Det siste Matthew fra Ghana og de 20 mennene fra Egypt gjorde, var å bekjenne navnet Jesus.
IS i Egypt: Kaldblodig drap på kristen
En 62 år gammel koptiske kristen mann ble henrettet av IS som spredte video som advarsel.

Nabil Habashi Salama ble bortført av terrorister fra den islamske staten (IS) i Nord-Sinai, Egypt, i november 2020. Han ble drept 18. april, melder trosfrihetsorganisasjonen CSW.
Kilder rapporterer til den kristne trosfrihetsorganisasjonen CSW at IS på sine medieplattformer sirkulerte et videoklipp som viser henrettelsen. IS sendte en klar melding til det kristne samfunnet i Egypt og advarte om at de vil bli angrepet på grunn av «støtten til den egyptiske hæren og deres lojalitet til den egyptiske staten».
Bortført
Salama ble bortført i Bir Al-Abed by i fullt dagslys. Kidnapperne krevde opprinnelig 5 millioner egyptiske pund (ca. 230 000 GBP) i løsepenger.
Salamas familie eier flere smykke- og mobiltelefonbutikker i Bir Al-Abed. De bygde også byens eneste kirke, kjent som St. Mary & Anba Karas & St. Abanob.
Salamas sønn Peter fortalte til den egyptiske avisen Watani:
«Min far ble torturert av terrorgruppen fordi tennene hans virket å være knust. Vi ble tvunget til å stenge virksomhetene våre og forlate hjemmene og flytte til en annen by mens vi fortsetter å motta trusler.»
Stefanusalliansen reagerer sterkt på drapet.
– Dette er nok et grufullt IS-angrep på en uskyldig koptisk kristen, på grunn av hans tro. Vi er glad for at omfanget av terror mot det koptiske kristne samfunnet har gått ned de siste årene. Men drapet viser at det trengs mer innsats for å slå ned på religiøs og voldelig ekstremisme og fremme fredelig sameksistens i Egypt. At IS med dette signaliserer vilje til mer vold målrettet mot det koptiske kristne samfunnet bekymrer, sier Johannes Morken, redaktør i Stefanusalliansen.
Lovet beskyttelse
Situasjonen i Egypt har vært meget krevende. Ledelsen i den koptiske ortodokse kirken valgte å støtte president Sisi, som kom til makten etter det som var et militærkupp med bred støtte i 2013, etter at det koptiske samfunnet ble hardt rammet av islamistisk vold under presidentskapet til Muhammed Morsi fra Det muslimske brorskap fra 2011 til 2013.
President Sisi har lovet beskyttelse av det koptiske samfunnet, ikke minst etter en serie store terroraksjoner mot kirker sentralt i Egypt i 2017. Og både kristne og sikkerhetsstyrker ble angrepet av IS i Nord-Sinai samme året.
Sisi har slått hardt ned ikke bare på Brorskapet og IS, men også på svært mange opposisjonelle fra helt andre politiske kretser. Mange sitter fengslet.
Den koptiske kirken i Egypt har sendt ut en uttalelse om at den koptiske paven sørger over drepet, melder nettavisen Watani.I uttalelsen fra pave Tawadros II heter det så:
«Kirken bekrefter sin støtte til all den egyptiske statens anstrengelser for å bekjempe terror, hvis angrep bare gjør oss mer faste i kampen for å bevare vår nasjonale enhet. I denne forbindelsen applauderer vi innsatsen fra det egyptiske militæret og politiet, sier paven som sender kondolanser til «familien til martyren, og vi ber for freden i vårt land».
Bortført kristen
CSW har også erfart at Bakhit Aziz Georgy, en kopter som ble bortført av væpnede menn i 2020 sammen med en Youssef Semaan Gerges, ble løslatt for omtrent to måneder siden etter at løsepenger ble betalt.
Mennene ble kidnappet i august 2020 av en væpnet gjeng i et firehjulsdrevet kjøretøy i landsbyen Al-Abtal i Ismailya-provinsen.
Gerges ble løslatt noen dager senere, mens Georgy forble i fangenskap. Etter løslatelsen flyttet Georgy og hans familie til en annen by i frykt for sin sikkerhet.
Dette var ikke første gang Georgy og hans familie ble angrepet på grunn av deres religiøse tro. For fire år siden ble Georgys sønn bortført, og familien mener kidnapperne drepte ham. En av fetterne, Seif Milad, ble kidnappet i 2013 og ble løslatt etter betaling av 300 000 egyptiske pund (ca. 14 000 GBP) i løsepenger.
«Dypeste medfølelse»
CSWs grunnleggerpresident Mervyn Thomas sier: «Vi sender vår dypeste medfølelse med Salamas familie og det koptiske samfunnet i Egypt. Mens president Sisi personlig har forpliktet seg til å fremme fredelig sameksistens mellom kristne og muslimer i Egypt, og hans regjering har tatt noen oppmuntrende skritt for å fremme dette, viser kidnappingene av Georgy og Gerges at det må gjøres mye mer for å slå ned på sekterisme, beskytte sårbare samfunn, fremme sosial samhørighet og opprettholde grunnleggende menneskerettigheter for alle egyptere.»
Godkjente kirker – diskriminerende lov
Den egyptiske regjeringen godkjente for øvrig den 12. april 82 kirker og kirkebygninger. Det betyr at det totale antallet kirker som er legalisert siden kirkeloven (lov nr. 80 av 2016) ble godkjent av det egyptiske parlamentet i 2016, nå er kommet opp i 1882.
Etter denne loven ble myndigheten til å godkjenne bygging og renovering av kirker overført til provinsguvernører.
Selv om dette gjorde prosessen mindre komplisert, forblir lovgivningen diskriminerende, ettersom de samme krav ikke gjelder sunnimuslimske gudshus, mens andre religiøse grupper, som ahmadia og baha’i-samfunnet, ikke er omfattet av loven.