- Barnas smil betyr alt, sier Mama Maryam - Stefanusalliansen
Slik det ut på fjorårets julefest for foreldreløse barn, i regi av mama Maryam, støttet av Stefanusalliansen.

Slik det ut på fjorårets julefest for foreldreløse barn, i regi av mama Maryam, støttet av Stefanusalliansen.  

Irak   

Mamma Maryams største juleglede er å se flyktningbarn og fattige slumbarn smile og le på julefestene hun arrangerer.

For sjette år på rad arrangerer Maryam julefester for barn i Irak.Mama Maryam samler barn til julefest, støttet av Stefanusalliansen.

– Jeg elsker jul, og det beste ved jula er julefestene. Å se hvor glade barna blir, betyr alt for meg. Da glemmer jeg hvor hardt jeg jobber og hvor sliten jeg er. Disse barna er det kjæreste jeg har i livet, forteller hun på telefon fra Irak.

På den ene julefesten inviterer Maryam kristne internflyktninger som bor i Erbil. Disse barna feirer jul på flukt for tredje år på rad.

– Flyktningene bor i små konteinerhus. De har ikke plass til juletre, råd til å kjøpe julegaver eller mulighet til å feire jul slik de er vant til hjemmefra. Festen jeg arrangerer blir derfor julefeiringen deres.

Det blir færre flyktningbarn på julefesten i Erbil i år enn det var i fjor. Årsaken er at mange familier har dratt til Libanon eller Jordan i løpet av det siste året. De så ikke lenger noen framtidsutsikter i Irak. Desto viktigere er det for Maryam å skape håp og glede for de som holder ut.

– På julefesten leier vi en stor hall som vi pynter i julestil. Vi underholder fra scenen, synger julesanger sammen, og frivillige leker med barna. Alle får god mat og godteri. Julenissen kommer selvfølgelig og deler ut gaver til barna. I tillegg får hver familie klær, sko, sokker og en pakke med mat. De blir veldig glade.

Julefest for slumbarn
Den andre julefesten arrangerer Maryam og hjelperne hennes for fattige, farløse barn i Bagdad-området, en blanding av sjiamuslimer og kristne. Disse barna bor i et svært fattig slumlignende område. Mange har mistet faren på grunn av terrorhandlinger, og har ikke lenger noen som kan forsørge dem. Maryam og teamet hennes bidrar med mat, skolepenger og annen hjelp hele året, men har ikke nok ressurser til å hjelpe alle hver måned. Barna er så fattige at de til tider spiser matrester fra søpla for å overleve.

Hvert år velger Maryam ut tusen barn fra dette området, som får delta på julefesten. Hun sender busser for å hente dem til festen, og mødrene blir med.

– Hva tenker de om at en kristen kvinne arrangerer julefest for muslimer?

– Det går helt fint. Sjiamuslimer er veldig glade i kristne. Både barna og mødrene klapper og danser når vi synger julesanger om Jesus. Mødrene sier til meg: «Ingen husker på oss utenom du!» Jeg svarer dem at Jesus lærte meg å gjøre dette. Han elsker alle nasjoner, og både kristne og muslimer.

Barna får servert et godt måltid mat, men de fleste vil ikke spise opp alt på festen. De sparer noe for å ta med seg hjem.

– De sier at maten de får skal rekke i tre dager. Det gjør meg trist, sier Maryam.

Redde flyktninger
Mens alles øyne er rettet mot Mosul og kampen mot IS, fortsetter mamma Maryam og sønnen Rami trofast arbeidet for å hjelpe de som har flyktet. selv om noen kristne landsbyer er blitt gjenerobret i høst, vil det kreve mye gjenoppbygging og stabile sikkerhetstiltak før flyktningene kan vende hjem. Det kan tidligst skje til våren. Og nå står de kristne internflyktningene overfor nye bekymringer. De frykter en ny strøm av flyktninger fra Mosul.

– Det gjør dem redde, fordi de har opplevd at mange av sunnimuslimene som bor i Mosul-området støttet IS. De har opplevd at naboene deres mottok IS med åpne armer da soldatene ankom byen og tok over husene, bilene og eiendommene deres, forteller Maryam.

De kristne internflyktningene frykter nå at en ny stor flyktningstrøm fra Mosul vil inneholde mange mennesker som støtter IS. De frykter at disse vil skape nye problemer for de kristne som allerede er på flukt.

– Be for Mosul og for flyktningene i Erbil. De er veldig redde! Be for fred i hele Irak, oppfordrer Maryam.

Familien hennes, som for lenge siden har bosatt seg i Sverige, er svært bekymret på hennes vegne.

– De ringer meg og ber meg forlate landet, kjøpe et nytt hjem i Sverige og tjene Jesus der. Men Jesus elsker alle mennesker, og han glemmer ikke Irak, så jeg vil jobbe med Jesus her. Gud er med meg. Han gir meg kraft og hjelper meg med alt, avslutter Maryam.

Vær med på å be for:

Julefestene: Svært mye arbeid ligger i forberedelsene til og gjennomføringen av julefestene. Be om at alt går etter planen, og at festene blir til velsignelse for alle som deltar.
Beskyttelse: Sikkerhetssituasjonen i Bagdad-området er svært dårlig, og situasjonen i det kurdiske området er også usikker. Be om Guds beskyttelse for Maryam og teamet hennes.
Maryams helse: Maryam har ryggproblemer og må muligens operere for andre gang. Be om at legene skal finne fram til den beste behandlingsmetoden og at hun skal bli helt frisk igjen.
Bryllupet til Rami: Maryams sønn Rami, som formelt er ansvarlig for flyktningarbeidet, skal gifte seg i desember. På grunn av kulturelle forventninger til hvem som skal inviteres blir bryllupet veldig dyrt, og det kan føre til at familien må ta opp lån. Be om sponsorer til bryllupet og en velsignet feiring for Rami og familien.

AKTUELT

Prosjekt