– Regjeringen må se angrepet som utslag av voksende fundamentalisme, sier Emanuel Youkhana.
Feiret første gudstjeneste etter IS
Julegudstjenesten var den første gudstjenesten i en kirke i Mosul siden sommeren 2014.
.jpg)
Julegudstjeneste i Mosul ble feiret som seier over IS. Patriark Louis Saka ved alterbordet. Nicodemus Daoud sitter til venstre.
For første gang siden IS på blodig vis okkuperte Mosul i Irak i 2014, ble det i julen feiret gudstjeneste igjen i en kirke i byen. Den kaldeisk-katolske patriarken Loius Sako reiste fra hovedstaden Bagdad for å lede messen i Mar Paulos-kirken i forstaden Al-Mundshen, melder World Watch Monitor.
Det var tydelig kristen enhet over gudstjenesten. Den syriske-katolske erkebiskopen Butros Moshe av Mosul deltok. Det samme gjorde den syrisk-ortodokse erkebiskopen Nicodemus Daoud, som Stefanusalliansen har kontakt med, deltok. Erkebiskop Daoud har ledet sin kirke fra Erbil etter at IS fordrev de kristne i 2014.
Se video fra gudstjenesten på facebook-siden til Al Jazeera pluss
Noen av dem som feiret gudstjeneste i St Paul-kirken i østlige Mosul julaften, reiste fra flyktningleire i Erbil-området. Erbil er hovedstaden i de kurdiske selvstyreområdene dit mange kristne søkte tilflukt i 2014. Også muslimske representanter deltok. Julegudstjenesten blei feiret som en seier over IS. Sunnimuslimske ungdommer satte opp et gigantisk juletre i Mosul sentrum. Ifølge den katolske hjelpeorganisasjonen Church in Need ble messen muliggjort fordi en gruppe muslimer hjelp til for å reparere og rengjøre kirken etter IS-herjingene.
IS fordrev de kristne sommeren 2014. De kristne fikk valget mellom å konvertere til islam, betale beskyttelsesskatt eller å dø. Mosul ble tømt for kristne.
IS forlot Mosul tre år etter. Etter at IS ble nedkjempet har kirkeledere understreket overfor muslimske naboer at de de ønsker å leve fredelig sammen igjen.
BBC skriver at det var store sikkerhetstiltak før og under gudstjenesten. Før IS okkuperte Mosul med sitt voldsregime, var det cirka 35 000 kristne i byen.
Den britiske avisen The Independent skriver at et bilde av en kristne drept under IS-regimet ble vist utenfor kirken som en påminnelse om lidelsen de siste årene.
Patriark Louis Sako ba om «fred og stabilitet i Mosul, Irak og resten av verden». Noen kristne er kare på at det må etableres nytt kristent nærvær i Mosul. Hvor mange som våger å etablere seg i byen igjen, gjenstår å se. Svært mange av Iraks kristne har uansett forlatt landet.
– Vårt tro og vårt håp er å være her for å evangelisere jorda og byen vår. Dette fikk oss til å komme hit og feire messe og fortelle verden at vi er her som kristne, sa fader Thabet Habib ifølge den engelske avisen Telegraph.
Støtt kampen for trosfriheten
Vår partner i Irak driver arbeid for farløse barn og mennesker på internflukt etter IS-herjingene. Mama Maryam leder også husmenigheter. Vil du støtte vår partner i Irak og annet arbeid for mennesker rammet av krig i Syria og Irak?