Julegudstjeneste i Mosul ble feiret som seier over IS. Patriark Louis Saka ved alterbordet. Nicodemus Daoud sitter til venstre.

Julegudstjeneste i Mosul ble feiret som seier over IS. Patriark Louis Saka ved alterbordet. Nicodemus Daoud sitter til venstre.  


For første gang siden IS på blodig vis okkuperte Mosul i Irak i 2014, ble det i julen feiret gudstjeneste igjen i en kirke i byen. Den kaldeisk-katolske patriarken Loius Sako reiste fra hovedstaden Bagdad for å lede messen i Mar Paulos-kirken i forstaden Al-Mundshen, melder World Watch Monitor.

Det var tydelig kristen enhet over gudstjenesten. Den syriske-katolske erkebiskopen Butros Moshe av Mosul deltok. Det samme gjorde den syrisk-ortodokse erkebiskopen Nicodemus Daoud, som Stefanusalliansen har kontakt med, deltok. Erkebiskop Daoud har ledet sin kirke fra Erbil etter at IS fordrev de kristne i 2014.

Se video fra gudstjenesten på facebook-siden til Al Jazeera pluss

Noen av dem som feiret gudstjeneste i St Paul-kirken i østlige Mosul julaften, reiste fra flyktningleire i Erbil-området. Erbil er hovedstaden i de kurdiske selvstyreområdene dit mange kristne søkte tilflukt i 2014. Også muslimske representanter deltok. Julegudstjenesten blei feiret som en seier over IS. Sunnimuslimske ungdommer satte opp et gigantisk juletre i Mosul sentrum. Ifølge den katolske hjelpeorganisasjonen Church in Need ble messen muliggjort fordi en gruppe muslimer hjelp til for å reparere og rengjøre kirken etter IS-herjingene.

IS fordrev de kristne sommeren 2014. De kristne fikk valget mellom å konvertere til islam, betale beskyttelsesskatt eller å dø. Mosul ble tømt for kristne.

IS forlot Mosul tre år etter. Etter at IS ble nedkjempet har kirkeledere understreket overfor muslimske naboer at de de ønsker å leve fredelig sammen igjen.

BBC skriver at det var store sikkerhetstiltak før og under gudstjenesten. Før IS okkuperte Mosul med sitt voldsregime, var det cirka 35 000 kristne i byen.

Den britiske avisen The Independent skriver at et bilde av en kristne drept under IS-regimet ble vist utenfor kirken som en påminnelse om lidelsen de siste årene.

Patriark Louis Sako ba om «fred og stabilitet i Mosul, Irak og resten av verden». Noen kristne er kare på at det må etableres nytt kristent nærvær i Mosul. Hvor mange som våger å etablere seg i byen igjen, gjenstår å se. Svært mange av Iraks kristne har uansett forlatt landet.

– Vårt tro og vårt håp er å være her for å evangelisere jorda og byen vår. Dette fikk oss til å komme hit og feire messe og fortelle verden at vi er her som kristne, sa fader Thabet Habib ifølge den engelske avisen Telegraph.

 

 

Støtt kampen for trosfriheten

Vår partner i Irak driver arbeid for farløse barn og mennesker på internflukt etter IS-herjingene. Mama Maryam leder også husmenigheter. Vil du støtte vår partner i Irak og annet arbeid for mennesker rammet av krig i Syria og Irak?

GI EN GAVE   Bli fast giver  Gi en gave 

AKTUELT

Ein flyktningleir for fordrivne jesidiar  i Irak.

Pinleg vaksine-nasjonalisme

Eg er flau over norske politikarar som vil at vaksinedosar som har gått til fattige land, heller skulle blitt brukte i Noreg.

PROSJEKT