For 12 siden denne uken ble 90 mennesker drept og 40 kvinner voldtatt i målrettede hinduekstremistiske angrep på kristne i Odisha i India. Gjerningsmennene ble aldri straffet.

De systematiske voldsangrepene mot kristne skjedde i distriktet Kandhamal i delstaten Odisha.

I tillegg til 90 dødsoffer ble 600 landsbyer plyndret og anslagsvis 54 000 mennesker ble hjemløse. Over 40 kvinner ble voldtatt eller utsatt for andre seksuelle overgrep. 395 kirker ble ødelagt, og over 5600 hjem ble plyndret.

Hinduekstremister
Volden ble utført av den hindunasjonalitiske grupepringen Sangh Parivar etter en flere tiår lang kampanje som hadde fremmet hindutva-ideologien og hatet mot kristne i denne delstaten.

Sangh Parivar er en samling av hindufundamentalistiske grupper ledet av den ideologiske grenen til dagens indiske regjeringsparti BJP.

Ifølge en lokal gruppe ble over 30 000 klager opprinnelig fremsatt av ofre til politiet. Imidlertid ble det bare reist tiltalte i 518 saker. Lokale kilder sier at gjerningsmennene aldri ble arrestert, eller de ble frikjent.

Påla gjenopptagelse
2. august 2016 påla Høyesterett i India delstatsregjeringen å etterforske 315 saker på nytt – dette var de mest alvorlige voldshendelsene. Ingen av sakene er imidlertid åpnet på nytt, fire år etter.

John Dayal, en borgerrettighetsaktivist og skribent, sier:

– Kandhamal er ikke bare et godt eksempel på vold mot religiøse og andre minoriteter, det er også et godt eksempel på straffefrihet der staten lar folk gå fri på grunn av sterke politiske interesser. Dette gir et dødelig slag for rettsstaten og ryster de fattiges tro på rettferdighet.

Har ikke våget å flytte hjem
Familiene som flyktet fra Kandhamal, har ikke returnert til landsbyene i frykt for represalier. Mange er på flukt og fortsetter å leve i ekstrem motgang etter å ha mistet sine levebrød.

Til tross for at erstatningen til 14 kristne i Odishas høyesterett i 2018, er kravene om kompensasjon for flertallet av ofrene og for ødeleggelse av hus, velferdstiltak, butikker og kirker, stort sett ignorert.

CSWs administrerende direktør Mervyn Thomas sier: «I dag husker vi dem som mistet livet for sin tro i massakren i Kandhamal. Mange som mistet familiemedlemmer, fortsetter å leve uten rettferdighet. CSW står sammen med familiene i Kandhamal-angrepet og oppfordrer til at rettferdighet skal skje. Vi ber Odisha-regjeringen uten ytterligere forsinkelse om å gjenåpne de 315 sakene som fremdeles venter på høring. CSW ber om reparasjon på skadet eiendom og om tilstrekkelig kompensasjon og økonomiske ordninger for ofrene og deres barn. Vi oppfordrer også regjeringen til konstruktive tiltak for å få slutt på de lokale spenningene som fortsatt eksisterer i staten.»

FØRST PUBLISERT AV CSW