brutalitet. Det drives i dag av lokale kristne i Alliance Church. De har kallet, lokalkunnskapen og evnene. Vi kan be og bidra økonomisk.

 

AKUTT BEHOV
IS’ herredømme er i dag heldigvis sterkt redusert. Men behovet er fortsatt akutt og krisen er på ingen måte over: Rundt 3000 kvinner og barn av yezidi-folket er drept eller fortsatt i IS-overgripernes vold. 

 

MODIGE KVINNER
Ressurssterke yezidi-kvinner som Leyla og årets nobelprisvinner Nadia Murad har imponert verden med sin ekstraordinære overlevelsesevne.

Mange kristne kvinner har også traumer etter IS’ terror. Hope Center hjelper også disse. Aller verst har det likevel gått utover yezidi-folket. Da befridde og frikjøpte kvinner begynte å vende tilbake, ble det raskt klart hvilke ufattelige lidelser de hadde vært gjennom. Barna og kvinnene som kom tilbake var så til de grader forkomne. Ildsjeler fikk en sterk nød og et dypt kall til å hjelpe disse kvinnene: På initiativ fra norske Sina Saltbones (Brave Heart), og i samarbeid med den lokale kirken Alliance Church i Nord-Irak, ble Hope Center etablert. Hope Centers unike program er utviklet med hjelp fra norske traumeeksperter, og er i følge Nord-Iraks myndigheter den traumehjelpen som har gitt aller best resultater.

 

DU KAN HJELPE!
De lokale kristne i Alliance Church i Irak gjør en utrolig innsats på Hope Center, men trenger din og min hjelp for å møte det enorme behovet. Kan du være med å dele dette ansvaret med oss? Mange yezidier opplever seg glemt av verdenssamfunnet. Du kan være med å skape håp hos disse unge kvinnene etter IS’ terror.

La oss vise dem at de ikke står alene! 

INGEN skal stå alene under forfølgelse!

 

Takk for ditt bidrag!

Stefanusalliansen

Yezidiene

Den 7000 år gamle religiøse minoriteten har overlevd 73 folkemord opp gjennom historien. Likevel kunne ingenting forberede dem på IS. Den 3. august 2014 invaderte IS Sinjar-regionen i Nord-Irak. De ønsket å utrydde og ødelegge yezidi-folket. Tusenvis av menn og eldre kvinner ble drept og 6417 unge kvinner og barn ble kidnappet. Barn helt ned i tolvårsalderen ble i årene som fulgte utsatt for det aller verste av menneskelig grusomhet: Seksualisert vold, menneskehandel, fysisk og mental tortur. 

 

Nadia Murad

Fredsprisvinner Nadia Murad

 

 

 

 


FOTO:
Nadia Murad (C) ANNA RAUCHENBERGER/FLICKER
Illustrasjonsfoto yezidi-jente (C) SAFIN HAMED/AFP

 

*Vi beskytter jenta i historien med pseudonymet «Leyla».