‘Gleder meg til jeg som muslim ikke lenger er symbol for vold mot kristne i Egypt’ - Stefanusalliansen
‘Mira’ som ikke er henens egentlige navn, kjemper for kristnes trosfrihet i Egypt. Av sikkerhetsmessige grunner kan vi ikke vise hennes ansikt eller fortelle hennes navn.

‘Mira’ som ikke er henens egentlige navn, kjemper for kristnes trosfrihet i Egypt. Av sikkerhetsmessige grunner kan vi ikke vise hennes ansikt eller fortelle hennes navn.  

Egypt   

«Mira» er ansatt i Stefanusalliansens partnerorganisasjon som arrangerer et prosjekt om trosfrihet med deltakere fra tre kirkesamfunn i Egypt. Prosjektet har pågått siden høsten 2018. «Mira» har hatt mye praktisk ansvar for deltakerne – som er ortodokse, katolske og protetantiske prester og pastorer og medie- og ungdomsarbeidere.

Trosfrihet for kristne i Egypt – og for alle andre
– Jeg ble litt stresset da samlingen nærmet seg, sier «Mira» som ikke er hennes egentlige navn.

Hun skulle ta seg av transport, registreringsskjema og ID-papirer for prester, pastorer og alle de andre. Som muslim vet hun at muslimske kvinner ikke sitter sammen med sjeiker. Her skulle hun både sitte sammen med prester og legge til rette for dem.

«Alle var vennlige»
Jeg visste ikke om de ville stole på meg. Jeg har selv ingen problemer med å fortelle at jeg er muslim. Men jeg ville ikke uroe deltakerne eller forstyrre programmet ved å fortelle det her. Men da alle ble fortalt at «Mira er muslim», var alle vennlige.

Så under samlingen fikk hun et helt uventet spørsmål.

– En av pastorene lurte på om jeg ville bli krenket dersom de kristne får sine rettigheter i Egypt. Jeg svarte: «Selvsagt ikke. Jeg vil mer enn gjerne at de kristne skal få sine rettigheter. De er en del av samfunnet.»

 

Jeg ser fram til den dagen da jeg ikke lenger er et symbol på vold.



Kristne i Egypt har smertefulle historier
– For første gang fikk jeg her føle hvordan det er å være minoritet. Men samtidig representerer jeg den majoriteten som påfører de kristne problemer. Selv har jeg ikke vanskeligheter med kristne, jeg gikk på katolsk skole. Men aldri før har jeg hørt kristne fortelle åpent om hvor vanskelig det kan være å være kristen i Egypt. Mange vet ikke hvor smertefullt det er å få høre at en bombe har eksplodert i en kirke og så bekymre seg for om noen av ens kjære er drept eller skadet. Det er vondt å vite at kristne barn mobbes i skolen, sier Mira og legger til:

– Jeg ser fram til dagen da jeg ikke lenger er et symbol på vold, ikke som «Mira», men som muslim. For mange er islam et symbol på vold. Langt fra alle muslimer er voldelige, svært mange er som meg. Men mange muslimer forledes i dag av ekstremister fordi de selv mangler kunnskap.

FØRST PUBLISERT I MAGASINET STEFANUS 2-2020.

AKTUELT

Prosjekt

Egypt: Stefanusbarna

På «søppelfjellet» i Kairo bor det tusenvis av kristne familier som er overlatt til å leve i, og av, storbyens søppel. Inspirert av Jesu kjærlighet har Mama Maggie gjennom tre tiår bygget opp et arbeid som kalles Stefanusbarna. Stefanusalliansen støtter dette arbeidet.