Alfrery Lictor Cruz Canseco ble skutt og drept etter en gudstjeneste.

Alfrery Lictor Cruz Canseco ble skutt og drept etter en gudstjeneste.  


Alfrery Líctor Cruz Canseco var pastor i Fraternidad Cristiana-kirken i en by i Oaxaca, sørvest i Mexico, melder La Prensa. Newsweek melder at pastoren ventet i bilen sin etter gudstjenesten da han ble skutt og drept. Angriperen forsøkte å rømme, men ble forhindret i det av medlemmer av menigheten, og deretter overlevert til myndighetene.

Ber Gud om trøst
– Vi ber til Gud om at han må styrke og trøste enken Rosita , barna, familien og menigheten, heter det i melding på sosiale media fra kristne i Fraternidad, skriver Newsweek.

Motivet for drapet er foreløpig ikke kjent. Men dette er det siste i rekken av  en serie angrep mot religiøse ledere, inkludert bortføringen av pastor Aarón Méndez Ruiz 3. august.

Administrerende direktør Mervyn Thomas i Christian Solidarity Worldwide sier: «Vår dypeste medfølelse går til familien og menigheten til pastor Cruz Canseco. Vi er dessuten fortsatt urolig for situasjonen til den bortførte pastor Méndez Ruiz og oppfordrer den meksikanske regjeringen til å ikke spare noen krefter på å sikre hans trygge retur, etterforske alle disse forbrytelsene og straffeforfølge de ansvarlige.

Voldelige grupper styrker seg
Voldelige kriminelle grupper i Mexico har styrket seg. Det er et utbredt klima for straffefrihet – dette har ført til en økning i volden mot religiøse ledere. Mange kriminelle grupper ser på kirkeledere, både katolske og protestantiske, og deres innflytelse som en trussel mot de kriminelle gruppenes egen makt. Religiøse ledere blir truet, kidnappet og drept, og mangel på forsvarlig etterforskning betyr at gjerningsmennene ikke blir stilt for retten.

En fersk artikkel fra det katolske mediasenteret (CCM) understreker lignende bekymringer, og rapporterer at to prester ble tvunget til å flykte fra byen Pánuco i staten Veracruz på grunn av trusler fra kriminelle grupper.

Uten sikkerhet
Som svar på drapet på pastor Cruz Canseco uttalte Luis Herrera fra en sammenslutning av kristne organisasjoner i Chiapas (COOC): «[Det er] forferdelig hva som skjer, det ser ut til at det nå er veldig komplisert å kunne garantere sikkerhet til brødrene som arbeider for andres gode.»

Thomas legger til: «Vi oppfordrer den meksikanske regjeringen til å garantere beskyttelse for sivile i områder under sterk innflytelse av kriminelle grupper, og utvikle strategier for å støtte alle religiøse ledere som er truet. Regjeringen må anerkjenne rollen som religiøse ledere spiller, ikke bare som ledere for kirkene sine, men også som stemmer for fred, rettferdighet og integritet, og menneskerettighetsforkjempere, og gi dem større beskyttelse. »