Kjærlighet som forandrer - Stefanusalliansen

 


Publisert 15/10/2005

Kairo. Travel storby ved Nilen. Gedigne hoteller og luksusbåter. Vakre bygninger i en av verdens eldste kulturer som bærer arven fra faraoene. Hvem skulle tro at like bak fasaden lever over en million mennesker, de fleste kristne, i den dypeste fornedrelse?

Noen få kilometer utenfor sentrum ligger Moqattam, en søppelby som stinker så du blir kvalm. De fleste her er kristne koptere som lever i den dypeste fattigdom. De lever av å sortere søppel som flyter overalt. Mange er flyktet hit fra fattigdommen i Øvre Egypt. Hit kommer aldri de store turiststrømmene.

Her, blant samfunnets mest utstøtte og undertrykte, mottok Maggie Gobran (i hvitt på bildet), av alle kjent som Mamma Maggie, sitt kall til å virkeliggjøre Jesu kjærlighetsbud. Hun opplevde at Gud talte til henne om å gi sitt liv for å formidle håp og trøst til disse fattige. I likhet med de fleste i Egypt ante heller ikke hun at noen av hennes kristne søsken levde på denne måten. Inntil hun en dag fikk øye på noe som rørte seg under overflaten i en søppelhaug. Da hun gravde vekk det øvre laget, så hun et lite barn, levende begravd i søppel! Det ble starten på en virksomhet som fornadret livet til Mama Maggie og mange barn på søppelfjellet. Arbeidet er todelt: barnehagedrift og hjemmebesøk med oppfølging av familiene barna hører til.

Barnehagene

er rene oaser midt i alt søppelet. Hver barnehage rommer barn i alderen 2-6 år. Her får de undervisning, leke på et rent sted, mat og helsesjekk, og de får høre evangeliet. Også familiene trekkes inn. Mødrene får opplæring i helse- og matstell. Barna får et klart budskap om Guds omsorg for kropp og sjel, det hele mennesket. En plakat på veggen minner dem som arbeider der om idealene som skal etterleves: Respekt, ærlighet, selvtillit og kjærlighet.

Hjemmebesøkene

er ryggraden i dette arbeidet. Hver medarbeider får tildelt et antall barn han eller hun skal besøke en gang hver uke i hjemmet. Disse besøkene er ukas høydepunkt for familien. Da samler de seg rundt sin medarbeider som deler ut mat, sjekker behov for legehjelp og snakker med barna. En levendegjort fortelling fra Bibelen hører alltid med. Gjennom oppmuntrende ord og oppmerksomhet til den enkelte formidles kristen omsorg og kjærlighet. Hele familien nås gjennom barna.

To ganger i året får alle barna bli med på leir. I tre dager er barna og deres ledere sammen. Her får de spise seg ordentlig mette, de får vaske seg rene, og de får høre om Jesus Kristus som er glad i alle og ikke gjør forskjell på rik og fattig. ”Det beste er å få dusje og å be sammen”, sa en av jentene som var på leir for første gang. Mottoet for leiren er klart. Flere ganger om dagen sier de i kor: ”Jeg makter alt i ham som gjør meg sterk!”

Lederne er oftest slike som selv kom hit som barn en gang og fikk oppleve det samme som disse barna gjør nå. Slik rekrutteres nye ledere. De får svært lav lønn, og det stilles to betingelser for å arbeide her: At de hengir seg helt til arbeidet for de fattige barna, og at de daglig leser ett kapittel i Bibelen. Slik vet Mamma Maggie at hjertene holdes varme og at ny kraft strømmer til. Hun ønsker å bygge en ny generasjon av koptere som er stolte av sin kristne identitet og som kan være lys og salt i et tøft samfunn.

Tekst og foto: Jon-Geir Dittmann
ROPET FRA ØST 6-2005