Kristne i India, på vei hjem fra et stort møte for pinsevenner, ble angrepet av voldelige hindunasjonalister.

Kristne i India, på vei hjem fra et stort møte for pinsevenner, ble angrepet av voldelige hindunasjonalister.  


I det president Donald Trump lander i India, kommer nye meldinger om hindunasjonalistiske angrep på kristne – denne gang på på vei hjem fra et stort møte.

En gruppe på 70 indiske pinsevenner ble angrepet 5. februar da de var på vei hjem fra den tredje nasjonale kongressen for synoden for pinsemenighetene. Møtet ble holdt i Coimbatore i delstaten Tamil Nadu, melder trosfrihetsorganisasjonen CSW.

Tre menn på motorsykler gikk til angrep på en buss og en minibuss som fraktet de 70 hjem. Angrepet skjedde rundt klokken 12.15 ved Anna Nagar, på Bhavani Sagar Road, Erode, Tamil Nadu.

Mennene rettet først verbale trusler mot passasjerene før de knuste frontrutene på kjøretøyene. Både sjåførene og flere passasjerer, blant dem kvinner, barn og eldre, ble skadet.

Pastor Paul Raj, en av passasjerene, ringte umiddelbart politiet, som ankom 15 minutter senere. En første informasjonsrapport (FIR), som er nødvendig for å starte en etterforskning, er angivelig blitt registrert mot gjerningsmennene, og etterforskning skal være igangsatt.

Kristne i India ber om fred
Den nasjonale kongressen var besøkt av anslagsvis hundre tusen mennesker, melder CSW. Lokale kilder rapporterer at angrepet antas å ha blitt begått av religiøse ekstremister som var klar over nasjonalkongressen og planla bakholdet.

Den nasjonale kongressen fokuserte på å oppfordre de kristne til å be for fred i India, særlig ettersom kristne opplever et økende antall hatkampanjer som involverer stenging av kirker og forstyrrelser av bønnemøter. I noen tilfeller er politifolk innblandet i angrepene. Det skjer stadige målrettede angrep der de ansvarlige slipper straff.

Vold mot kristne og muslimer i India
CSWs administrerende direktør Mervyn Thomas sier: «Dette angrepet på en gruppe kristne som er på vei hjem fra en nasjonal samling, er et bekymringsfullt eksempel på den religiøse intoleransen og volden som får lov til å feste seg og slå rot i verdens største demokrati. Religiøse minoriteter i India skal føle seg trygge og frie til å utøve og bekjenne sin religion eller tro uten noen frykt, og vi ber myndighetene om å få slutt på alle former for institusjonell propaganda som oppfordrer til hat mot religiøse minoriteter. Politiet må følge opp med en grundig etterforskning av denne hendelsen og ikke la seg påvirke av ytterliggående religiøse nasjonalister når disse skal holdes ansvarlige.»

Ledelsen for synoden har bedt regjeringen i India om å beskytte religiøse minoriteter som lever i frykt og bedt regjeringen respektere de grunnleggende frihetene i grunnloven.

Synoden ber også regjeringen om å oppheve Citizenship Change Act 2019 (CAA) og National Register of Citizens (NRC) som kritiseres mye i India for deres grunnlovsstridige karakter. Disse rammer muslimer. Religiøse flyktninger fra tre naboland får etter nye regler statsborgerskap i India – men ikke hvis de er muslimer.
 

Økende angrep på kristne i India
Men samtidig som muslimene marginaliseres av den hindunasjonalistiske regjeringen, skjer det en økende mengde angrep mot kristne – utført av voldelige hindunasjonalister. Regjeringspartiet BJP er del av denne hindunasjonalistiske bevegelsen som bygger på at India er et land for hinduer.

Etter at BJP kom til makten i 2014, har antallet voldsangrep mot både muslimer og kristne økt.

Statsminister Narendra Modi og hans parti beskyldes for å ha inspirert angriperne – den voldelige delen av den hindunasjonalistiske bevegelsen.

Angriper kristne i India – slipper straff
I 2019 ble det registrert 328 voldelige angrep på kristne i India. Bare 36 førte til at politiet reiste sak mot gjerningsmennene. Dette er tall fra Alliance Defending Freedom, en kristen frivillig organisasjonen.

Ifølge ADF ble 300 kristne arrestert uten rettssak for sin tros skyld, og talløse butikker, hjem og skoler ble ranet, brent ned og vandalisert. Noen kirker er også satt fyr på, skriver avisen Daily Telegraph i en sterk reportasje.

Kirker påtent
Avisen forteller om kirker som er påtent og prester som er tiltalt for forsøk på å konvertere hinduer, bare fordi de eier bibler.

– Lokale politikere ber politiet snu ryggen til angrep på kristne og ikke straffe gjerningsmennene. Hinduer møter ikke noen problemer, sier en av dem som avisen har intervjuet etter voldelige angrep.

Organisasjonen MapViolence registrerer også angrep på kristne.

De ferskeste angrepene som er rapportert der er:
• Fem kristne som ble arrestert under et bønnemøte i Uttar Pradesh (12. februar).

• I Tamil Nabu krevde politiet at en pastor skulle avslutte et bønnemøte (10. februar).

• Voldelige nasjonalister stengte 100 kristne inne i en huskirke i Jharkhand (6. februar)

Kristne satt fri
Men det skjer også positive ting i India. En domstol frikjente 18. februar åtte kristne som var beskyldt for kidnapping og tvangskonvertering av 60 barn. De åtte hadde sittet i fengsel siden 21. mai 2017, melder World Watch Mionitor. De ble satt fri av domstolen i Ratlam i den sentrale delstaten Madhya Pradesh. De åtte – to menn og seks kvinner – ble arrestert da de sammen med barna var på vei til en bibelleir på et sommersenter i byen  Nagpur, i nabostaten Maharashtra. De ble beskyldt for kidnapping på tross av at foreldrene hadde gitt tillatelse til at barna kunne dra på leiren.

Tar opp trosfrihet
President Donald Trump vil ta opp spørsmål om trosfrihet med statsminister Narendra Modi, ifølge en talsmann for Trumps administrasjon, melder telegrambyrået Reuters.