Julegudstjeneste i Mosul ble feiret som seier over IS. Patriark Louis Saka ved alterbordet. Nicodemus Daoud sitter til venstre.

Julegudstjeneste i Mosul ble feiret som seier over IS. Patriark Louis Saka ved alterbordet. Nicodemus Daoud sitter til venstre.  


For første gang siden IS på blodig vis okkuperte Mosul i Irak i 2014, ble det i julen feiret gudstjeneste igjen i en kirke i byen. Den kaldeisk-katolske patriarken Loius Sako reiste fra hovedstaden Bagdad for å lede messen i Mar Paulos-kirken i forstaden Al-Mundshen, melder World Watch Monitor.

Det var tydelig kristen enhet over gudstjenesten. Den syriske-katolske erkebiskopen Butros Moshe av Mosul deltok. Det samme gjorde den syrisk-ortodokse erkebiskopen Nicodemus Daoud, som Stefanusalliansen har kontakt med, deltok. Erkebiskop Daoud har ledet sin kirke fra Erbil etter at IS fordrev de kristne i 2014.

Se video fra gudstjenesten på facebook-siden til Al Jazeera pluss

Noen av dem som feiret gudstjeneste i St Paul-kirken i østlige Mosul julaften, reiste fra flyktningleire i Erbil-området. Erbil er hovedstaden i de kurdiske selvstyreområdene dit mange kristne søkte tilflukt i 2014. Også muslimske representanter deltok. Julegudstjenesten blei feiret som en seier over IS. Sunnimuslimske ungdommer satte opp et gigantisk juletre i Mosul sentrum. Ifølge den katolske hjelpeorganisasjonen Church in Need ble messen muliggjort fordi en gruppe muslimer hjelp til for å reparere og rengjøre kirken etter IS-herjingene.

IS fordrev de kristne sommeren 2014. De kristne fikk valget mellom å konvertere til islam, betale beskyttelsesskatt eller å dø. Mosul ble tømt for kristne.

IS forlot Mosul tre år etter. Etter at IS ble nedkjempet har kirkeledere understreket overfor muslimske naboer at de de ønsker å leve fredelig sammen igjen.

BBC skriver at det var store sikkerhetstiltak før og under gudstjenesten. Før IS okkuperte Mosul med sitt voldsregime, var det cirka 35 000 kristne i byen.

Den britiske avisen The Independent skriver at et bilde av en kristne drept under IS-regimet ble vist utenfor kirken som en påminnelse om lidelsen de siste årene.

Patriark Louis Sako ba om «fred og stabilitet i Mosul, Irak og resten av verden». Noen kristne er kare på at det må etableres nytt kristent nærvær i Mosul. Hvor mange som våger å etablere seg i byen igjen, gjenstår å se. Svært mange av Iraks kristne har uansett forlatt landet.

– Vårt tro og vårt håp er å være her for å evangelisere jorda og byen vår. Dette fikk oss til å komme hit og feire messe og fortelle verden at vi er her som kristne, sa fader Thabet Habib ifølge den engelske avisen Telegraph.

 

 

Støtt kampen for trosfriheten

Vår partner i Irak driver arbeid for farløse barn og mennesker på internflukt etter IS-herjingene. Mama Maryam leder også husmenigheter. Vil du støtte vår partner i Irak og annet arbeid for mennesker rammet av krig i Syria og Irak?

GI EN GAVE   Bli fast giver  Gi en gave 

AKTUELT

Fader Samir i den kaldeisk-katolske kyrkja i landsbyen Enishke i den kurdiske regionen i Irak viser fram eit bilete laga av ein avdød kunstnar. Kristne er på veg mot sitt Golgata, slangen er IS og andre ekstremistgrupper, elva er Tigris som gir håp.

Djup mistillit etter IS-barbariet

Desperasjonen er til å ta og føla på blant kyrkjeleierar i Irak. Det er dessutan djup mistillit til muslimar etter IS-barbariet. Bryr vi oss ikkje når Irak snart kan vera tømt for kristne?

PROSJEKT