På bildet ser vi flere i staben i Bjørketun i rollespill med utgangspunkt i Kairo i Egypt. (Foto: Bjørketun)

På bildet ser vi flere i staben i Bjørketun i rollespill med utgangspunkt i Kairo i Egypt. (Foto: Bjørketun)  


– 4-6 åringene tar Egypt-temaet veldig inn i rolleleken sin. De er mamma Maggie, finner barn i søpla, vasker føttene, får kutt i beina og sorterer søppel, forteller styrer i Bjørketun barnehage, Vigdis Mosby Larsen.

Mama Maggie er rikmannsdattera som i stedet for å bli partner i et velrenommert firma, gikk inn i arbeid for de fattige på søppelfjellet Mokhattam hvor tusenvis av Kairos søppelsankere bor. Hun omtales som «Kairos Mor Theresa». Stefanusalliansen samarbeider med henne, blant annet om prosjektet Stefanusbarna.

I denne videoen kan du bli kjent med arbeidet i søppelbyen. Artikkelen fortsetter under videoen.
 

 

År etter år
Og Bjørketun barnehage holder engasjementet oppe år etter år.

Vi har bedt styrer Vigdis Mosby Larsen fortelle om engasjementet:

«Vi startet opp høsten 2009 etter at jeg hadde deltatt på en studiereise til Egypt sammen med Marianne Haugerud i Stefanusalliansen med flere. Våren 2010 hadde vi vår første Egyptbasar. Vi fikk inn 19.000 kr. Siden har vi fortsatt med å ha fokus på Egypt. I 2012 sendte vi 2 andre medarbeidere sammen med Stefanusalliansens Marianne Haugerud til Egypt, og i 2016 enda to til. Hvert år avsetter vi hele februar måned til Egyptprosjektet vårt.

Vi jobber litt ulikt med temaene, alt etter barnas alder. Felles for alle er vel starten («flyreise til Egypt») og avslutningen (Egyptdag). Vi viser masse bilder fra turene våre, og vi bruker det materiellet vi får tilsendt fra Stefanusalliansen.

Den nye filmen «Simones nye sandaler» (sandalene beskytter jenta mot glass og andre spisse gjenstander i søpla), var utrolig fin og passe lang. Flimen har vi vist for barna flere ganger. Den ble også vist på basaren. Barna (spesielt 4-6 åringene) tar Egypt-temaet veldig inn i rolleleken sin. De er mamma Maggie, finner barn i søpla, vasker føttene, får kutt i beina, sorterer søppel osv.

Vi finner eventyr fra Egypt, lærer å telle til 10 på arabisk, lærer om landet, dyr, natur, bibelfortellinger fra Egypt (Moses, Josef og Jesus). Vi har mye om pyramider og Tut ank Amon. Hovedfokuset vårt er likevel barna i Stefanusbarnehagene.

Alle barna «kjenner» Mama Maggie. Vi har etter hvert kjøpt en del egyptiske ting og klær som er gøy å leke med. I år hadde vi besøk av ei egyptisk dame som hadde med typisk egyptisk mat.

Avgjørende for oss har nok vært at noen av oss voksne selv har sett dette med egne øyne. Vi har også hatt stor glede av sangene som Trygve Wikstøl og Eyvind Skeie. Det tar helt av når Bjørketunbarna synger «Mama Maggie raggie».

Til sammen har vi samlet inn 207.259 kroner i perioden 2010-2017. Det er mye penger. En annen gevinst av satsingen, er alt det barna får med seg i form av holdninger og kunnskap om barn i andre land. «Kjennskap gir vennskap».

Vi legger stor vekt på det ansvaret vi i rike land har i forhold til andre som har det vondt. Her har vi flere eksempler på at barna husker «Mamma Maggie» lenge etter at de har sluttet i barnehagen.

Vi sender også ut informasjonsskriv til foreldrene om dette arbeidet, både på vår Facebook-side, og vi sender brev med hjem.

Mange foreldre kommer med gevinster og mat til basaren/Egyptdagen vår. 

 Bjørketun er en barnehage med 55 plasser for barn i alderen 1-6. Du kan lese mer om oss på Facebook og vår hjemmeside www.bjorketun.barnehageside.no. » 

Her er videoen om Simones nye sandaler