Xavier (18) ble banket opp på muslimsk skole i Pakistan - Stefanusalliansen
På den kristne skolen Allama Paul High Secondary School i Lahore i Pakistan får kristne elever trygg skolegang. De få muslimske elevene får egen religionsundervisning. 

På den kristne skolen Allama Paul High Secondary School i Lahore i Pakistan får kristne elever trygg skolegang. De få muslimske elevene får egen religionsundervisning.   

Pakistan   

Skolen er ofte en arena for diskriminering og forfølgelse av kristne barn. Det viser en fersk rapport fra Open Doors International. Rapporten heter «A generation at risk. Children and Youth Report 2022.»

Xaviers triste historie fra Lahore i Pakistan bekrefter rapportens funn. Han ble slått og truet på livet da han begynte på en offentlig, muslimsk videregående skole. 

– Jeg begynte på college i november i fjor. Men i januar droppet jeg ut på grunn av måten de behandlet meg på. Muslimske medelever trakasserte meg og prøvde å tvinge meg til å konvertere til islam, forteller Xavier i et digitalt intervju med Magasinet Stefanus. 

Vold og sjikane 
Som kanskje den eneste kristne eleven ved en offentlig, muslimsk videregående skole med 1000 elever, hadde Xavier en røff start på skoleåret. Da han bad om å få slippe obligatorisk islamsk religionsundervisning, fant lærere og medelever ut at han var en kristen. Vold og sjikane startet. Guttene fra klassen kastet motorsykkelen hans ut i veien, og kom med drapstrusler. 

Xavier byttet skole, men det hjalp ikke. 

– En gjeng på sikkert ti hoppet på meg og begynte å slå. De ropte at jeg måtte respektere islam og bli med i undervisningen. De prøvde å få meg til å forlate troen. 

Angrepet ble filmet og lastet opp på den populære nettdelingstjenesten TikTok, hvor det er blitt sett over 3 millioner ganger. Stefanusalliansen har sett klippet.  

– For dem er det ren underholdning. Jeg fikk store sår etter angrepet, sier Xavier. 

– Hva sa lærerne og rektoren? 

– Jeg ble slått av dem også. Rektor truet med å kaste meg ut av skolen. Men jeg dro frivillig. 

 

For dem er det ren underholdning. Jeg fikk store sår etter angrepet.

Xavier etter fysisk angrep

 

Truet på livet 
Xavier låste seg inne i huset i seks måneder, og turte ikke fortelle familien hva som skjedde på skolen. Mye av mobbingen handlet om at faren var pastor. Xavier var redd trakasseringen av ham ville gå ut over familien. Guttene fra skolen spionerte på ham i nabolaget. En dag ble han truet med pistol: 

– En gutt, som tilhører en lokal ekstremistgruppe, holdt en pistol mot tinningen min og sa han ville drepe meg. Jeg ble stiv av skrekk og svetten rant. 

Familien flyttet for å komme seg vekk, men de føler seg fremdeles ikke trygge. De får drapstrusler over telefonen. Ønsket er å bosette seg i utlandet. 

Diskriminering 
At kristne barn opplever mye diskriminering, vold og utestengelse i den offentlige skolen i Pakistan, bekreftes av Josephine. Hun er rektor ved Allama Paul High Secondary School. Ungdomsskolen driftes av Stefanusalliansens samarbeidspartner Human Friends Organization (HFO) i et fattig område av storbyen Lahore der mange kristne familier bor. Uten de lave skolegebyrene og gratis materiell, ville mange familier ikke hatt mulighet til å gi barna utdannelse. 

– Det som skjer på skolen er del av et mye større samfunnsproblem, sier Josephine i et digitalt intervju med Magasinet Stefanus. Hun peker på at mange ikke aksepterer kristne på arbeidsmarkedet og ellers.  

Framtidshåp eller undertrykking 
Skolegang kan åpne muligheter på arbeidsmarkedet og være veien ut av fattigdom. Ifølge rapporten fra Open Doors kan kristne elever som opplever diskriminering og blir tvunget ut av skolen, oppleve motsatt effekt. Barn utenfor skolen blir lettere utnyttet, diskriminert og angrepet. De må ofte ta farlig arbeid og tvinges til å gifte seg i ung alder. Dette skaper en fattigdomssyklus, ifølge rapporten fra Open Doors om trosfrihetsbrudd mot barn.  

 

En gutt som tilhører en lokal ekstremistgruppe, holdt en pistol mot tinningen min. 

Xavier (18) fra Lahore 

 

Skolen – en arena for forfølgelse 
Open Doors utarbeider årlig en liste over hvilke 50 land i verden der det er vanskeligst å være kristen. Rapporten tar for seg hvordan kvinner og menn, barn og voksne, rammes ulikt. Å begrense tilgangen til utdanning eller andre former for diskriminering i skolen, er den vanligste formen for brudd på trosfriheten for kristne barn.  

Foruten vold, mobbing og obligatorisk religionsundervisning, kan påbudt skoleuniform og pensum skape utfordringer for alle religiøse minoriteter.  

– På offentlige skoler tvinges elever og lærere til å bruke islamske skoleuniformer med hijab, og be daglig. Skolebøkene er fulle av islamsk lære. På vår skole som er en kristen skole, er situasjonen en annen. De få muslimske elevene vi har, tilbys egen religionsundervisning, og de tvinges ikke til å være med på de kristnes undervisning, sier rektor Josephine. 

Hun er enig i at muslimske skoler gjør for lite for minoritetselevene. Lærerne er en del av problemet. Skolepensum, som glorifiserer muslimske militærledere, bidrar til å videreføre negative holdninger, påpeker hun. 

Langsiktig endring  
Human Friends Organization (HFO) har i flere år bistått familier som opplever diskriminering på grunn av religion. Xavier og familien fikk hjelp av HFO til å løfte saken frem for offentlige myndigheter. 

HFO driver også langsiktig arbeid for å endre skolepensum som ensidig fremmer islam og sprer hat mot religiøse minoriteter. Målet er mer balanserte skolebøker som kan fremme toleranse. 

– Det barna lærer på skolen, former deres forståelse av virkeligheten, og kan få katastrofale utfall. Gjennom skolebøkene kan holdninger endres. Arbeidet opp mot politikere og skolemyndigheter bærer frukt, men det er stadig en lang vei å gå, bekrefter daglig leder i HFO, Sajid Christopher. 

 FØRST PUBLISERT I MAGASINET STEFANUS 5-2022

LES MER:

  • Også vår søsterorganisasjon CSW har et arbeid for barn og trosfrihet og har blant annet gitt ut rapporten Faith and the Future. Les mer og finn rapporten her

AKTUELT

Prosjekt