En vandalisert kirke i Kwara i Nigeria etter nyttårshelgens angrep.

En vandalisert kirke i Kwara i Nigeria etter nyttårshelgens angrep.  


I flere av Nigerias delstater skjedde det blodige angrep på kirkegjengere og kristne og deres hus og eiendeler i nyttårshelgen. Bak angrepene stod bevæpnede menn fra Fulani-gjeterfolket og muslimske ungdommer, melder World Watch Monitor.

En rekke av angrepene skjedde i «midtbeltet» i Nigeria, i stater som Benue og Kaduna. Dette har vært episenteret for konflikten mellom gjeterfolket Fulani og kristne fastboende de siste årene. Konflikten har ikke minst handlet om kontroll over landområder. Men bevæpnede grupper fra Fulani har gjort en rekke dødelige angrep på kristne og kristne landsbyer. Slike angrep har ikke skjedd mot Fulani-folkets muslimske landsbyer. Og volden er delvisogså blitt religiøst motivert.

I nyttårshelgen skjedde det også en rekke dødelige angrep i det vanligvis rolige sør der kristne er dominerende, som i Rivers – og i delstaten Kwara i øst. Fire kirker i Ilorin i Kwara-delstaten ble angrepet av ungdomsmobb på nyttårsaften. The Christian Association of Nigeria (CAN) fordømte angrepene. Angrepene rammet både en apostolisk kirke, en katolsk katedral og en metodistkirke.

Minst 16 drept

Et av de verste angrepene skjedde i Omuku i Nigerias sørlige delstat Rivers. Nyttårsmessen var akkurat avsluttet og folk var på vei hjem da angrepet skjedde, melder World Watch Monitor.

BBC skriver at nyttårsnattens fyrverkeri først gjorde det vanskelig å oppdage at et dødelig terrorangrep skjedde pog at mennesker falt døde om etter messen.

Rivers-staten er viktig i oljeproduksjonen i Nigeria, og lokale rapporter forteller at angrepet kan være del av et bandeoppgjør i kampen om oljeressursene. Omuku ligger 85 kilometer fra delstatshovedstaden Port Harcourt.

The Guardian siterer Nigeria Independent som skriver at drapsmennene angrep fra to kanter i et koordinert angrep mot kirkegjengerne. 14 mnnesker ble drept på stedet. 12 var slvorlig skadet og ble fraktet til sykehuset der så langt to til er døde.

Minst 50 drept

Minst 50 ble drept da mistenkte beveæpnede menn fra Fulani trengte seg inn i fem landsbyer i staten Benue i midtbeltet av landet. Angrepet skjedde nyttårsaften og nyttårsdag. De angrep og brente ned landsbyer mens folk var i kirkene, skriver den nigerianske avisen The Guardian.

Guvernør Samuel Orton besøkte ofrene nyttårsdag og fordømte volden.

– Så mange hus er brent ned. Så mange menneker er drept. Kan du forestille deg uskyldige barn og kvinner ble drept og deres kroppsdeler fjernet? Mennesker ble slaktet som om de var dyr, sa guvernøren.

Det skjedde også en rekke andre voldelige angrep i nyttårshelgen, melder World Watch Monitor.

Tilgang på våpen

Like før jul besøkte  pastor Kolade Fadahunsi Norge. Han er aktiv i Christian Council of Nigeria som er den største gruppen innenfor Christian Association of Nigeria som fordømte voldsangrepene i nyttårshelgen. Dette var før de siste voldsangrepene. På spørsmål om hvordan han vurderer situasjonen i Nigeria, svarte han:

– Vi har mange utfordringer. I nord angriper terrorgruppen Boko Haram både kristne, muslimer som ikke godtar deres tolkning og myndighetsinstitusjoner. I midt i landet kommer Fulani-nomader i konflikt med kristne om landområder når nomadene fører buskapen fra nord mot sør. Det hører med til historien at i de periodene da det var kristne presidenter i landet opplevde Fulani-nomadene seg oversett og diskriminert. Men Fulani-nomadene har de siste årene utført en rekke voldelige angrep på kristne landsbyer, slike angrep er ikke rettet mot muslimske landsbyer. Myndighetenes respons er veldig langsom og lite handlekraftig. Overgriperne blir ikke straffet. De har også tilgang til våpen på helt annen måte enn tidligere uten at man har kunnet avsløre hvor de kommer fra.

Kart over Nigeria viser de ulike beltene av landet. World Watch Monitor